Acasă Politica ”Ancheta ar trebui să ne spună şi cine este iniţiatorul calculului greşit...

”Ancheta ar trebui să ne spună şi cine este iniţiatorul calculului greşit care creditează manipulatorii de energie cu sume scoase ilegal din buzunarul consumatorilor”

162
0

Deputatul PSD Eugen Neaţă consideră că ne aflăm abia la începutul perioadei de criză şi că ar fi trebuit ca aceasta să fie prevăzută şi luate din timp măsurile necesare, astfel încât să fie cât mai puţin resimţită de cetăţenii ţării noastre.
”Preţurile mari la energie n-au venit din senin. Se vedeau cu mult timp înainte deasupra Europei, venind dinspre cei care au mari zăcăminte de produse energetice şi interese din ce în ce mai teritoriale. Resursele subsolului au fost întotdeauna subiect de dispută şi mijloc de presiune şi de şantaj între statele lumii. Am crezut că asemenea întâmplări au avut loc numai în trecutul îndepărtat şi nu în istoria recentă. Am crezut greşit. Noi, ca oameni simpli şi întreaga clasă conducătoare a Europei, în principal. Inclusiv guvernele noastre din ultimii doi ani, care s-au făcut că nu văd cum vine potopul preţurilor asupra României. Apoi, s-au făcut că nu înţeleg. Aceasta este o gravă situaţie de criză care avea nevoie de o întâmpinare pe măsură. Fie şi pentru că venea pe locul doi, după criza de infectare cu coronavirus, primită de asemenea cu multe nepăsare.
Aseară (n.r. – 17 ianuarie), târziu, coaliţia de guvernare a decis câteva măsuri de protecţie pentru populaţia îngrijorată de valul de scumpiri şi de facturi abuzive care s-a abătut peste România. Colegii mei social-democraţi au reuşit să aducă termenele de aplicare a măsurilor de protecţie la 1 februarie, nu la 1 aprilie, cum se zvonea şi să introducă în pachetul de sprijin toate mijloacele de lucru: plafonări ale preţurilor, compensări, limitări de taxă pe valoare adăugată. Este ceea ce se poate face în situaţia critică în care par să se afle milioane de cetăţeni români.
S-a spus oficial că se află în circulaţie un milion de facturi calculate greşit de furnizorii de energie şi nu calculate greşit în minus, ci prin multiplicarea sumelor de zeci de ori. Fenomenul scăpării preţurilor de sub control este generalizat pentru curentul şi gazele folosite pe teritoriul Uniunii Europene. N-am auzit însă şi de facturi calculate greşit, în detrimentul oamenilor şi al instituţiilor din restul Europei.
Ceva sună tare rău în această privinţă, dacă s-a întâmplat numai la noi acasă! Ancheta pornită în această direcţie ar trebui să ne spună şi cine este iniţiatorul calculului greşit care îi creditează pe manipulatorii de energie cu sume scoase ilegal din buzunarul consumatorilor. Cineva a introdus în calculatoare o cifră-două, un coeficient, care şterpeleşte banii din portofelul oamenilor ca un şuţ de cartier”, a precizat Eugen Neaţă.