Diverse

Mihaela Smedescu şi Adriana Ţăcălie, medaliate cu argint la Mondialul Universitar din Ungaria

* cele două handbaliste de la Oltchim Rm. Vâlcea au fost componente de bază ale naţionalei României

Timp de o săptămână, în perioada 28 iunie – 4 iulie, Ungaria a găzduit cea de-a XX-a ediţie a Campionatului Mondial Universitar rezervat echipelor de handbal feminin. La această competiţie – desfăşurată în sistemul campionat, cu meciuri fiecare cu fiecare – au participat şapte ţări, printre care s-a numărat şi România. La turneul din Ungaria, reprezentativa pregătită de Ioan Băban (tehnicianul echipei HCM Ştiinţa Baia Mare) a ocupat locul secund în clasamentul final. Titlul mondial a revenit ţării gazdă, Ungaria, în timp ce pe ultima treaptă a podiumului s-a clasat Cehia.
Tricolorele au reeditat astfel performanţele din trecut, România fiind în alte două rânduri vicecampioană a lumii la nivel universitar (1998 şi 2000). Ţara noastră deţine însă şi un titlu mondial universitar, cucerit în 2002, când la turneul final erau prezente 16 echipe, împărţite în patru grupe de câte patru, după care urmau sferturi, semifinale, finala mică şi finala mare. De această dată, chiar dacă în competiţie s-a putut înscrie cine a vrut, româncele n-au cucerit decât medaliile de argint. La ediţia precedentă a Campionatului Mondial Universitar, desfăşurată în 2008, în Italia, România a obţinut medaliile de bronz, la fel cum s-a mai întâmplat în 1993 şi 1996.

Antrenorul Ioan Băban le-a remarcat pe vâlcence

La turneul din Ungaria, pentru reprezentativa ţării noastre au evoluat şi două tinere handbaliste de la Oltchim Rm. Vâlcea: portarul Mihaela Smedescu şi interul Adriana Ţăcălie. Ambele şi-au adus din plin contribuţia la rezultatele bune ale echipei noastre, care a obţinut patru victorii (36-30 cu Turcia, 28-27 cu Cehia, 35-34 cu Japonia, 42-25 cu Brazilia), a terminat un meci la egalitate (32-32 cu Polonia, în ultima zi a turneului) şi a pierdut un joc (28-36 în faţa Ungariei, chiar în primul meci al competiţiei).
Adriana Ţăcălie a fost, alături de Melinda Geiger, una dintre „gurile de foc” ale naţionalei României, înscriind în total 36 de goluri (9 cu Ungaria, 7 cu Turcia, 7 cu Cehia, 5 cu Japonia, 6 cu Brazilia, 2 cu Polonia), cu 19 mai puţin însă decât handbalista de la HCM Baia Mare.
„Fetele merită felicitări pentru felul cum au luptat, mai ales că au venit din vacanţă pentru a participa la această ediţie a Campionatului Mondial Universitar. Am făcut un singur antrenament împreună înainte de începerea competiţiei, dar totuşi, în Ungaria, au jucat exemplar. Pe unele dintre ele le voi propune şi selecţionerului Radu Voina – mă refer la Melinda Geiger, Adriana Ţăcălie, Luciana Marin, Dana Brânzan şi Roxana Rahnea – pentru a fi convocate la echipa de senioare”, a declarat antrenorul Ioan Băban, la finele turneului din Ungaria.

Campionatul Mondial Universitar
Ungaria / 28 iunie – 4 iulie

Clasament final

1. Ungaria        10p. (200-152)
2. România          9p. (201-184)
3. Cehia          8p. (198-165)
4. Turcia          8p. (210-199)
5. Polonia          4p. (150-185)
6. Japonia          3p. (166-182)
7. Brazilia          0p. (153-211)

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button