Politica

Liberalii fac pasul de la dictatură la democraţie

trucaj487Deputatul Cristian Buican are toate şansele să câştige alegerile pentru funcţia de preşedinte al PNL Vâlcea. Dacă până pe 27 septembrie nu îi cade vreun balcon în cap pe stradă, ori Frâncu nu pune pe cineva să-l asasineze, el va fi noul lider al liberalilor de pe meleagurile noastre.

Egoismul, răutatea şi apucăturile lui Frâncu vor fi taxate

Nu am nici cea mai mică îndoială că, duminica viitoare, Emilian Frâncu va pierde şefia PNL Vâlcea. În primul rând, din cauză că deputatul Cristian Buican are prea mulţi susţinători, iar de partea acestuia s-au poziţionat toate elitele partidului, oamenii care duc pe umeri în teritoriu sau chiar la nivel naţional greutatea luptei cu PSD şi PD-L, principalele adversare politice ale PNL.

În al doilea rând, pentru că deputatul Cristian Buican este considerat un om de echipă, o persoană cu care se poate comunica şi care niciodată nu ar lua decizii decât după ce s-ar asigura că şi colegii săi sunt de acord cu propunerile sau proiectele în cauză. Eficienţa modului său de lucru s-a simţit cel mai bine în perioada în care a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Toţi primarii, indiferent de apartenenţa lor politică, l-au apreciat, spunând deseori că, într-adevăr, ceilalţi politicieni ar avea multe de învăţat de la el – pentru că este unul dintre cei care au înţeles că, măcar între alegeri, reprezentanţii partidelor importante ar trebui să facă front comun şi să găsească soluţii pentru problemele românilor, ale comunităţilor locale, nu să piardă timpul ciondănindu-se permanent, bătându-se pe putere, împărţind funcţii pe bani sau făcând trafic de influenţă în scopuri oculte. Din păcate, la vremea respectivă, imaginea tot mai bună a lui Buican l-a înspăimântat pe Frâncu, acesta simţind că, dacă nu face ceva, va trece definitiv într-un plan secund, iar în perspectiva apropiatei competiţii interne i s-ar reduce semnificativ şansele. Bine, acest lucru s-a întâmplat oricum, pentru că, atunci, liderul judeţean al PNL a făcut tot ce i-a stat în putere pentru ca partidul său să piardă această importantă funcţie. Figura i-a ţinut, dar sigur că, weekendul următor, Emilian Frâncu va plăti cu vârf şi îndesat şi pentru asta. Liberalii din teritoriu, în special primarii, viceprimarii şi consilierii PNL, n-au uitat cât de mult i-a costat egoismul lui Frâncu. 

Va fi votată echipa care are capacitatea de a relansa PNL

Sunt convins că Buican va câştiga această competiţie cu atât mai mult cu cât ştiu foarte bine că el este susţinut de toţi liberalii care doresc un lider cu principii, care îşi promovează colegii în funcţie de competenţa profesională, nu de şpăgile primite, care s-au săturat de etichete şi nu acceptă să fie teleghidaţi, prin liderii lor, de grupuri de interese ce fac jocurile altor partide. Buican este susţinut de toţi aceia care s-au săturat să se zbiere la ei sau să fie nevoiţi ca, mereu, să dea explicaţii pentru greşelile comise de-a lungul timpului de liderul lor. Este susţinut de toţi aceia care ştiu că Emilian Frâncu este un neadaptat, un individualist, un tip veşnic frustrat, obişnuit să-i bârfească, mai ales în faţa ziariştilor, pe colegii săi de partid care au prieteni, care socializează mai uşor, care adesea ies împreună la o bere şi au un dialog amical, calm, lipsit de „nuanţe”, jigniri sau un ton ridicat. Să nu vi se pară ciudat! Emilian Frâncu bârfeşte nu mult, ci exagerat de mult. De altfel, sincer să fiu, cred că l-am auzit de zeci, sute de ori vorbindu-l de rău pe Buican, atribuindu-i tot felul de epitete. Dacă m-aş căuta bine prin buzunare, probabil că aş găsi şi vreo 10-20 de înregistrări audio care să dovedească acest lucru. Dar nu cred că e cazul, pentru că, în ultima vreme, Emilian Frâncu îl bălăcăreşte şi pe faţă pe Cristian Buican, cu ocazia fiecărei ieşiri în presă. Semn că îi tremură chiloţeii de teamă şi nu se mai poate controla. După părerea mea, strategia lui Frâncu este foarte proastă şi-i atrage din plin antipatie, numai că este atât de orbit de ură şi dorinţa câştigării unui nou mandat, încât şi-a pierdut raţionamentul. Buican este, fără doar şi poate, opusul lui. E chibzuit, cântăreşte orice situaţie, nu este repezit, ştie când să asculte şi când să vorbească. În plus, nu l-am auzit o dată, în 9 ani, de când lucrez în presă, înjosindu-se, coborând în mocirlă, jignindu-l pe Emilian Frâncu. Ba din contră, chiar şi atunci când Frâncu i-a atacat nejustificat şi mârlăneşte soţia, Buican a preferat să tacă.  

La Măciuca, Buican a transmis un mesaj mobilizator

Că ceea ce cred şi am scris despre competiţia internă de la PNL şi despre cei doi candidaţi nu reprezintă nişte fantezii mi-au demonstrat-o inclusiv întâlnirile organizate de echipa lui Cristian Buican, săptămâna trecută, la Măciuca şi Călimăneşti.
Miercuri, Dan Niţu, unul dintre cei mai importanţi membri ai partidului, care de altfel candidează pentru Biroul Politic Teritorial al PNL Vâlcea, a invitat la pensiunea sa de la Măciuca toată crema liberală din zona Bălceşti. La întâlnire au ţinut, însă, să participe şi membri din alte zone ale judeţului, printre ei numărându-se şi câţiva dintre oamenii despre care se auzise că l-ar susţine pe Emilian Frâncu. Este vorba despre doctorul Alin Pavelescu, primarul de la Şirineasa, Dan Săraru, Adam Jinaru şi Sorin Petrescu. Numai pro-Frâncu nu mi-au părut, dar asta-i o altă poveste. Poate că au fost puşi şi ei să jure, cu mâna pe Biblie, că votează împotriva lui Buican.
În faţa a aproximativ 300 de liberali, la Măciuca, Cristian Buican a vorbit mai mult despre Crin Antonescu şi importanţa succesului acestuia la prezidenţiale, mesajele legate de alegerile interne fiind lăsate oarecum într-un plan secund. „Să nu uităm că, pentru noi, pentru liberali, în acest moment, cel mai important lucru este ca reprezentantul nostru în competiţia pentru funcţia de preşedinte al României, domnul Crin Antonescu, să câştige alegerile. Liberalii vâlceni trebuie să iasă la luptă, dar nu între ei. Nu câştigă PNL dacă Buican sau altul sunt jigniţi într-un anumit ziar, sau la nu ştiu ce televiziune. Nu câştigă PNL dacă ne consumăm energia căutând noi modalităţi de a ne faulta între noi. Liberalii adevăraţi nu se gândesc la lucrurile mărunte, la interesul de moment, al unui individ, ci la interesul general, al tuturor, acum şi în viitor. De aceea, vă reamintesc că, la Vâlcea, datoria fiecărui liberal este să aducă pentru candidatul PNL cât mai multe voturi. Trebuie să-l ducem pe Crin Antonescu în fiecare casă, la fiecare prieten al nostru, la fiecare vecin, coleg de serviciu sau cunoştinţă. Este foarte important ca fiecare cetăţean să înţeleagă să stă în puterea lui schimbarea în bine a acestei ţări. Ştiu că este inimaginabil de greu ca, în acest moment, într-un judeţ ca al nostru, să obţinem locul întâi, dar cel puţin locul doi îl avem garantat, dacă luptăm. La Vâlcea, s-a format o masă destul de mare de nehotărâţi. Eu am convingerea că de noi depinde să-i atragem spre PNL. Pe fondul accentuării crizei, a incapacităţii actualei puteri de a veni cu soluţii, a nemulţumirii generale a românilor în guvernanţi, ni se oferă o şansă unică, ce nu trebuie pierdută”, a spus Buican.

În numele organizaţiei nu va mai lua decizii un singur om

Referindu-se la planurile sale de viitor, în cazul câştigării alegerilor interne, el a adăugat: „Organizaţia PNL Vâlcea va fi condusă de o echipă, pentru că deciziile luate prin consultare, de noi toţi, vor fi mai bune decât cele luate o singură persoană. De altfel, acesta este unul dintre principalele motive pentru care am decis să candidez. Trebuie să readucem dezbaterea în interiorul partidului, dialogul şi competiţia de idei. Nu vreau să fac parte dintr-o strunctură politică anchilozată, în care o singură persoană decide în numele tuturor. Vremea partidelor de acest tip a apus acum 20 de ani. Puterea PNL Vâlcea trebuie distribuită uniform în tot judeţul. Nu vreau ca vreun coleg de-al nostru din teritoriu să se mai simtă cumva în afara partidului. Scopul echipei care va conduce organizaţia în următorii ani va fi, de asemenea, câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean şi a unui număr de cel puţin 35 de primari, la alegerile locale din 2012. În scurt timp, putem deveni principala forţă politică din judeţ, pentru că avem suficiente resurse, avem capacitate, forţă şi ambiţie. Drept dovadă, uitaţi-vă că, astăzi, aici, suntem deja o armată. Iar asta în condiţiile în care la această întâlnire au venit doar câţiva dintre liberalii din zona Bălceşti. Vâlcea este un judeţ galben, dar liberalii au nevoie de cineva care ştie şi poate să-i mobilizeze. Cheia câştigării viitoarelor competiţii electorale o reprezintă în primul rând organizarea. Dacă fiecare zonă va avea reprezentanţi în Biroul Politic Teritorial, dacă vom consolida legăturile noastre cu militanţii din fiecare oraş, comună, sat sau cătun din judeţ, nu avem cum să pierdem. Vom fi foarte atenţi şi cu mesajele transmise. Vom crea  o structură formată din specialişti, pe fiecare domeniu, care să se ocupe de elaborarea mesajelor noastre, astfel încât acestea să fie coerente, argumentate ?i convingătoare. Vom crea vectori de imagine şi, slavă Domnului!, avem de unde să alegem. Nu se va mai întâmpla ca până acum, pentru că, în ceea ce priveşte politica de cadre, eu cred că noi avem unele lacune de care trebuie să scăpăm. PNL are destui oameni competenţi, dedicaţi, care au rămas pe baricade şi în momentele grele. Vă promit că, atunci când vom reveni la guvernare, iar acest lucru vom avea grijă să se întâmple mai curând decât s-ar aştepta unii, nu vor mai fi promovaţi în funcţii, aşa, orbeşte, oameni importaţi de la alte partide, care imediat după aceea ne întorc spatele nouă, comunităţilor pe care le reprezentăm. Trebuie să punem punct acestui prost obicei!”. 

Un Birou Politic format din oameni competenţi şi de acţiune

Deputatul Cristian Buican şi-a prezentat în premieră şi echipa, din care fac parte: Claudia Bîrchi, lidera PNL Bălceşti, Maria Dina, primarul comunei Runcu, Ion Ungureanu, primarul comunei Muereasca, Dan Săraru, primarul comunei Şirineasa, consilierii judeţeni Ilie Fârtat, Victor Popescu şi Mircea Popenaru, Florin Smeureanu, fostul şef al Inspectoratului Şcolar, Adam Jinaru, fost director Romsilva, Ion Bâzâc, liderul PNL Băbeni, Mirela Toma, Dan Remus Niţu, proprietar şi manager al companiei DAMILA, Vintilă Chelcea, primarul oraşului Berbeşti, Ion Matei, viceprimarul localităţii Tetoiu, doctorul Gheorghe Folea, doctorul Gheorghe Tănasie, Liliana Caplea, consilier municipal la Drăgăşani, Bogdan Pistol, preşedintele PNL Râmnicu Vâlcea, Mihai Aristotel Ungureanu, prorector al Universităţii Româno-Americane, Nicolae Vălimăreanu, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Ion Nicolae, consilier municipal, Sorin Petrescu, fost director Romsilva, Bogdan Badea, director în cadrul companiei Electrica, avocatul Victor Stănculescu, Cristian Iliescu, secretar regional S-V Oltenia al TNL şi inginerul Ghermac Eftimie. Din echipa lui Cristian Buican fac, însă, parte şi cei doi membri de drept ai BPT: Gabriel Uţă, preşedintele Studenţilor Liberali şi Gheorghe Ciucă, primar al oraşului Băile Olăneşti şi lider al Ligii Aleşilor Locali.
După ce a arătat că intră în luptă având alături oameni competenţi, de forţă şi acţiune, parlamentarul a petrecut împreună cu invitaţii până târziu. De altfel, la Măciuca, a avut loc o dublă sărbătoare: 1. lansarea în competiţia internă a echipei pentru care noi avem curaj să punem pariu pe orice că va ieşi câştigătoare duminică şi 2. aniversarea zilei de naştere a deputatului Cristian Buican, care a împlinit 43 de ani.  

Dan Niţu va ţine piept PSD-ului în zona Bălceşti

Dan Niţu l-a felicitat pe parlamentar şi i-a promis, totodată, că va fi cel mai mare critic al său, pentru că îşi doreşte un preşedinte cât mai aproape de perfecţiune. El a explicat şi de ce a preferat această echipă: „Îl susţin pe Cristi pentru că este un om foarte inteligent, onest şi ambiţios, care a demonstrat că poate duce pe umeri, cu demnitate, responsabilitatea unei funcţii importante, pentru că este un om cu care se poate dialoga, are capacitate de mobilizare şi poate lucra în echipă. Sunt convins că el poate face ca PNL să devină prima forţă politică din judeţ. Eu cred într-o echipă şi în valori. E foarte greu, de unul singur, să faci ceva  în viaţă. Poţi să greşeşti, iar dacă nu asculţi măcar o a doua părere, rişti să repeţi la nesfârşit aceeaşi greşeală. (…) Îl susţin pe Cristian Buican aşa cum l-am susţinut şi pe Bogdan Pistol, noul preşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea. Sunt convins că ei vor reuşi ca, în centrul şi nordul judeţului, să relanseze partidul. Acest lucru mi-l doresc şi eu, în colegiul Bălceşti, unde îmi propun să decolorez foarte mult acest roşu pronunţat care ne deranjează privirea, dar nu numai. Din păcate, până acum, liberalii din zona Bălceşti n-au avut alături un om puternic, gata oricând să-i ajute. De-asta şi primarii noştri au fost tentaţi uneori să plece. Trebuie să fie cineva care să le ofere ajutorul şi încrederea de care au nevoie. În opinia mea, oamenii puternici se văd atunci când sunt în Opoziţie. De aceea, am decis să vin alături de voi, să facem echipă şi să ne sprijinim, la bine şi la greu”.
La rândul său, Ilie Fârtat a apreciat că liberalii se află într-o competiţie internă fără precedent în judeţul Vâlcea. „Îl susţin pe Cristian Buican pentru că proiectul său este foarte bun. În plus, sunt convins că va câştiga, pentru că ideea sa, şi a noastră, de descentralizare a deciziei este îmbrăţişată de toţi liberalii. Toţi vrem transparenţă şi eficienţă”, a adăugat liderul PNL Horezu.

Lupta între bine şi rău

Şi Bogdan Pistol, liderul PNL Râmnicu Vâlcea, a spus că momentul de duminică va fi unic în istoria organizaţiei, unul de întinerire a acesteia, în special în ceea ce priveşte mentalitatea. El a comparat lupta din interiorul PNL şi cea cu adversarii politici cu o bătălie între bine şi rău. „Răul din exterior ştim cu toţii de cine e reprezentat – de Traian Băsescu, de PSD, de o guvernare incapabilă să facă ceva bun pentru români, o guvernare care a minţit. În ceea ce priveşte lupta internă, lucrurile nu stau chiar aşa, dar sigur că discrepanţa între bine şi rău este vizibilă”, a subliniat Pistol, care, de asemenea, susţine schimbarea în interiorul filialei. Maria Floroiu, Ştefan Marinescu, Gheorghe Popa, Ionel Michiu, primarii comunelor Măciuca, Roşiile, Tetoiu şi Stăneşti au salutat ideea de echipă şi unitate, lansată de colegii lor. La fel şi preşedintele de onoare al PNL, fostul deputat Jean Decuseară, care şi de această dată s-a aflat printre camarazii săi.

Jean Decuseară: Cristi Buican merită o şansă

A doua întâlnire zonală organizată de Cristian Buican şi de susţinătorii acestuia a avut loc la Hotelul Cozia, de la Călimăneşti, unde s-a sărbătorit alături de liberalii din nordul judeţului. Favoritul competiţiei pentru preşedinţia PNL Vâlcea şi-a prezentat şi aici echipa şi a vorbit despre obiectivele urmărite.
Jean Decuseară, unul dintre simbolurile liberalismului românesc, a transmis şi la Călimăneşti un mesaj de susţinere pentru Cristian Buican şi echipa acestuia. El a criticat gafele actualului lider al organizaţiei judeţene, explicând că acesta nu mai are nimic în comun cu liberalismul şi principiile PNL. Decuseară a readus în discuţie şi ideea că două mandate sunt suficiente pentru un preşedinte care nu a realizat nimic extraordinar pentru partid. „Şi eu, şi Mircea Corneliu Quintus, am respectat acest principiu şi am stat două mandate. N-am ţinut niciunul cu dinţii de funcţii, transformând alegerile interne într-un război. Mă doare sufletul să constat că, pentru un mare şef liberal din Vâlcea, Buican a devenit un duşman mai mare decât Cîlea. E jalnic şi tragic dacă am ajuns în situaţia asta! Când am auzit lucrul ăsta mi s-a încreţit pielea. Nu e posibil ca cineva care se bate cu pumnii în piept că promovează liberalismul, să încerce de fapt să-l ucidă chiar în interiorul nostru. De aceea, consider că trebuie apărat dreptul la şanse egale. Aşa cum lui Emilian Frâncu i s-a oferit o şansă, iar eu m-am retras în favoarea lui, neprovocând un război, aşa mi se pare corect, de bun simţ, ca şi lui Cristian Buican să i se ofere o şansă. Trebuie să înţelegem că, între noi, nu suntem duşmani, ci colegi, prieteni, care apărăm aceleaşi idealuri. Altfel, suntem pierduţi!”, a precizat Jean  Decuseară, făcând încă o dată apel la unitate în interiorul PNL.

Mihai Aristotel Ungureanu:

Din cauza lui Frâncu, PNL a pierdut cele mai importante funcţii

Mihai Aristotel Ungureanu a nuanţat cele spuse de colegul său, punând accent pe importanţa reformării, relansării PNL Vâlcea, dar şi pe importanţa câştigării alegerilor prezidenţiale. „Vă mărturisesc că l-am susţinut pe Emilian Frâncu timp de opt ani, însă, există o limită, dragi colegi. Limita bunului simţ – două mandate sunt mai mult decât suficiente. Nu spun că Emilian Frâncu a condus prost, deşi mereu şi-a arogat singur toate meritele pentru succesele noastre, ale tuturor, şi niciodată greşelile, eşecul. Nu vreau să intru în detalii. Vă reamintesc doar faptul că, din cauza lui Emilian Frâncu, am pierdut funcţia de prefect al judeţului, care în final i-a revenit pedistei Anuţa Handolescu. Multă lume nu ştie treaba asta. Tot din cauza lui am pierdut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, funcţia de preşedinte. De curând, l-am văzut pe TV Vâlcea 1, spunând că alegerile la municipiu n-ar fi fost statutare. Păi, cine conduce PNL la Vâlcea? Nu dumnealui? E normal, în aceste condiţii, ca tocmai liderul organizaţiei să arunce în noi toţi cu noroi, şi nejustificat? Nu sub egida noastră s-au organizat alegerile? Nu a mulţumit şi a transmis felicitări Emilian Frâncu, imediat după alegeri, pentru modul de organizare a acestora? Nu el a spus că au fost statutare, corecte şi aşa mai departe? Apoi mergi pe stradă, ieşi în toată presa să te plângi că n-ar fi fost corecte? Pe cine minţim şi pentru ce? Am simţit o indignare profundă. Aş putea să continui, dar n-aş vrea să ne mai gândim la trecut, ci la ceea ce avem de făcut în viitor. L-am susţinut până acum pe Emilian Frâncu, i-am făcut lobby la Bucureşti, până la cel mai mare nivel din partid, l-am ajutat să fie ales în Consiliul Naţional. Numai că el s-a depărat şi de actualul preşedinte. De aceea am spus şi o repet – toate au o limită!”, a concluzionat Mihai Aristotel Ungureanu. Discursul său a fost aplaudat în picioare de toţi liberalii prezenţi, convinşi şi ei că PNL trebuie să se îndrepte într-o altă direcţie.
La finalul întâlnirii, după ce şi alţi membri marcanţi ai PNL au luat cuvântul, Cristian Buican a anunţat că următoarele dialoguri cu liberalii din teritoriu vor fi organizate miercuri, la Horezu şi joi, la Drăgăşani. Nu în ultimul rând, el a precizat că, în cazul în care va câştiga alegerile interne, Emilian Frâncu va fi binevenit în echipa sa. „Nu cred că m-aţi auzit vreodată jignindu-l, bălăcărindu-l pe Emilian Frâncu. El este colegul meu şi vreau să facem echipă. Dacă voi câştiga alegerile interne, evident că îl aştept alături de noi, iar împreună să câştigăm viitoarele competiţii electorale”, a conchis Buican.
De remarcat ar mai fi şi faptul că, spre deosebire de întâlnirile organizate de Emilian Frâncu în judeţ, în ultima vreme, cele ale deputatului Cristian Buican şi ale echipei acestuia au fost dominate de dialog, un schimb constructiv de idei şi o atmosferă foarte plăcută. După stabilirea chestiunilor organizatorice interne, atât la Măciuca, cât şi la Călimăneşti, liberalii s-au simţit bine, au dansat şi, cel mai important, au devenit mult mai încrezători. 
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button