Auto-Moto

Volkswagen prezintă cursul viitor al Automobilului: L1 Concept = maşina cu consum record mondial 1l/100 km!

VW 1 comunicatO maşină care consumă doar un litru de combustibil pentru a parcurge 100 de kilometri pare ceva ireal, dar Volkswagen are în vedere un asemenea automobil de ani de zile. După prima maşină Volkswagen de „1 litru la sută”, prezentată în 2002, germanii prezintă în cadrul IAA 2009 Frankfurt un astfel de concept, botezat simplu Volkswagen L1 – unde L1 semnifică „1 litru/100 km”.
Conceptul L1 este unic în lume astăzi. Datorită fibrei de carbon (CFRP) utilizate pentru caroserie şi alte elemente din habitaclu, maşina cântăreşte doar 380 kilograme.

Volkswagen L1 este conceput după reguli de aerodinamică foarte stricte, astfel că, având o înălţime de 1.143 mm înregistrează un coeficient aerodinamic de 0,195.
Maşina oferă două locuri, cel al pasagerului fiind plasat în spatele şoferului, iar accesul se face prin ridicarea într-o parte a plafonului. Motorul TDI, cel electric şi transimisia DSG cu 7 trepte sunt plasate în partea din spate a maşinii. Propulsorul convenţional este un TDI de 800 cmc, care produce, în modul ECO, o putere maximă de 27 CP/4.000 rpm, cuplul maxim fiind de 100 Nm/1.900 rpm.  Pentru a atinge viteza maximă (160 km/h) trebuie cuplat modul „Sport”, în acest caz puterea maximă ajungând la 39 CP/4.000 rpm.
Datorită aerodinamicii, motorului diesel şi celui electric, dar şi greutăţii reduse a maşinii, Volkswagen L1 este creditat cu un consum mediu de doar 1,38 litri/100 km, emisiile de CO2 fiind de 36 grame/km. Maşina dispune si de sistem STOP/START, acesta oprind motorul in blocajele de trafic.
Felul în care ar putea arăta maşina (ca design şi din punct de vedere tehnic) conceptul L1 este un posibil model de serie – posibilă începerea producţiei în 2013, introducându-ne în noua eră a producţiei auto.
Sursa: Nurvil Rm. Vâlcea, Departament Marketing

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button