Ancheta

La 20 de ani de la catastrofa de la Ocnele Mari, nimic rezolvat! Ministerul Economiei nu şi-a respectat angajamentele!

În 2021, s-au împlinit două decenii de când, la Ocnele Mari, din cauza exploatării excesive a zăcămintelor de sare şi foarte aproape de suprafaţă, un întreg sat a fost înghiţit de craterul format, cu tot cu case şi gospodării, şi peste 500 de familii s-au trezit, peste noapte, în mijlocul unei catastrofe.


Ei bine, după 20 de ani de la catastrofa produsă în Ţeica, lucrurile nu stau prea diferit. Ministerul Economiei – acţionarul majoritar (51 %) de la Salrom nu şi-a respectat mai deloc angajamentele asumate în 2001. Sinistraţii nu au nici acum acte pe casele de la Copăcelu, alţii încă îşi aşteaptă despăgubirile şi – cel puţin la fel de grav – ecologizarea despre care se vorbea atunci n-a fost decât o poveste de adormit copiii. Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă starea pârâului sărat, care traversează aproape toată localitatea şi se varsă în Olt. În foarte multe zone, este colmatat şi atât Conversmin, firma plătită de Ministerul Economiei pentru a aplica politica de închidere a minelor şi de ecologizare a perimetrelor respective, cât şi ABA Olt – privesc nepăsătoare întreaga situaţie. Asta în condiţiile în care există chiar şi câteva acte normative care obligă aceste instituţii să refacă ceea ce s-a distrus la Ocnele Mari şi să îndepărteze efectele catastrofei de acum două decenii.

Recent, la iniţiativa noului primar Remus Sasu, a fost organizată o întâlnire la care au fost invitate mai multe structuri ale guvernului, care au obligaţia de a rezolva problemele de la Ocnele Mari. Cu acea ocazie, s-au stabilit un set de măsuri şi un program, numai că, a doua zi, guvernanţii au uitat din nou ceea ce şi-au asumat să facă. Cum spuneam, una dintre cele mai mari probleme este cu pârâul sărat. Acesta a fost predat de ABA Olt la Ministerul Economiei, dar trebuia „returnat”, după ultimele intervenţii, prin 2005-2006. Preluarea de la MEAT nu este posibilă decât printr-o hotărâre de guvern, iar „inteligenţii” aflaţi la Putere nu sunt în stare să facă hârtiile necesare. Între timp, la fiecare ploaie mai zdravănă, în zonele în care pârâul sărat este colmatat, apa iese din albie şi se revarsă prin curţile oamenilor. (va urma)

Articole Similare

Back to top button