Politica

Ion Nicolae exclus din PNL, după votul de duminică din Delegaţia Permanentă

Cu 82 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă” şi 5 abţineri, duminică, Delegaţia Permanentă a PNL a hotărât excluderea lui Ion Nicolae din partid.
Ion Nicolae urma să fie suspendat din PNL pentru o perioadă de un an, la propunerea BPT, însă, după ce a continuat să-şi atace colegii şi mai ales conducerea organizaţiei judeţene, mai mulţi liberali vâlceni printre care şi preşedintele Cristian Buican au propus schimbarea acestei sancţiuni şi aplicarea uneia radicală.
Nici în timpul şedinţei de duminică Ion Nicolae nu şi-a recunoscut greşelile, ba din contră, la un moment dat, l-a acuzat pe liderul filialei, după ce procedase la fel şi într-o emisiune găzduită de oficiosul de la Vâlcea al PD-L, că ar fi sustras din casieria partidului peste 300 de milioane de lei vechi, bani care ar fi trebuit să ajungă la institutul Insomar pentru plata unui sondaj de opinie făcut înaintea alegerilor locale parţiale de la Râmnicu Vâlcea. În zadar a încercat deputatul Cristian Buican să se apere prezentând întâi presei, apoi duminică, Delegaţiei Permanente, facturi şi ordine de plată care contraziceau acuzaţiile aduse de Ion Nicolae. Nici măcar intervenţia senatorului Emilian Frâncu nu l-a scos din păreri pe fostul lider municipal al PNL, deşi acesta a spus că garantează că suma respectivă chiar se plătise unde s-a spus. În ciuda evidenţei faptului că bate câmpii, Nicolae a insistat cu acuzele şi a ameninţat că va contesta sancţiunea pe care urma să o primească. El nu a recunoscut nici celelalte capete de acuzare: 1. a apărut la diverse evenimente publice în calitate de proaspătă „achiziţie” a UNPR şi s-a lăudat că va fi urmat de cel puţin o sută de membri PNL; 2. şi-a atacat colegii de partid în presă, în repetate rânduri, cu diverse scorneli, pe unii făcându-i chiar hoţi pe faţă; 3. de nenumărate ori, a făcut imagine proastă PNL-ului; 4. i-a făcut anticampanie lui Bogdan Pistol, candidatul PNL la alegerile pentru funcţia de primar al Râmnicului; 4. fără a avea mandat, a încercat să iniţieze negocieri pe uşa din dos cu Romeo Rădulescu, primarul Râmnicului, căruia i-ar fi propus să-i facă anumite servicii, nu neapărat în interesul PNL, în condiţiile în care i s-ar fi oferit funcţia de viceprimar sau alte avantaje personale; 5. a formulat o cerere adresată conducerii Consiliului Judeţean pentru închirierea unei săli în care să organizeze alegerile pentru stabilirea forurilor de conducere ale UNPR Râmnicu Vâlcea (n.r. – informaţie confirmată de altfel şi de preşedintele interimar al acestei structuri, omul de afaceri Gheorghe Udubae); 6. a furnizat unei părţi a presei informaţii şi documente interne, care au fost folosite în detrimentul partidului; 7. a acuzat liderii organizaţiei judeţene că ar fi falsificat un sondaj de opinie, deşi în realitate acesta a fost doar foarte prost făcut, însă nu a schimbat cu nimic ordinea în clasament a potenţialilor candidaţi la funcţia de primar al Râmnicului, la alegerile din aprilie 2010: locul I – Emilian Frâncu, locul II – Bogdan Pistol. Şi lista ar putea continua.
Văzându-se prins în corzi după ce şi alţi liberali au luat cuvântul şi au măturat cu el pe jos, Ion Nicolae şi-a pierdut aproape total raţionamentul. În primă fază, a încercat să iasă din încurcătură povestind câte acte caritabile a făcut de-a lungul timpului, cum în perioada campaniilor a oferit pungi cu alimente, materiale de construcţii, suportate din propriile sale buzunare. În tot acest timp, sala vuia: de unde a avut Ion Nicolae bani să-şi ia case, maşini de lux, terenuri, cu bani cash şi să mai suporte şi astfel de acţiuni, extrem de costisitoare şi ilegale, dacă de când îl ştiu acesta a lucrat numai la stat?; de unde a dat Ion Nicolae sute de milioane la partid şi ce s-a întâmplat cu aceşti bani?
Trecând apoi la noi atacuri, fostul membru PNL l-a acuzat pe deputatul Cristian Buican de toate inepţiile posibile şi imposibile. A reluat povestea cu banii pe care liderul PNL Vâlcea nu i-ar fi virat către Insomar, deşi în sală i s-au pus din nou toate actele la dispoziţie, şi a sfârşit cerându-i lui Buican să demisioneze. Sătui de circul provocat de Ion Nicolae, Ilie Fârtat, Dan Niţu, Adrian Toader şi Victor Stănculescu au intervenit punând bomboana pe „coliva” fostului lor coleg de partid. Unii dintre aceştia au sugerat că subiectul Ion Nicolae nu şi-ar mai avut rostul dacă UNPR îl desemna preşedinte interimar la municipiu în locul lui Gheorghe Udubae. De asemenea, ei au venit cu argumente clare în susţinerea „capetelor de acuzare” pentru care s-a cerut excluderea acestuia din partid. După mai bine de două ore de discuţii, afirmaţii tăioase, replici şi contrareplici, s-a trecut la vot. Surpriza cea mai mare a reprezentat-o numărul totuşi mare de opţiuni împotriva excluderii lui Ion Nicolae din PNL, 35, în timp ce 82 de delegaţi au votat „pentru” şi 5 s-au abţinut. Pentru a ne lămuri de ce au făcut această alegere, după şedinţa DP, i-am intervievat pe câţiva dintre liberalii care au dezvăluit că au optat împotriva excluderii. Aceştia au spus că întrebarea pusă li s-a părut prea seacă – „Sunteţi de acord cu excluderea lui Ion Nicolae din PNL?” şi li s-au dat ca variante două răspunsuri: DA şi NU. „Evident că trebuia sancţionat, dar n-am fost foarte sigur că prostiile pe care le-a făcut sunt suficiente pentru excludere. În plus, ştiam că vor fi îndeajuns de multe voturi pentru excludere. Dacă nu aveam această certitudine, probabil că votam şi eu pentru excludere”, a mărturisit, sub protecţia anonimatului, unul dintre cei care au spus NU.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button