Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Politica

Ion Cîlea lucrează la o moţiune pe agricultură împotriva Guvernului Boc

Alarmat de situaţia tot mai grea a agriculturii, cu consecinţe dramatice asupra vieţii producătorilor agricoli din ţară, Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat a hotărât ca, în următoarele zile, să introducă în Camera Deputaţilor o moţiune pe tema agriculturii.

„A fost iniţiată această hotărâre nu numai din cauza crizei create în ultima perioadă de bazaconia deciziei luată de Guvern privind condiţiile de comercializare a produselor agricole, ci şi a măsurilor anterioare pe linia stopării subvenţiilor, a neutilizării fondurilor comunitare şi a altor aberaţii care au adus la sapă de lemn agricultura românească şi la disperare pe ţărani. În locul unor măsuri chibzuite care să facă din agricultură un sector cu adevărat propulsor de progres, încă de la instalarea sa , actualul Guvern a încercat să pună în aplicare tot felul de năzbâtii şi aiureli. Printre altele, a scos ajutorul complementar naţional pentru ţărani, acordând doar subvenţia pe hectar care se plăteşte din fondurile Uniunii Europene, a evitat să mai achite datoriile statului către producătorii agricoli care, potrivit Legii nr.381, aveau dreptul să primească ajutor pentru pagubele provocate de calamităţile naturale; menţine dispoziţia anti-ţărănească de a nu primi în abatoare animale crescute în gospodăriile populaţiei. Această atitudine de ignorare şi presiune asupra micilor fermieri a culminat în ultima lună cu câteva iniţiative de-a dreptul hilare. Mai întâi, Guvernul s-a gândit să dea o şansă de câştig producătorilor agricoli prin… închiderea supermarketurilor în zilele de duminică. După aceea, i-a trăsnit prin cap ideea să-i alunge din pieţe şi târguri pe micii producători care nu se înregistrează ca persoane fizice autorizate la Registrul Comerţului şi nu folosesc la vânzarea produselor case de marcat”, a explicat vicepreşedintele PSD, Ion Cîlea, pe marginea acestui subiect. Social-democratul a mai afirmat că „prin toate aceste aiureli, Guvernul urmăreşte de fapt să introducă la impozitare şi agricultura de subzistenţă, ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, impotenţa Executivului de a găsi calea dezvoltării sectoarelor agricole şi a unor certitudini pentru locuitorii satelor”.
În opinia liderului PSD, în agricultura românească, singura constantă pare să fie regresia producţiilor. În 2009, de exemplu, recolta de cereale a fost cu aproximativ 30% mai mică decât în anul precedent, chiar dacă condiţiile pedo – climatice au fost asemănătoare. Regresive sunt şi suprafeţele agricole luate în cultură. Deşi România are 14,72 milioane ha de pământ roditor, practic nu sunt lucrate decât 9,4 milioane ha, restul fiind înţelenite. „Aflat în criză de idei, actualul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că „studiază posibilitatea introducerii unei taxe speciale pe pârloagă”. Pentru acest nou bir clocit în laboratoarele de coerciţii anti-ţărăneşti de la Ministerul Agriculturii, onor domn ministru Dumitru a găsit o justificare. El a declarat că scopul viitoarei taxe nu e neapărat de a lua banii cuiva, ci doar de a elimina … focarele de dăunători şi buruieni care pun în pericol culturile agricole învecinate. Aflat în faţa unei noi situaţii ridicole, Guvernul a trebuit să renunţe şi la ideea taxei pe pârloagă, cel puţin deocamdată. Mergând pe aceeaşi undă a prostiei ministeriale, un alt oficial a motivat că s-a renunţat la impozitarea suplimentară a terenurilor înţelenite, deoarece – îl citez: „nu a fost calculat încă un cuantum al acestei taxe şi, deocamdată, nu vom înainta proiectul spre adoptare”. Adevărul este că la Ministerul Agriculturii nimeni nu-şi pune întrebarea de ce românii nu iau în cultură toate suprafeţele. Pentru actualii diriguitori ai agriculturii este mai comod să dea vina pe regimul incert al proprietăţii asupra terenurilor lor. Rezultatul se vede cu ochiul liber: până în prezent, Guvernul n-a conturat nicio strategie cu privire la încurajarea fermierilor, ci dimpotrivă continuă să-i umilească cu tot felul de taxe, impozite şi interdicţii. Or, aşa, nu se mai poate!”, a adăugat preşedintele PSD Vâlcea, care va participa la formularea moţiunii împotriva Guvernului Boc.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button