Politica

Ioana Liţă şi Daniela Oteşanu, în marea confruntare pentru preşedinţia Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Vâlcea

Joi, 30 septembrie, la Sala Mare a Consiliului Judeţean, femeile social-democrate din Vâlcea îşi vor alege noi foruri de conducere. În competiţie, până în momentul de faţă, s-au înscris doar Ioana Liţă şi Daniela Oteşanu, însă n-ar fi exclus ca, în cele din urmă, şi OF SD Drăgăşani să-şi propună o candidată proprie, chiar dacă deputatul Vasile Bleotu şi Camelia Coroiu au anunţat că această variantă pică din start.
În aceste condiţii, am decis să vi le prezentăm în oglindă pe cele două aspirante la preşedinţia OF SD, iar dumneavoastră să apreciaţi singuri care vi se pare cea mai potrivită.

Ioana Liţă s-a născut în anul 1949 şi este unul dintre cei mai activi membri PSD din judeţul Vâlcea. A participat decisiv la câştigarea foarte multor competiţii electorale, iar în plan profesional, de peste 30 de ani, lucrează la CET Govora, unde din 2003 coordonează Departamentul „Resurse Umane”. Până să promoveze în funcţia de director, social-democrata a ars toate etapele. A făcut o facultate de renume şi, în 1972, a devenit economist. După 9 ani, a fost promovată în postul de economist principal, iar în 1985 a devenit şef al Serviciului Resurse Umane. Ioana Liţă mai punctează cu un curs privind accesarea fondurilor europene, făcut în octombrie 2006, la Atena, dar şi cu o specializare în diplomaţie europeană, făcută în Franţa, la Marsillia, în urmă cu 4 ani. Ioana Liţă mai este expert în „detectarea potenţialului uman şi evaluarea performanţelor – Eurocedres”, dar şi în „Imaginea unităţii şi relaţia cu presa”. Din CV-ul său, mai reţinem un master de doi ani, în perioada 1996-1997, studii predoctorale în franceză, la Universitatea Quebec, la IMI Bucureşti, pe Managementul Resurselor Umane şi o specializare pe acelaşi domeniu la CFP Bucureşti şi Boston Edisson CO USA, în anul 1993. Ioana Liţă cunoaşte două limbi străine şi se pricepe foarte bine la comunicare şi la psihologia grupurilor, ca instrument de coordonare şi conducere. Social-democrata şi-a şlefuit calităţile de politician participând la toate bătăliile electorale date de PSD de-a lungul timpului, dar şi studiind, cu sprijinul Fundaţiei Frederich Ebert din Germania, egalitatea de şanse şi managementul de campanie electorală. Ioana Liţă a fost consilier municipal în mandatul 2000-2004, iar în ultimii 6 ani a reprezentat PSD în Consiliul Judeţean, unde conduce, din postura de preşedinte, Comisia – Situaţii, Programe, Strategii Economico-Sociale.

Înainte de toate, vă rugăm să ne spuneţi ce v-a determinat să intraţi în această competiţie?
– Am constituit organizaţia de femei a PSD Vâlcea în anul 2000. De atunci şi până acum a fost un drum lung, în care mi-am apropiat foarte multe colege. Sigur că îmi doresc să continui acest drum, pentru ultimul mandat, pentru că, împreună, mai avem multe de făcut. Sunt alături de colegele mele din municipiu şi din judeţ de 10 ani. Am desfăşurat împreună o mulţime de acţiuni reuşite, care s-au reflectat pozitiv şi în rezultatele obţinute de organizaţie în competiţiile electorale trecute. În ultimii 4-5 ani, aceste acţiuni ar fi fost şi mai de succes, mai ample, dacă PSD ar fi fost la guvernare, însă, din Opoziţie, a fost mai greu să realizăm tot ceea ce ne-am propus. În 2012, poate chiar mai devreme, PSD are de trecut un test foarte important şi, de aceea, am decis să rămân în partid de pe această poziţie, de preşedintă a OF SD, pentru că nu ne permitem să dăm greş. Alegerile următoare sunt foarte importante pentru noi şi de aceea candidez.

Care consideraţi că sunt atuu-rile dumneavoastră cele mai importante în lupta pentru şefia organizaţiei judeţene de femei a PSD Vâlcea?
– În primul rând, cariera profesională, cariera politică. În aceşti 10-11 ani, am căpătat o experienţă foarte mare în ambele zone şi îmi pot pune calităţile, această experienţă, în slujba oamenilor, a celor mulţi şi, nu în ultimul rând, în slujba partidului. Un alt argument extrem de important îl reprezintă tot ceea ce am realizat alături de colegele mele, cărora ţin să le mulţumesc cu această ocazie. Colegele mele mă cunosc foarte bine, am fost alături la bine şi la greu, ne-am sprijinit reciproc, am făcut front comun întotdeauna şi cu succes.

Pentru viitor, ce vă propuneţi? Ce proiecte politice aveţi în vedere în condiţiile în care veţi câştiga alegerile interne?
– Consider că organizaţia de femei nu este una distinctă, în sensul perceput de unii, ci una în interiorul organizaţiei PSD, care are personalitatea juridică. Acţiunile pe care le desfăşurăm noi în general, la organizaţia de femei, sunt cele cu caracter umanitar, social. Mai sunt cele de iniţiere a femeilor pentru a-şi depăşi prejudecăţile în politică şi pentru a accede în funcţii publice, ori cele care privesc iniţierea, modificarea unor legi şi hotărâri, cu impact asupra vieţii femeilor, a familiilor acestora. În plan politic, principalul rol al organizaţiei noastre este acela de a ne sprijini partidul. Pentru că numai dacă ajutăm PSD să ajungă la guvernare, putem cu adevărat să ne impunem punctele de vedere, să ne sprijinim semenele. Evident că rolul nostru nu este doar acela de a fi alături de femei în general, ci şi de a ne ajuta concret colegele de partid. Şi vă spun că, de ani buni, acestea sunt nedreptăţite, persecutate, doar pentru simplul fapt că sunt membre PSD. Multe au fost lăsate fără locuri de muncă, au fost demise pe criterii strict politice, au suportat tot felul de presiuni şi ameninţări. Când aflăm cazuri concrete, cum bine ştiţi, luăm atitudine şi încercăm să punem capăt acestor acţiuni, îndreptate împotriva colegelor noastre. Aşa stau lucrurile: în momentul de faţă, politica este cea care ne guvernează, politica ne măreşte sau ne scade salariile, pensiile, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, alocaţiile… Totul e dictat politic! Guvernul e politic şi de aceea ne batem ca PSD, partidul care e alături de oamenii simpli, de cei mulţi, să intre la Putere. Să nu mai ia alţii decizii pentru noi. Şi aţi văzut cu toţii ce decizii se iau. Trebuie să fim la guvernare pentru a ne putea ajuta semenii, care au ajuns la capătul răbdărilor. Trebuie să câştigăm alegerile în judeţul Vâlcea, în 2012, să-l sprijinim

Puteţi să ne daţi câteva exemple de colege de partid care au avut de suferit din cauza apartenenţei politice?
– Vă pot da „n” exemple. Sunt zeci de colege schimbate din funcţii de inspectori şcolari, din funcţii de directori de şcoli, directori de instituţii publice. Sunt sute de colege, funcţionari publici, care au avut de suferit pentru că sunt membre PSD. Numai de la vârf dacă vă dau câteva nume, eu zic că vă lămuriţi: doamna Camelia Coroiu, o profesoară extraordinară şi un manager deosebit, doamna Adina Dobrete, la fel. Iarăşi, aş reaminti cazul Aurora Gherghina, care poate că e cel mai elocvent. Tot ceea ce a fost PSD, a fost ras. Nu au contat valoarea oamenilor, profesionalismul lor. Pe unii i-au lăsat chiar fără loc de muncă, ceea ce e foarte grav.

În perspectiva alegerilor din anul 2012, ce target vă propuneţi? Atunci va fi cel mai mare test electoral pentru PSD.
– Îmi doresc şi mă voi bate să avem cât mai multe femei în politică, în PSD, dar şi cât mai multe femei pe locuri eligibile. Ne-am săturat, de 10 ani, ca femeile să intre ca nişte flori rare pe liste. Asta nu se întâmplă doar la PSD. Ba chiar la alţii lucrurile stau mult mai rău. Conform statutului, reprezentarea femeilor ar trebui să fie de 1 la 3. Dar n-a fost aşa, nici cu femeile, nici cu tinerii, în cazul cărora trebuia să se aplice acelaşi sistem. La noi, la femei, au fost incluse femei, dar pe locuri neeligibile. La Consiliul Judeţean, de exemplu, OF SD a primit locul 2 şi locul 16. Pe 16, doamna Veronica Onete, care trebuia să primească măcar locul 6 sau 7. Vedeţi, acest lucru n-a fost corect, din punctul nostru de vedere. Dar, de acum înainte, lucrurile se vor schimba. Mă voi bate, şi mizez pe sprijinul tuturor colegelor mele, ca de acum încolo 3 femei să fie pe locuri eligibile, fie că-i vorba de CJ, fie că-i vorba de CL. După ce vom reveni la guvernare, mă voi bate ca femeile valoroase să aibă şanse egale cu bărbaţii de a accede şi în funcţiile de conducere ale instituţiilor publice. Şi, slavă Domnului!, v-am dat deja exemple de social-democrate ultra-competente, care sunt peste bărbaţi în domeniile în care activează: doamna Coroiu, doamna Gherghina, doamna Dobrete, doamna Cristina Barbu, Lidia Petcan şi multe, multe altele. Toate acestea sunt femei care au făcut şi fac cinste partidului şi care au muncit foarte mult. Împreună cu ele, am ajutat zeci, sute de tineri, de copii, de bătrâni, de studenţi, de familii nevoiaşe, sinistraţi, fără să facem tam-tam în presă. Au fost „n” cazuri în care noi le-am achitat facturile la curent, le-am cumpărat un televizor sau un frigider, i-am ajutat la şcoală, să-şi ia rechizite, i-am vizitat de sărbători, i-am sprijinit să beneficieze de un tratament adecvat. Au fost şi câteva programe naţionale ale Organizaţiei de Femei, pe care noi le-am implementat în plan local. Tot noi am dotat biblioteci, şi-mi vine acum în minte ultima acţiune în acest sens, desfăşurată la Titeşti. Iarăşi, de câte ori n-am mers la căminele de la Lungeşti, Zătreni sau Măciuca. Fiecare dintre noi ajută pe cineva. Doamna Dobrete, de exemplu, a cumpărat recent o cutie de medicamente, în valoare de câteva milioane, pentru a o da unor nevoiaşi. Nu s-a lăudat niciodată în presă, pentru că nu ăsta e scopul nostru. Nu vă spun cum doamna Gherghina le plăteşte periodic unor bătrâni facturile la curentul electric sau la căldură. Şi asta înseamnă că fiecare dintre noi renunţă la ceva. Eu, spre exemplu, am renunţat la indemnizaţia de consilier judeţean şi la o parte din salariu pentru a le oferi sprijin celor aflaţi la nevoie. Lucrez la stat şi fac şi eu ceea ce pot, pentru că, probabil, dacă eram un om de afaceri, ofeream mult mai mult. Sunt fericită că, din puţinul pe care îl am, pot, împreună cu colegele mele, să fac astfel de acţiuni.

Daniela Oteşanu este membră PSD din anul 2004, iar în prezent ocupă funcţia de preşedinte al PSD Băile Govora. Printre performanţele electorale obţinute, social-democrata aminteşte de câştigarea celui mai bun scor pentru PSD în localitatea sa, la ultimele alegeri parlamentare şi prezidenţiale (64 %). Este convinsă că, în politică, sunt foarte importante cariera şi experienţa, dar spune că trebuie să existe şi un punct de la care acestea să pornească, ca oamenilor să li se acorde o şansă. Este căsătorită de 25 de ani şi are un copil în vârstă de 10 ani. În prezent, Daniela Oteşanu este responsabil cu managementul calităţii în cadrul SC BN Sind Balneoturism SRL. În perioada iunie 2001 – aprilie 2010, a ocupat funcţia de şef al biroului comercial la SindRomânia, iar între 1997 şi 2001 a fost trezorier şi ofiţer de credite la BRD – GSG Sucursala Vâlcea. Înainte de Revolutie, a fost economist la Federalcoop Vâlcea, iar începând din 1993, timp de 4 ani, a fost director economic la Creditbank. La capitolul „educatie si formare”, Daniela Otesanu are în spate un masterat în management, o specializare la IBR (Institutul bancar Român), în domeniul metodelor si tehnicilor de creditare, iar în 1986 a terminat Academia de Studii Economice – Facultatea Finante – Contabilitate. Daniela Otesanu stie doua limbi straina si considera ca punctele sale forte sunt: capacitatea de a lucra în echipa, de a se integra usor într-un colectiv, seriozitatea, tineretea, dorinta si puterea de munca. Despre ceea ce îsi propune sa faca în politica, pe viitor, Daniela Otesanu ne-a oferit detalii, în cadrul unui scurt interviu, pe care va invitam sa-l urmariti.

Puteţi să ne spuneţi, în câteva cuvinte, ce v-a determinat să intraţi în această competiţie?
– Am fost interesată permanent de viaţa politică, după 1989, şi de tot ceea ce se  întâmplă în societate. Am observat, cu regret, că mulţi oameni de valoare au ales să rămână în afara fenomenului politic, mulţumindu-se doar să facă aprecieri (de cele mai multe ori negative) la adresa politicii şi a politicienilor, fără să încerce să se implice şi să schimbe ceva în bine  pe scena politicii româneşti. Eu am ales în anul 2004 să intru în teren, iar în acest an am decis să mă implic mai mult decât am făcut-o până acum. Înscrierea în această competiţie a fost un gest firesc, în aceste condiţii, pentru că problemele cu care se confruntă societatea românească apasă într-o mare măsură pe umerii femeilor, de multe ori prezenţe discrete pe scena politică românească.

Care consideraţi că sunt calităţile sau faptele care vă recomandă pentru această funcţie?
– Faptul că sunt ancorată în prezent şi privesc cu interes, cu preocupare spre viitor, atâta timp cât, în viitor, se regăsesc speranţele pentru ceva mai bun. Trecutul conferă o anumită experienţă, este foarte adevărat, dar când mă gândesc la colegele mele, la femei în general şi la copiii noştri, atunci viitorul este definitoriu. Sunt o persoană cu iniţiativă, o persoană implicată în acţiunile organizaţiei judeţene a PSD, o persoană deschisă la dialog, o persoană care pune preţ pe orice părere, o persoană care lucrează foarte bine în echipă. Mereu am crezut cu sinceritate într-o nouă şansă pentru femeia politician, pentru femeie în general.

Ce proiecte aveţi în vedere în perspectiva câştigării alegerilor interne de joi?
– Proiecte ce ţin de normalitate, nimic fantastic şi nimic de neîndeplinit. Problema este ca aceste proiecte să se transforme în acţiuni concrete, nu să rămână la stadiul de hărţii, iar eu sunt decisă să îndeplinesc, împreună cu echipa nou aleasă, aceste proiecte. Ele se bazează pe forţa femeilor din organizaţia noastră şi nu ne poate împiedica nimic să ne implicăm activ în viaţa comunităţilor locale. Femeile, atât cele membre PSD, cât şi cele care în acest moment sunt neutre din punct de vedere politic, trebuie să afle că echipa noastră va avea ca principal obiectiv grija pentru femeie, în general, iniţiative clare pentru promovarea femeii în politică şi în administraţie.

Ce target v-aţi propune pentru primul mare test electoral, din iunie 2012, presupunând că veţi câştiga preşedinţia OF SD?
– Alături de colegele mele, vom fi lângă organizaţia judeţeană, în îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru alegerile din anul 2012: câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean şi a minim 15 consilieri judeţeni, câştigarea primăriilor în municipiile Rm. Vâlcea şi Drăgăşani şi a încă cel puţin 50% din celelalte primării din judeţ. Important va fi ca, pe listele de consilieri judeţeni şi locali, să se regăsească mai multe femei în zona considerată ca fiind eligibilă. Am fost mult în teritoriu în această perioadă şi vă pot spune că avem femei valoroase, care pot participa cu succes în alegerile pentru primăriile din judeţ, femei cu personalitate şi imagine deosebită.

Vorbiţi-ne puţin şi despre principalele probleme cu care credeţi că se confruntă colegele dumneavoastră de partid şi femeile în general, în viaţa de zi cu zi, la serviciu, în familie.
– Sunt probleme cu care ne confruntăm toţi, dar care apasă mai greu ca niciodată pe umerii noştri, ai femeilor: grija pentru ziua de mâine, pentru posibilitatea pierderii locurilor de muncă, pentru variantele de reducere a pensiilor, pentru creşterea de la o zi la alta a preţurilor la alimentele de bază şi la medicamente; grija pentru viitorul copiilor – sunt multe femei care şi-au pierdut serviciul şi nu le mai pot asigura copiilor şansa continuării procesului de învăţământ, nu îşi mai pot acoperi datoriile la bănci; lipsa de încredere în clasa politică; nemulţumiri legate de faptul că nu suntem promovate aproape deloc. Am simţit o oarecare resemnare în faţa situaţiei generale groaznice cu care se confruntă România, iar acesta trebuie să fie unul dintre punctele în care trebuie să acţionăm imediat, pentru ca această resemnare să nu să transforme în inerţie, în totală lipsă de reacţie. Trebuie să se ştie foarte clar că expresia „asta este” trebuie să dispară şi să fie înlocuită cu alta, de genul „este obligatoriu să fim solidari şi să acţionăm în permanenţă”.

Puteţi să menţionaţi câteva dintre posibilele soluţii pentru aceste probleme?
– O mare parte dintre acţiunile propuse în program, se referă la sprijinirea femeilor pe diferite segmente: educaţie sanitară, în principal pentru femeile din zonele defavorizate; prevenirea şi combaterea unor adevărate plăgi ale societăţii: delicvenţa juvenilă, traficul de persoane, consumul de droguri); consilierea femeilor rămase fără un loc de muncă (participarea, alături de ele, la bursele locurilor de muncă şi la programele de reconversie profesională), dar şi a tinerelor absolvente, în vederea integrării în societate; sprijin pentru femeile pensionate, prin acţiuni de aducere în atenţie, în permanenţă, a problemelor cu care se confruntă: implicarea în programele noastre a ONG-urilor care au ca scop ajutorarea persoanelor aflate în dificultate; promovarea, pe scară cât mai largă, a femeilor valoroase, al căror profesionalism este deja recunoscut, cu o buna imagine în comunităţile în care trăiesc şi muncesc.

Ce aţi vrea să le transmiteţi colegelor dumneavoastră, care vor participa, joi, la conferinţa judeţeană de alegeri?
– Ceea ce spun în permanenţă, şi anume că votul oricăreia dintre ele contează, că nu mai putem rămâne departe de scena politică, de unde pleacă tot ceea ce se petrece în societate şi ne influenţează viaţa. Îmi doresc să demonstrăm împreună că femeia are locul şi rolul ei în politică şi, în general, în societate. Invit colegele care vor fi joi în sală, participante la Conferinţa Judeţeană, să îmi fie alături în acţiunea de construcţie a unei noi imagini pentru femeia politician, pentru femeia de pretutindeni.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button