Acasă Editorial Politic A început și Liga a 2-a

A început și Liga a 2-a

79
0
Liga a 2-a a fotbalului românesc a pornit și ea la drum, cu cea mai titrată echipa a sa la start – F.C.Dinamo București, protagonistă a primului meci – cel de joi seara, de la Clinceni, în disputa cu Progresul Spartac București. A fost la final 1-0 pentru „câini”, debut plin de speranță, cu dreptul, în deplasare.
„Golgota” a început să fie urcată, dar drumul este lung și greu…
La startul actualei ediții de Liga a 2-a, jumătate dintre competitoare sunt foste echipe de primă ligă sau continuatoare ale acestora, iar unele dintre cele 20 de echipe de la start sunt foste campioane: FC Dinamo București, Ripensia Timișoara, Oțelul Galați, CSA Steaua București (aici e o discuție mai complicată, căci „războiul” cu FCSB este departe de a se fi încheiat).
Poli Timișoara, Poli Iași, Gloria Buzău, Concordia Chiajna, FCM Brașov, Minaur Baia Mare sunt și ele aici, fiecare dintre ele aflată în căutarea „faimei” pierdute între timp.
După disputarea primelor 9 meciuri ale etapei ( CSA Steaua- Metaloglobus București – marți seara), două rezultate au atras în mod special atenția: victoria cu 3-0 în deplasare a CSM- ului din Slatina la Chiajna, dovadă că actualul antrenor al lui Dinamo, Ovidiu Burcă a făcut treabă bună la olteni, promovându-i și lăsând o echipă  bună acolo pentru asprele bătălii ale ligii secunde și victoria la scor a Unirii Slobozia (una dintre favoritele la promovare) în fața celor din Maramureșul istoric, Minaur Baia Mare.
În derby-ul rundei, desfășurat la Galați în fața unui stadion plin, Oțelul lui Dorinel Munteanu a remizat alb cu una dintre echipele care au anunțat intenții clare de promovare, Politehnica Iași.
În etapa a 2-a, în încheierea rundei, marțea viitoare, Dinamo va juca ( probabil tot la Clinceni) cu Oțelul Galați în unul dintre derby-urile fostelor campioane. Plecat la națională și apoi în fotbalul mare din Europa de la Dinamo, antrenorul gălățenilor, același cu care moldovenii au câștigat titlul acum 11 ani, Dorinel Munteanu, face declarații (semi)belicoase la adresa câinilor și este de așteptat o anumită ostilitate a galerie dinamoviste față de el, dat fiind și trecutul roș-albastru al finalului de carieră al acestuia.
Problema stringentă a începutului de campionat este răspunsul la întrebarea: va avea/ va reuși să aibă CSA Steaua drept de promovare?
Actualul statul al LPF interzice dreptul de a activa în Liga 1 al echipelor departamentale și nici în vara aceasta ” militarii” nu au reușit/ nu au dorit asocierea cu o entitate privată care să devină acționar majoritar, pentru a nu pierde dreptul de a manevra bani publici și de a administra noul (și frumosul) stadion din Ghencea…
Peste patru etape, campionatul ligii a doua ne propune „eternul derby” Dinamo- Steaua și războiul declarațiilor stă să înceapă!
Aveți grijă de voi!
Dan-Cătălin Săraru