Politica

Guvernul PD-L legitimează prezicătorii şi elimină juriştii

Consilierii juridici din Vâlcea, „vânduţi” caselor de avocatură

Consilieri juridici cărora le păstrăm anonimatul din motive lesne de înţeles, ne sesizau în urmă cu mai bine de un an pericolul înlocuirii lor cu reprezentanţi ai caselor de avocatură. La momentul acela, deja o parte din procesele instituţiilor din Vâlcea fuseseră dirijate către astfel de firme.
Ministerul Muncii a pregătit o nouă clasificare a ocupaţiilor. Din nomenclator dispar ocupaţii importante ca jurist, conferenţiar sau lector universitar şi apar prezicătorii şi îngrijitorii de animale de companie. În acest sens a fost elaborat un proiect de Hotărâre privind aprobarea structurii Clasificării Ocupaţiilor din România – nivel grupă de bază, din care lipsesc profesii extrem de cunoscute şi practicate în România, introducându-se unele noi. Potrivit proiectului de Hotărâre meseriile de jurist şi consilier juridic nu mai sunt necesare, fiind regăsiţi la capitolul 261 sub denumirea de „specialişti în domeniul juridic”.
Crainicii din radio, prezentatorii şi moderatorii din televiziuni sunt înregistraţi la cap. 265 – „Artişti creatori şi lingvişti”, deşi ar fi trebuit să fie menţionaţi la cel precedent, „Autori, jurnalişti şi lingvişti” – cap. 264

Consilierii stau liniştiţi

Cu toate că există un Colegiu al consilierilor juridici în Vâlcea şi în ciuda faptului că mai sunt doar cinci săptămâni până intră în vigoare noile reglementări, cei vizaţi nu îşi fac griji. „Noi nu suntem independenţi precum avocaţii sau notarii, lucrăm cu un contract de muncă. Avem o Lege a noastră care nu a fost abrogată. Nu se poate renunţa la consilierii juridici. Nimeni nu poate apăra mai bine o instituţie decât un reprezentant legal al acesteia” afirmă Emilia Dima, consilier juridic la Consiliul Judeţean Vâlcea.
Reprezentantul Prefecturii încearcă să-i liniştească pe colegii din celelalte instituţii. „Sunt de aproape douăzeci de ani în Prefectură şi îmi place ceea ce fac. Consilierii juridici nu trebuie să fie nici bucuroşi şi nici supăraţi, pentru că în opinia mea nu se face nicio modificare. Funcţia de consilier juridic este o funcţie publică conform Legii 188. Este vorba doar de o nouă codificare. Profesia de jurist nu o poate lua nimeni. Nu cred că o casă de avocatură poate prelua vreun proces al Prefecturii. Sunt argumente suficiente în acest sens” spune Mironela Tudora, consilier juridic în Instituţia Prefectului.

Unii avocaţi îi susţin pe consilierii juridici

Lăsând de-o parte beneficiile pe care ar putea să le aibă în urma promovării Hotărârii de Guvern, avocatul Pere Grigore se poziţionează de partea „Discuţiile sunt mult mai vechi. Consilierii juridici vor fi afectaţi dacă dispare meseria de jurist din nomenclator. Sunt instituţii publice care deja apelează la avocaţi şi de multe ori nu pot justifica asta. Este o aberaţie propunerea de eliminare a profesiei de consilier juridic. În acest moment nu există nicio casă de avocatură în Vâlcea, dar este posibil să se dorească o atragere a consilierilor către casele de avocatură”.

Interese politico-economice

Dacă nu se va interveni în mod constructiv pentru reglementarea acestor anomalii, planurile Ministerului Muncii pot intra în vigoare la 1 ianuarie 2011, cu aplicabilitate imediată.
Cele mai importante case de avocatură din România sunt Tucă Zbârcea & Asociaţii, urmată de firmele NNDKP, Muşat & Asociaţii, Boştină şi Asociaţii, Popovici Niţu & Asociaţii şi Şova şi Asociaţii. „Avocaţii” Şova sunt implicaţi într-un scandal legat de consultanţa juridică acordată complexului energetic Turceni şi sucursalelor acestuia. Dan-Coman Şova este senator PSD şi face parte din Comisia Juridică a Senatului.
În judeţul nostru, unul dintre cazuri îl constituie procesul îndreptat împotriva DGFP Vâlcea de către Administraţia Bazinală de Apă Olt, reprezentată în proces de societatea Boştină şi Asociaţii.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button