Politica

Grădiniţa ,,Toţi Sfinţii”, un fel de minge Ping Pong între Arhiepiscopie şi Primărie

Grădiniţa nr.1 „Toţi Sfinţii” din Râmnicul Vâlcea pare o construcţie blestemată. În 2005, terenul pe care a fost construită a fost revendicat de Episcopia Râmnicului. După 5 ani de aşteptare, Episcopia a vrut să schimbe destinaţia clădirii în care funcţiona grădiniţa. După negocieri furtunoase cu municipalitatea, episcopul Gherasim a acceptat să păstreze destinaţia clădirii, însă cu o condiţie: preluarea de către Primăria Râmnicului a cheltuielilor generate de modernizarea ei. Primăria a fost de acord şi a demarat lucrările de consolidare şi modernizare a imobilului existent, după care a demolat-o. Capii Bisericii s-au răzgândit din nou şi au pasat obiectivul actualului primar. Acesta a înghiţit hapul pe nerumegate, obligându-se să investească peste 34 miliarde de lei vechi.

Clădirea a fost construită, apoi a fost demolată

Cu toate că municipalitatea cunoştea foarte bine situaţia imobilului, a iniţiat lucrări de recompartimentare, modernizare şi extindere a clădirii existente. S-au montat geamuri şi uşi din termopan, s-au modernizat punctele sanitare.
În 2008, după finalizarea lucrărilor, Executivul a dărâmat-o, cu promisiunea reconstruirii ei din temelii, iar asta pentru că specialiştii au constatat brusc că imobilul reprezintă un pericol public: grinzile sunt putrezite, tavanele sunt căzute, iar lipsa canalizării pluviale a agravat infiltraţiile pe faţada din vest, fiind afectate infrastructura şi soclul. După ce acolo s-au investit câteva miliarde bune, s-a mai ajuns la concluzia că nu se respectă nici vecinătatea monumentului istoric şi a normelor europene de funcţionare a unei unităţi şcolare.

Construcţia continuă… deocamdată

Pe 30 ianuarie 2008, Consiliul Local a aprobat raportul privind studiul de fezabilitate la obiectivul de investiţii Grădiniţa nr.1 ,,Toţi Sfinţii”, o lucrare a cărei valoare iniţială se ridica la aproximativ 34 miliarde lei vechi, cu tot cu TVA. Cum toate proiectele realizate în perioada post-decembristă în final au depăşit cu aproape jumătate suma iniţială, şi construcţia în cauză  ar putea să depăşească lejer valoarea de 50 miliarde lei vechi.
În data de 20 iulie 2008, primarul Mircia Gutău a primit o adresă din partea Consiliului Parohial prin care i se aducea la cunoştinţă că înţelegerea făcută cu episcopul Gherasim a picat. Capii Bisericii au rupt acordul cu Primăria şi au anunţat că vor face grădiniţa prin forţe proprii. Astfel, banii contribuabililor au fost aruncaţi pe apa sâmbetei fără ca cineva să plătească prejudiciul adus bugetului Consiliului Local.
În 2009, Consiliul Parohiei „Toţi Sfinţii” a cerut o autorizaţie de construcţie, a demarat lucrările, dar le-a sistat destul de repede, din lipsă de fonduri.
În septembrie 2010, arhiepiscopul Râmnicului a revenit asupra deciziei anterioare şi a trimis o adresă Executivului Primăriei, prin care solicita realizarea grădiniţei pe banii comunităţi, în baza unui contract de comodat pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii lui pe o perioadă egală. Gigi Matei, consilier PSD la al doilea mandat, a privit cu neîncredere propunerea Arhiepiscopiei Râmnicului şi a atras atenţia asupra unei posibile ţepe de genul celei din 2008. În cele din urmă, consilierii PDL au respectat disciplina de partid şi au votat „pentru”, deci, în prezent, se ştie că această grădiniţă se va face. Săptămâna viitoare nu se ştie…

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button