Politica

Cîlea a rupt demisia lui Tărăşenie

Social-democratul Dumitru Tărăşenie a tulburat apele atât în PSD, cât şi în PC. Cu două săptămâni în urmă, acesta îşi dădea demisia din PSD cu intenţia de a se înscrie în PC sau PNL. După câteva zile de gândire, o discuţie cu liderul PSD Vâlcea şi un scandal între liderii  PC Vâlcea, Tărăşenie şi-a amânat plecarea din partid cu o lună de zile, timp în care Ion Câlea i-a rupt demisia în speranţa că va reveni în echipa sa.

Din cauza naşului, Mihai Persu şi-a pus în cap conducerea PC Vâlcea

„Domnul Tărăşenie nu a plecat din PSD, a vrut, dar după o discuţie cu mine a renunţat. A zis că rămâne. Imediat după discuţia cu el, i-am rupt demisia, deci este membru PSD. Este adevărat că are nişte nemulţumiri, a investit foarte mult în campania electorală şi avea nişte aşteptări care nu s-au concretizat, dar a revenit asupra deciziei”, spunea Ion Câlea la finele săptămânii trecute. Contactat telefonic, Dumitru Tărăşenie a declarat că, deocamdată, nu a plecat din PSD, dar că nu a renunţat la această idee şi că îşi va anunţa oficial plecarea atunci când va lua decizia.
Tărăşenie a investit peste două miliarde de lei în campania electorală a PSD Vâlcea, cu toate acestea, în momentul în care s-au împărţit posturile şi consiliile de administraţie importante, liderul PSD l-a lăsat pe dinafară, în favoarea protejaţilor săi, respectiv în favoarea lui Costi Rădulescu, principalul favorit al liderului PSD, omul care l-a dus la disperare pe Tărăşenie, dar nu numai. Acesta face parte din mai multe consilii de administraţie şi, de ceva timp, ocupă un post călduţ de director la una din societăţile de pe platformă. Deşi nu a investit aproape nimic în campania electorală, Rădulescu are maşină cu şofer la scară, un salariu de aproximativ 30 milioane lei şi ocupă şi funcţia de consilier judeţean. Tărăşenie s-a ales în schimb cu un post de consilier judeţean, o firmă falimentară şi un vis spulberat. Acesta îşi dorea ca, la alegerile parlamentare viitoare, să candideze pe Colegiul Nord, numai că Ion Câlea a decis, se pare, să-i dea acest colegiu tot lui Costi Rădulescu. Oficial, liderul PSD a negat informaţia, dar avem pretenţia că sursele noastre sunt bine informate.

Fuziune PNL – PC

Imediat după ce Tărăşenie şi-a anunţat demisia din PSD,  Mihăiţă Persu, liderul organizaţiei municipale a PC, a încercat să-l racoleze în partid, dar a fost amânat. Social-democratul i-a transmis că are nevoie un răgaz de câteva zile.
Această perioadă de gândire l-a salvat de la un scandal de proporţii cu liderii PC Vâlcea, scandal în care a fost implicat însă finul său, Mihăiţă Persu, acuzat de Mircea Stănculescu şi Nicu Gheorghe de organizarea unui complot împotriva lor. Pe de altă parte, liberalii susţin că Tărăşenie nu se va înscrie niciodată într-un partid ca PC, pentru că „este un partid mort din punct de vedere politic”, iar „conservatorii sunt ajutaţi să supravieţuiască doar de Antenele liderului onorific”. Mai mult decât atât, surse din PC şi PNL susţin că Dan Voiculescu a decis deja fuziunea prin absorbţie a celor două formaţiuni, în cazul în care Partidul Conservator nu va trece pragul de 5%, prag necesar intrării în Parlament.
Ţinând cont de faptul că PC are şanse reduse să atingă pragul propus, înregimentarea directă în PNL l-ar scuti pe Tărăşenie de o experienţă inutilă, deoarece în cel mult doi ani conservatorii vor fi preluaţi de liberali. Mihăiţă Persu a confirmat că naşul său de cununie nu se va înregimenta prea curând nici în PC, nici în PNL. „Ştiu că se vehiculează tot felul de scenarii. Doru Tărăşenie are foarte multe lucruri de pus în balanţă. Nu poate să treacă peste noapte într-un partid sau altul. A investit foarte mult în PSD şi nu cred că va lua o decizie prea curând. Din ianuarie poate, dar acum este exclus”, a declarat Persu.

Cîlea l-a ofertat pe Persu cu funcţia de viceprimar al Râmnicului

Nici cu Mihai Persu nu se ştie foarte clar ce se va întâmpla. De exemplu, este posibil ca şi el să revină în PSD, mai ales că Stănculescu şi Nicu Gheorghe i-au pus gând rău şi vor să-l vadă exclus din PC. Un astfel de scenariu este foarte posibil, mai ales că Ion Câlea a spus că vrea să-şi readucă în partid toţi fiii rătăcitori. Nu e o declaraţie întâmplătoare. Posibila plecare a lui Dumitru Tărăşenie din partid l-a obligat pe liderul PSD Vâlcea să-şi reevalueze organizaţia. După câteva minute de gândire, acesta şi-a dat seama că riscă să-şi piardă oamenii. Într-un singur an, PSD Vâlcea a pierdut trei membrii: deputatul Dan Mazilu, consilierul local Mihăiţă Persu şi consilierul judeţean Dumitru Tărăşenie, rămas doar cu un picior în partid.
Vineri, 3 decembrie, imediat după conferinţa de presă a partidului, Ion Câlea a declarat că l-ar primi pe Mihăiţă Persu cu braţele deschise în partid dacă acesta ar vrea să se întoarcă. „Îmi pare foarte rău că domnul Persu a plecat din PSD şi, dacă vrea să se întoarcă, eu nu am nimic împotrivă. Din contră. Dacă revine în PSD, îl punem pe lista alegerilor locale din 2011, pentru funcţia de viceprimar. Nu cred că este un post de refuzat”, a afirmat Ion Câlea. Contactat telefonic, Mihăiţă Persu a declarat că îi mulţumeşte pentru ofertă, dar mai stă o tură în PC. „Îi mulţumesc domnului Câlea, este o propunere care mă onorează, dar am plecat pe un drum şi vreau să-l parcurg, dacă pot. Am format o echipă şi aici şi nu vreau să o dezamăgesc. În cazul în care nu voi reuşi să duc la îndeplinire ce mi-am propus, voi lua în calcul şi propunerea domnului Câlea, dar deocamdată revenirea mea în PSD este exclusă”, a declarat Mihăiţă Persu.

Până acum, Cîlea n-a avut succes nici cu Mazilu

Liderul PSD nu a avut prea mult succes nici cu deputatul Dan Mazilu. După ce firma acestuia a fost faultată de PSD la câteva licitaţii importante din judeţ, actualul lider al UNPR Vâlcea nu se grăbeşte să se reîntoarcă în PSD.
Ion Câlea afirma în cadrul conferinţei de presă organizată vineri, 3 decembrie, că Mazilu i-a promis că va reveni în PSD, însă liderul progresist a infirmat această informaţie. „Am vorbit cu domnul Mazilu, cu patru zile în urmă, şi a spus că se va întoarce în PSD”, a anunţat liderul PSD. În schimb, Dan Mazilu a declarat telefonic că nu a promis nimic, doar a discutat. „Nu am promis nimic. Este adevărat, au fost discuţii, dar nu s-a pus problema să mă întorc în PSD.   Dacă se întâmplă chestia asta, o voi face eu publică, nu domnul Câlea. Deocamdată, eu am  de consolidat o organizaţie, oamenii pun bază pe mine şi nu pot să plec aşa, peste noapte, din partid”, a precizat Mazilu.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button