Ancheta

Gîngu deschide Cutia Pandorei! Francezii de la Distrigaz doresc profit fără să investească şi continuând să atenteze la siguranţa naţională a României

În câteva localităţi din Vâlcea, printre care se numără şi comuna Bujoreni, Distrigaz are concesionat până la aproape 50 de ani serviciul de alimentare cu gaze. Asta înseamnă că primarii acelor localităţi n-ar prea mai trebui să elaboreze proiecte pentru introducerea reţelelor, obligaţia dezvoltării sistemului revenindu-i operatorului amintit, în baza solicitărilor persoanelor fizice şi juridice care doresc să beneficieze de acest serviciu. Există însă o problemă. În realitate, grupurile de interese care conduc UE nu doresc ca România să beneficieze de propriile sale resurse naturale şi încearcă prin diverse tertipuri să ne trimită după “fentă”. Mai mult decât atât, străinii cărora statul român le-a vândut această importantă companie aşteaptă ca investiţiile să fie făcute cu banii altora şi ei doar să profite cât mai mult de hoţia începută în 2005, când ţara noastră, a treia din Europa la capitolul resurse de gaze, a ales să-şi mai bată un cui la tron.    

Cel mai nou pretext invocat de Distrigaz Sud pentru a nu-şi onora obligaţiile este o condiţie halucinantă şi abuzivă pusă solicitanţilor. Iată ce îi cer primarului de la Bujoreni, Gheorghe Gîngu, care vrea să spargă gheaţa şi să racordeze primele instituţii publice din localitate – şcoli, dispensar ş.a.m.d.: „în vederea emiterii avizului tehnic, este necesar să ne puneţi la dispoziţie următoarele documente: Angajament notarial de despăgubire investitor conductă sau acceptul proprietarului conductei (original)”. Câtă rea-voinţă, câtă incompetenţă! Pe bună dreptate, Gîngu a avertizat că urmează să facă plângeri penale şi să înceapă ceea ce statul român trebuia să facă de multă vreme. „Noi am făcut un proiect pentru introducerea gazelor împreună cu oraşul Călimăneşti. Începuserăm şi licitaţia pentru desemnarea unui operator, în condiţiile legii. În decembrie, am aflat că statul român concesionase deja serviciul pentru Bujoreni, dar Distrigaz nu zicea nimic. Aştepta… În baza concesiunii, Distrigaz era obligat să aibă şi licenţă de distribuţie, pentru că, în localităţile în care este concesionar, nu mai poate veni altcineva. Ei bine, ei au rămas la stadiul de concesiune şi-atât. N-au mai cerut licenţă, ca să fie obligaţi să dezvolte sistemul. În 6 luni de la solicitarea cuiva, ei trebuie să-i ducă gazul la poartă. Aşa se face că, deşi comuna Bujoreni este traversată de la Nord la Sud de o magistrală de gaze, nimeni din localitate nu are gaze. La ora actuală, oamenii ştiu aceste lucruri, iar Distrigaz a început să le primească cererile. Nu mai au încotro, dar le aruncă în faţă condiţia aceea absurdă: angajamentul la notariat. Este strigător la cer! Distrigaz are concesiunea, dar nu ştie – vezi Doamne! – cine e proprietarul conductei… şi e obligat să ştie cetăţeanul din Bujoreni! Aşa ceva…!”, a explicat primarul Gheorghe Gîngu. O aberaţie care ar trebui verificată de ANRE şi de alte instituţii abilitate o reprezintă şi despăgubirea impusă pentru „investitorul care a realizat conducta”. Dacă investiţia a fost de 10 milioane de euro, atunci primul client din Bujoreni va avea de suportat o despăgubire colosală… presupunând să şi-ar permite-o, urmând ca, mai târziu, să-şi recupereze din bani împărţind suma cu toţi cei care s-ar racorda după el. O stupizenie, mai ales în condiţiile în care investiţiile sunt făcute de statul român şi, conform noilor prevederi legislative, branşarea la gaze trebuie să fie gratuită! Drama şi mai mare este aceea că Bujoreniul este doar un exemplu. În zeci, sute de alte localităţi din România, se întâmplă acelaşi lucru, fără ca instituţiile care ar trebui să protejeze această ţară să mişte un deget. (va urma)

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Back to top button