Administratie

Gheorghe Drăghici: Sunt de acord să facem la Roeşti o fabrică modernă, nu un munte de gunoi

Gheorghe Drăghici, primarul comunei Roeşti, nu este de acord cu varianta aleasă de „specialiştii” de la Bucureşti pentru implementarea proiectului privind amenajarea staţiei judeţene de reciclare a deşeurilor.
Social-democratul a înaintat o adresă prin care îşi face cunoscută poziţia inclusiv la Consiliul Judeţean. „Primăria Comunei Roeşti a înaintat mai multe adrese, atât ISPE Bucureşti, cât şi Ministerului Mediului, prin care solicităm îmbunătăţirea staţiei de reciclare a deşeurilor cu o staţie de producere a biogazului şi a energiei electrice. Din păcate, ISPE nu vrea să ia în calcul o tehnologie modernă, cum au ţările dezvoltate, cum am văzut noi în Germania. Nu, ei ar vrea să facă la Roeşti un munte de gunoaie, cum e la Râureni, nicidecum o fabrică de gunoi modernă, închisă, capsulată, cum ne doream noi. În aceste condiţii, vă daţi seama, noi voi accepta să se facă aşa ceva în comuna mea. Şi nu înţeleg de ce, în loc să facem ceva durabil, modern, care respectă condiţiile de mediu impuse de UE, recurgem la soluţiile cele mai proaste, mai ales că vorbim de un obiectiv prins în strategia judeţului în zona managementului deşeurilor. Erau trei variante, iar ISPE Bucureşti a ales-o pe cea mai rea”, a anunţat primarul din Roeşti.
Acesta a adăugat că va încerca, cu ajutorul parlamentarilor din Vâlcea, să aibă o întrevedere cu ministrul Mediului pentru a-l convinge că „o staţie modernă este singura variantă acceptată”. „Dacă nu au de gând să accepte varianta dorită de noi, aştept un răspuns ferm. Dacă nu sunt de acord, măcar să folosim terenul respectiv. Plantăm pomi, găsim noi o întrebuinţare pentru el. Cei de la ISPE au venit cu o gogoriţă, ca întâi să facem cum spun ei şi apoi să trecem la pasul următor, la modernizarea depozitului, însă, eu ştiu prea bine că, dacă le facem pe plac, nu se mai modernizează nimic şi rămânem în comună cu un munte de gunoi de care nu se mai scapă nici Dracu’. Eu speram că, la Roeşti, se va face o fabrică cu tehnologie de ultimă oră, care să producă biogaz, dar şi energie electrică şi termică. Aşa se discutase. Întreg judeţul ar avea de câştigat, nu numai comuna noastră. Chiar nu reuşesc să înţeleg de ce nu se face aşa. Din calculele noastre, fabrica urma să producă energie cel puţin pe jumătate faţă de cea de la Frankfurt, după al cărei model ne-am ghidat şi noi şi care eu ştiu că produce energie pentru aproximativ 260.000 de locuitori”, a adăugat alesul social-democrat. Gheorghe Drăghici a mai spus că, dacă acest proiect s-ar realiza în forma propusă de el, pe lângă staţia de reciclare a deşeurilor, ar amenaja şi o seră care să producă legume ecologice. „În acest fel, aş asigura alimente, cu costuri minime, pentru unităţile sanitare, şcoli şi centrele sociale pe care vrem să le facem în viitor. În plus, aveam de gând – şi nu renunţ la proiectele pe care mi le-am propus – ca, în corpul vechi al şcolii din Cuieni, unde avem vreo 10 săli, să fac un centru pentru copiii fără părinţi. Să aibă cantina lor, să aibă condiţii, pentru că eu cred că aşa i-am putea reintegra mai repede în societate. I-am angrena în diverse activităţi, pentru că, oricum, vara, ei lucrează cu ziua pe la oameni prin gospodării. Ceea ce le-ar oferi Primăria le-ar asigura, dacă vreţi, mai multă stabilitate şi un viitor mai bun”, a completat primarul din Roeşti.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button