FotbalEveniment

”Fiţi alături de România până la final, vom da totul!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat abia săptămâna trecută lotul final pentru Campionatul European din Germania (14 iunie – 14 iulie 2024). 26 de jucători are la dispoziţie Edward Iordănescu.
Partidele ”tricolorilor” din faza grupelor sunt următoarele:
• Luni, 17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (München, 16:00)
• Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Köln, 22:00)
• Miercuri, 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00)
„Le mulţumesc în mod deosebit lui Răzvan Sava şi Constantin Grameni, jucători care au fost alături de noi în aceste zile şi care au acceptat să renunţe din puţinele zile de vacanţă pentru a profita de oportunitatea unui cantonament al României în pregătirea EURO 2024. Dar sunt convins că această şansă le va fi de mare ajutor iar convocările ulterioare, pe care trebuie să le câştige evidenţiindu-se aşa cum au făcut-o în ultima perioadă, îi vor găsi deja integraţi în familia echipei naţionale, în urma acestei acţiuni. Închei cu un mesaj scurt pe care îl simt cu toată inima: fiţi alături de România până la final, vom da totul până la final!”, a transmis Edward Iordănescu, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României.

Hagi va juca în tricoul cu numărul 10 în Germania

Ianis Hagi va purta numărul 10 la EURO 2024, preluând acest număr emblematic după ce Nicolae Stanciu a decis să evolueze cu numărul lui Olimpiu Moruţan. Accidentat, Moruţan va rata turneul final, dar va fi prezent în Germania pentru a-şi susţine colegii din tribune. Astfel, numărul 10 revine sub numele HAGI la Campionatul European. Ultima oară când a fost prezent s-a întâmplat la EURO 2000, când România a fost învinsă în sferturile de finală de Italia, scor 2-0. Acela a fost şi ultimul meci al lui Gheorghe Hagi la Echipa Naţională. Acum, fiul său, Ianis Hagi, duce povestea mai departe, iar HAGI 10 revine la EURO, aducând o notă de nostalgie şi mândrie fanilor echipei naţionale.

NUMERELE TRICOLORILOR LA EURO 2024

1.Florin NIŢĂ; 2. Andrei RAŢIU; 3. Radu DRĂGUŞIN; 4. Adrian RUS; 5. Ionuţ NEDELCEARU; 6. Marius MARIN; 7. Denis ALIBEC; 8. Alexandru CICÂLDĂU; 9. George PUŞCAŞ; 10. Ianis HAGI; 11. Nicuşor BANCU; 12. Horaţiu MOLDOVAN; 13. Valentin MIHĂILĂ; 14. Darius OLARU; 15. Andrei BURCĂ; 16. Ştefan TÂRNOVANU; 17. Florinel COMAN; 18. Răzvan MARIN; 19. Denis DRĂGUŞ; 20. Dennis MAN; 21. Nicolae STANCIU; 22. Vasile MOGOŞ; 23. Deian SORESCU; 24. Bogdan RACOVIŢAN; 25. Daniel BÎRLIGEA; 26. Adrian ŞUT.

Drumul spre EURO 2024: România care a trecut prin toate!

Cele 10 meciuri din preliminariile EURO 2024 sunt parcă poveşti distincte, fiecare cu o altă istorie specială, dar spre un deznodământ care a însemnat o singură bucurie trăită de milioane de români.
Cu emoţii şi pe un fond al neîncrederii exterioare, dar cu convingere din premisele unui grup solid care deja dădea semne că se formează sub comanda lui Edi Iordănescu, naţionala a început drumul spre EURO 2024 printr-o acţiune în care doar 6 puncte erau posibile astfel încât visul prezenţei la turneul final să rămână realist.
Iar tricolorii s-au impus cu 2-0 în Andorra şi 2-1 cu Belarus pe Arena Naţională, în martie anul trecut, dar partida secundă nu a fost una atât de lejeră. După 2-0, tricolorii s-au clătinat, au primit gol şi au suferit pe final de meci.

Start perfect

Luna iunie 2023 a venit cu două deplasări esenţiale în calculul calificării. Kosovo şi Elveţia, adică una din rivalele noastre la calificare plus favorita grupei! Pe un stadion cumplit ca stare a gazonului, la Priştina, tricolorii au smuls o remiză de mare luptă, 0-0, punct de maximă importantă în parcursul ce se întrevedea.
Ulterior, la Luzern, elveţienii ne-au dominat copios şi au avut 2-0 până… în minutul 89! O revenire fantastică a băieţilor lui Edi Iordănescu, două goluri marcate de Mihăilă pe un final care ne-a conferit nu doar remiza extrem de utilă în clasament, ci şi încrederea că ne putem bate cu oricine. O confirmare pentru tăria de caracter de care urma să mai avem nevoie.

Două remize de luptă şi revenire

De pe poziţie avantajoasă în grupă datorită parcursului nostru bun şi al celorlalte rezutlate înregistrate, luna septembrie ne-a adus meciul cu Israel de la Bucureşti, când o victorie ne-ar fi apropiat puternic de EURO 2024. Am condus, însă am fost egalaţi şi un stadion plin a trăit doar 1-1 deşi aşteptările deveneau tot mai mari.
La câteva zile distanţă, Kosovo a venit la Bucureşti. Meciul a fost întrerupt în prima repriză din cauza problemelor din tribune, la reluare oaspeţii au rămas apoi în inferioritate numerică, noi am ratat un penalty dar finalmente ne-am impus cu 2-0!

Fără fani în deplasare şi doar cu copiii pe teren propriu

Luna octombrie, dublă cu Belarus în deplasare şi Andorra la Bucureşti, obiectivul era clar, din nou, 6 puncte, pentru ca traiectoria pozitivă să se fixeze autoritar şi în clasament. Doar că, la Budapesta!, pentru că Belarus n-a putut juca pe teren propriu ca urmare a sancţiunilor UEFA, şi în faţa unor tribune goale, tricolorii au remizat 0-0 la capătul unui meci dominat copios, dar fără eficacitate.
N-a fost timp de dezamăgire! La Bucureşti ne aştepta Arena Naţională plină de… copii! Altă sancţiune UEFA, de data asta în dreptul nostru. Victorie reconfortantă, 4-0 pentru naţională!

Nu doar calificaţi, ci şi cei mai buni!

Noiembrie, ultimele două partide. Cu Israel, în deplasare, dar… tot la Budapesta, pentru că izbunise conflictul deja cunoscut. Ne era suficient un egal şi mergeam la EURO 2024! Israelienii au deschis scorul în start de meci, tricolorii au revenit admirabil şi am învins! 2-1 şi revenire la Europene după 8 ani.
Deja calificaţi, meciul cu Elveţia de pe teren propriu avea o singură miză. Obţinerea primului loc şi păstrarea liniei perfecte, 10 meciuri fără înfrângere în preliminarii. Cu o Arenă Naţională în sărbătoare, am câştigat cu 1-0 şi ne-am respectat blazonul construit deja prin muncă şi sacrificiu!

România primeşte 9,25 milioane de euro doar pentru participarea la turneul final

Campionatul European de Fotbal nu este doar despre sport, ci şi despre bani. Se cunosc deja premiile puse în joc. Astfel, premiul de participare este de 9,25 de milioane de euro. În plus, premiul pentru fiecare victorie este de un milion de euro, pentru fiecare egal – 500.000 de euro; iar premiul pentru calificarea în optimi – 1,5 milioane de euro. Echipele care ajung în sferturi îşi mai adaugă 2,5 milioane de euro. Premiul pentru calificarea în semifinale este de 4 milioane de euro, iar pentru finalistă – 5 milioane de euro. Câştigătoarea Euro 2024 va primi în plus 8 milioane de euro. 2,7 milioane de bilete au fost puse în vânzare pentru turneul final din Germania. Preţurile tichetelor de acces pe stadion au avut preţuri între 30 şi 1000 de euro.
Arbitri (centrali) selectaţi pentru Euro 2024 sunt: Artur Soares Dias (Portugalia), Jesus Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (România), Ivan Kruzliak (Slovacia), François Letexier (Franţa), Danny Makkelie (Ţările de Jos), Szymon Marciniak (Polonia), Halil Umut Meler (Turcia), Glenn Nyberg (Suedia), Michael Oliver (Anglia), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Elveţia), Daniel Siebert (Germania), Anthony Taylor (Anglia), Clement Turpin (Franţa), Slavko Vincici (Slovenia), Felix Zwayer (Germania), Facundo Tello (Argentina).

Stadioanele pe care se joacă meciurile de la Euro 2024

Zece stadioane vor găzdui meciurile din cadrul Euro 2024, respectiv cele ale cluburilor: Bayern Munchen, Borussia Dortmund, VfB Stuttgart, Eintracht Frankfurt, RB Leipzig, FC Koln, Hertha Berlin, Schalke 04, Hamburg şi Fortuna Dusseldorf. Partida de deschidere se va disputa la München, în 14 iunie, iar Olympiastadion, din Berlin va găzdui finala, pe 14 iulie. Arenele pe care se vor juca meciurile sunt următoarele: Red Bull Arena (Leipzig Stadium) – capacitate 40.000 de locuri – 4 meciuri; RheinEnergieStadion (Koln Stadium) – 43.000 de locuri – 5 meciuri; Waldstadion (Deutsche Bank Park, Frankfurt Arena) – 47.000 de locuri – 5 meciuri; Merkur Spiel-Arena (Dusseldorf Arena) – 47.000 de locuri – 5 meciuri; Volksparkstadion Hamburg – 49.000 de locuri – 5 meciuri; MHPArena (Stuttgart Arena) – 51.000 de locuri – 5 meciuri; VELTINS-Arena (Arena AufSchalke din Gelsenkirchen) – 50.000 de locuri – 4 meciuri; Allianz Arena (Munich Football Arena) – 66.000 de locuri – 6 meciuri; Signal Iduna Park (BVB Stadion Dortmund) – 62.000 de locuri – 6 meciuri; Olympiastadion din Berlin – 71.000 de locuri – 6 meciuri. (sursa: FRF)

Articole Similare

Back to top button