Acasă Editorial Politic EDITORIAL / Se bagă DNA peste SRI? Se schimbă garda la palat?

EDITORIAL / Se bagă DNA peste SRI? Se schimbă garda la palat?

424
0

Cea mai dezbătută ştire a ultimelor zile este cea referitoare la punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a lui Eugen Adrian Ionel, directorul general de la Unifarm, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Toată analiza de mai jos pleacă de la prezumția de nevinovăție a celui în cauză.

În fapt, respectivul a pretins 760.000 euro unui intermediar care reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm – companie de stat – să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV 2 pentru personalul medical, în perioada începutului de stare de urgență (luna martie). Pentru contractul de 6.725.000 euro, ar fi cerut nici mai mult nici mai puțin de 18%, adică 1.210.000 euro pentru el (760.000 euro) și pentru diverși subordonați ai săi (450.000 euro), funcționari din cadrul Unifarm, care ar fi facilitat achiziția publică.

Contractul încheiat cu încălcarea gravă a Legii nr 96/2016 privind achizițiile publice consta în livrarea a 250.000 de combinezoane și a 3.000.000 de măști chirurgicale către Unifarm, apoi către sistemul medical românesc, prins descoperit cu stocurile de materiale medicale, la începutul crizei Covid19.

S-au livrat doar 1.000.000 de măști, din păcate neconforme și 26.000 de combinezoane, iar pentru că societatea comercială nu i-ar fi dat nici un euro din suma promisă, Eugen Adrian Ionel a reziliat unilateral contractul. Ulterior, societatea cu pricina l-a dat pe mâna… DNA!

Să vedem cine este Adrian Ionel și cum a ajuns în fruntea ditamai Unifarm: absolvent de drept la controversata universitate “Spiru Haret”, absolvent de master în managementul informațiilor de securitate națională la Academia Națională de Informații din cadrul SRI. În 2012, a fost numit în Consiliul de Administrație al Unifarm de către Victor Ponta şi pentru o scurtă perioadă a fost Director la Institutul “Șerban Cantacuzino” (în 2015). Apoi, pe 6 iunie 2016 (votându-se și el membru în C.A.), devine Director General al companiei aflată în subordinea Ministerului Sănătății (grav conflict de interese!). Se pune fireasca întrebare: cine este de vină în fulminanta ascensiune a respectivului: Ponta, pentru că l-a numit în C.A. sau Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă ori Orban, pentru că l-au menţinut în funcție, deși nu-l recomanda nimic? Oare, Arafat, Nicolăescu, Bănicioiu, V. Voiculescu, Bodog, Pintea, Costache sau Tătaru știau cine este în fruntea Unifarm? Mai mult ca sigur, dar omul, probabil, avea protecție. A început în media și în spațiul on-line o dezbatere aprinsă în care ziariști, troli, postaci și comentaci aruncă pisica de la un partid la altul, de la primul premier din schemă (Ponta) până la ultimul (Orban), de la primul ministru al sănătății, interimarul Arafat (în 2012), la cel de acum – Nelu Tătaru. Acesta din urmă cerut urgent întrunirea C.A. la Unifarm pentru demiterea de acum celebrului Eugen Adrian Ionel. Cei care se pricep un pic la politică la nivel înalt își pun fireasca întrebare: se bagă procurorii DNA în “afacerile” serviciilor (aici SRI), sau “se schimbă garda la palat”?

prof. Dan Săraru