Editorial Politic

EDITORIAL / Frăţia paralelilor

În spaţiul public al ultimelor şapte zile, două au fost informaţiile care au făcut valuri. Una – legată de o poză în care premierul Ludovic Orban este “surprins” de chiar de ziua sa, fără mască, fumând în birou, alături de o parte dintre membrii cabinetului. Poza a devenit virală pe reţelele de socializare şi a fost comentată acid atât pe net, cât şi în presă, de către toţi susţinătorii celor de stânga (şi nu numai). Al doilea subiect se referă la informaţiile explozive date presei de către controversatul fost ministru al Justiţiei – Tudorel Toader. Acesta îşi face un titlu de glorie prin faptul că a rezistat “eroic” la presiunile făcute de Dragnea şi Tăriceanu, în 2018, atunci când în biroul premierului Viorica Dăncilă a fost “înghesuit2 şi somat de către cei doi să emită o ordonanţă de admistie şi graţiere pentru anumite fapte de corupţie, care i-ar fi salvat pe cei doi de…braţul lung al Justiţiei.
Dacă în privinţa primei teme, premierul a dres busuiocul şi a plătit o amendă maximă de 3.000 lei pentru fumat şi nepurtat mască în instituţii publice, în legătură cu a doua, fostul premier şi candidat la prezidenţiale Viorica Vasilică Dănilă confirmă cele spuse de către “ievaluatorul” Tudorel Toader, ieşind şi ea la atac într-un P.S.D. măcinat de puternice lupte interne pentru putere. Cei doi, Toader şi Dăncilă, pozează în eroi, uitând că, în spaţiul presei de la aceea vreme, anunţau senin că nu este nici o discuţie internă cu privire la admistie şi graţiere.
În plan politic, cele trei partide de stânga din Parlament, PSD, Pro România şi ALDE, deşi învrăjbite puternic în octombrie 2019, atunci când ultimele două au contribuit decisiv la debarcarea Guvernului Dăncilă, se regrupează, se apropie prin alianţe anunţate de liderii lor, ba mai mult, grupul deputaţilor ALDE din Parlament s-a …contopit în grupul mare al social democraţilor, pe motiv că nu mai aveau numărul suficient de membri pentru a activa în Camera Deputaţilor.
Împreună, în Parlament, reprezentanţii celor trei partide au început asaltul împotriva guvernului liberal, forţându-l (prin 28 de propuneri de scutiri de taxe, dublarea alocaţiilor pentru copii şi majorarea pensiilor cu 40%) să nu poată să răspundă pozitiv şi, astfel, să piardă electoral în bătăliile de la locale şi parlamentare.
Avocatul Poporului pune şi el umărul la dărâmarea guvernului Orban, atacând la Curtea Constituţională izolarea şi carantinarea din perioada stării de urgenţă, uitând că (aproape) toate ţările responsabile au făcut lucrul acesta. Vor urma zile politice agitate, cu o moţiune de cenzură care se prefigurează rapid, la care cei care vor decide vor fi UDMR şi celelalte minorităţi. În cearta dintre Guvern şi Parlament pe tema “cine hotărăşte data alegerilor locale”, Curtea Constituţională a dat o decizie care bagă în ceaţă toată lumea, dovedind încă odată, dacă mai era cazul, cât de păguboasă este politizarea unor instituţii esenţiale în democraţie (Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului).
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button