Fără categoriePolitica

Deputatul Vlădoiu le-a semnalat miniştrilor Berceanu şi Paleologu problemele de la Vâlcea

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu revine în Parlamentul României cu o interpelare legată de situaţia Complexului Muzeal Măldăreşti, ce reuneşte Culele Greceanu, Duca, precum şi Casa Memorială I. G. Duca, toate acestea fiind, după cum se ştie, monumente deosebite ale arhitecturii româneşti.

Statul trebuie să răscumpere Culele Greceanu

Ca şi în interpelarea precedentă, social-democratul explică Guvernului că trebuie găsită rapid o soluţie în vederea readucerii Culelor Greceanu în patrimoniul statului, deoarece, după retrocedarea acestui important obiectiv turistic, pentru a-i putea păstra destinaţia, Consiliul Judeţean Vâlcea este nevoit să plătească lunar o chirie foarte mare.

„E vorba de o sumă care, lunar, se ridică la aproximativ 35 de milioane de lei vechi. Ori, Consiliul Judeţean nu va putea face faţă la nesfârşit acestui efort financiar. De aceea, eu cred în continuare că cea mai bună variantă ar fi ca statul să răscumpere acea proprietate. Consiliul Judeţean nu are banii necesari, dar am discutat cu domnul ministru Paleologu, iar dânsul mi-a promis că va găsi o soluţie foarte repede. Se poate proceda ca şi în cazul Casei Simian, pentru care Guvernul a alocat nişte fonduri prin Consiliul Judeţean, iar lucrurile s-au rezolvat în timp util”, a subliniat deputatul Aurel Vlădoiu. El a adăugat că, înainte de a se începe negocierea cu noul proprietar al Culelor Greceanu, ar trebui angajat un expert care să evalueze clădirile şi terenul aferent.

Podul de la Proieni, în pericol

A doua interpelare susţinută de către reprezentantul PSD, în ultima săptămână, i-a fost adresată ministrului Radu Berceanu şi a vizat o situaţie semnalată de Ioan Sima, directorul Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Vâlcea. Este vorba despre podul de fier de la Proieni, care, de asemenea, e încadrat în categoria monumentelor istorice. „Acolo s-a construit un nou pod, dar problema este că cel vechi riscă să se prăbuşească în lacul de acumulare. Putem să-l reparăm şi să-l înălţăm mai mult, sau să-l mutăm în altă parte, unde, bineînţeles, să fie vizibil şi să poată fi vizitat de turişti. Acest pod este unicat în lume şi ar fi păcat să-l pierdem. A fost făcut în 1899 de nişte specialişti francezi. Este o operă de artă. (…) Dacă nu se face nimic pentru a-l reabilita, pentru a-l conserva cumva, în maxim 6 luni nu va mai exista”, a mai subliniat parlamentarul.

Lucrările la DN 7 D nu pot fi abandonate

La  recomandarea domnului Ion Cîlea, preşedintele CJV, deputatul Aurel Vlădoiu i-a mai cerut ministrului Transporturilor să ajute autorităţile vâlcene în ceea ce priveşte modernizarea unei porţiuni din DN 7 D, care face legătura între localităţile Cîineni şi Curtea de Argeş. În 2003, această cale de acces a fost trecută din categoria drumurilor judeţene în cea a drumurilor naţionale. Un an mai târziu s-au început câteva investiţii importante, în sensul că un sfert din acest important nod rutier a fost asfaltat, însă, imediat după aceea, lucrările au fost întrerupte. „Cineva a venit cu ideea că nu s-ar încadra în categoria drumurilor naţionale, pentru că nu are lăţimea necesară. Părerea mea este că acel cineva trebuia să se gândească la acest aspect mai devreme, nu să se trezească acum, după ce s-au băgat nişte bani acolo. Singura soluţie ar fi să găsim resurse financiare astfel încât, măcar în 2010, să continuăm modernizarea acestui drum. Banii nu s-ar cheltui degeaba, pentru că, trebuie să recunoaştem, această zonă a judeţului nostru este cea mai frumoasă. Dacă tot spunem că vrem să relansăm turismul vâlcean, eu consider că de aici trebuie să pornim, de la rezolvarea problemelor din infrastructură, nu de altundeva. Aş îndrăzni chiar să spun că acest obiectiv este unul de interes naţional, mai ales că drumul respectiv va face legătura şi cu noua autostradă. Din informaţiile pe care le-am primit, pe porţiunea ce ţine de Vâlcea, ar fi de asfaltat în jur de 15 kilometri. Cu puţin efort, s-ar găsi soluţii de finanţare”, a concluzionat social-democratul.

Unii constructori fac lucrări de mântuială chiar şi pentru mănăstiri

A patra interpelare a deputatului Aurel Vlădoiu i-a fost adresată ministrului Culturii, Teodor Paleologu, şi atrăgea atenţia că lucrările de reabilitare executate anul trecut la Mănăstirea Horezu, au fost de proastă calitate. „Constructorul şi-a bătut joc. În loc să depărteze drenurile de zidurile mănăstirii, le-a apropiat, iar acum sunt pline cu igrasie. S-a făcut de mântuială şi trotuarul, iar de soclul bisericii nici nu mai vorbesc. Am cerut o anchetă în acest caz, dar cel mai mult mă interesează să se remedieze toate aceste lucruri. Pe această temă, am avut un dialog şi cu Prea Sfinţia Sa Gherasim, care de altfel m-a rugat să intervin pentru a se clarifica situaţia. Am început cu această interpelare, dar sunt dispus să merg până în pânzele albe pentru a rezolva problemele generate din cauza nepăsării şi neprofesionalismului firmei care a executat lucrările de acolo… şi care va trebui să repare toate greşelile”, a mai spus parlamentarul PSD.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button