Acasă Politica Deputatul Eugen Neaţă, iniţiativă legislativă pentru îmbunătăţirea Legii Sportului

Deputatul Eugen Neaţă, iniţiativă legislativă pentru îmbunătăţirea Legii Sportului

79
0

• parlamentarul vâlcean propune şi majorarea beneficiilor financiare pentru antrenorii ai căror sportivi obţin medalii la competiţiile de anvergură de pe plan internaţional

Legea 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului ar putea fi modificată la propunerea deputatului PSD Eugen Neaţă. Acesta solicită completarea ei astfel încât să fie stimulaţi suplimentar şi antrenorii care formează sportivi de mare performanţă pentru a avea rezultate excepţionale. Iniţiativa parlamentarului vâlcean a avut un impact pozitiv în lumea sportului românesc, fiind salutată de majoritatea. Eugen Neaţă a sintetizat argumentele pe care le-a înaintat spre analiză, pentru modificarea şi completarea Legii Sportului.

”Recunoştinţă pentru medaliile aduse acasă de sportivi şi de antrenorii lor! Am venit cu o nouă iniţiativă în Parlamentul României care conţine mai multe completări şi modificări pentru Legea 69 din anul 2000, a educaţiei fizice şi sportului. Asistăm cu toţii de mai mulţi ani la micşorarea numărului de medalii cu care sportivii noştri se întorc de la competiţiile internaţionale. Cele două Olimpiade organizate la Tokyo în această vară ne-au arătat că sportul românesc şi-a pierdut foarte mult din forţa de odinioară. Ne bucurăm, desigur, de fiecare medalie câştigată de sportivi în numele României, dar nu putem asista liniştiţi la pierderea locurilor pe care România le ocupa cândva în vârful ierarhiilor mondiale.
Ca parlamentar, m-am interesat în lumea sportivilor de performanţă, de ieri şi de azi, şi am identificat câteva posibile cauze ale regresului despre care vorbesc. Unele dintre ele pot fi corectate prin iniţiativa legislativă formulată de mine, pachet de modificări şi completări la Legea educaţiei fizice şi sportului, pe care le-am şi depus astăzi pentru dezbatere şi aprobare în Camera Deputaţilor.

În esenţă, cer mai multă atenţie acordată sportivilor, dar şi antrenorilor care se ocupă de sportivi. Există o atitudine veche, de indiferenţă faţă de munca şi de rolul pe care îl au antrenorii în pregătirea pentru performanţă a sportivilor români. Am cerut în documentul propus mai multe beneficii financiare pentru antrenorii ai căror sportivi obţin medalii de aur, de argint sau de bronz la competiţii olimpice, europene şi mondiale. Performanţa la acest nivel se obţine întotdeauna prin munca în echipă a sportivului şi a antrenorului său. Tocmai de aceea am cerut recompense acordate de statul român în egală măsură pentru cei care concurează cât şi pentru cei care îi pregătesc pentru performanţă.
Antrenorii trebuie îndemnaţi să-şi urmeze pasiunea la fel ca sportivii. Mai mult, printre beneficii, este nevoie şi de un suport dincolo de anii de activitate, o pensie viageră care să le dea încredere în viitor pentru a-şi dedica prezentul obţinerii de mari performanţe sportive.

Am cerut de asemenea ca toţi sportivii care câştigă medalii să primească stimulente, nu numai unii dintre ei sau, selectiv, pentru unele competiţii internaţionale da şi pentru altele nu, cum se procedează acum. Trebuie să ne hotărâm: vrem performanţe sportive sau nu?
Dacă le vrem cu adevărat, atunci trebuie să stimulăm cu adevărat pe cei care obţin aceste performanţe, pe sportivi şi pe antrenorii lor, în egală măsură”, a transmis deputatul PSD Eugen Neaţă.