Politica

Deputatul Dan Mazilu îi atrage atenţia prefectului că

Primăriile nu pot fi desfiinţate decât prin referendum sau printr-o nouă lege

După cum v-am mai informat şi cu alte ocazii, aproape jumătate dintre primăriile din Vâlcea se află în pragul falimentului. Primăria localităţii Voiceşti este prima administraţie publică locală din judeţul nostru, care şi-a anunţat falimentul. Însă, alte 16 primării riscă să o urmeze foarte curând.
În timp ce prefectul apreciază că jumătate dintre primăriile judeţului nostru nu-şi justifică existenţa şi că sunt susţinute în moarte clinică de către anumiţi politicieni, deputatul Dan Mazilu atrage atenţia că acestea nu pot fi desfiinţate după bunul plac al cuiva, sau după consideraţiile personale ale unora, ci tot aşa cum au fost înfiinţate, adică prin referendum sau o nouă lege.
Prefectul Petre Ungureanu afirma, săptămâna trecută, că primăriile aflate în faliment sunt chiar cele care nu-şi justifică existenţa, acestea fiind înfiinţate artificial, din orgoliul politicienilor. Un adevăr ştiut, dar nerecunoscut de politicienii vâlceni, care au inventat comune şi oraşe într-o veselie. ,,Mie nu mi se pare deloc anormal ceea ce se întâmplă. Noi am avea 32 de primării închise, pentru că nu-şi justifică existenţa. Avem nu ştiu câte comune care nu-şi plătesc salariile funcţionarilor, cum e Voiceştiul, localitate care trebuia desfiinţată de mult şi transformată în cartier al Drăgăşaniului… Dănicei, Bălceşti, Nicolae Bălcescu, Berbeşti şi multe, multe altele… dar niciun politician nu are curajul să spună că trebuie desfiinţate, pentru că, prin desfiinţarea lor, dispar nişte consilieri locali, nişte primari, nişte secretari, contabili etc, oameni care votează… şi atunci se pierd nişte voturi”, a spus prefectul.
Comentând afirmaţiile acestuia, Dan Mazilu, deputat UNPR în colegiul Bălceşti, a declarat că şi în opinia lui Vâlcea are prea multe localităţi – 89, un număr prea mare pentru puterea economică a judeţului. Numai că desfiinţarea lor va fi greu de făcut, pentru că “acest lucru nu se poate face decât prin referendum sau prin schimbarea legii”. ,,Dacă ar fi după mine, tot ce înseamnă localitate cu mai puţin de 4000 de locuitori ar trebui desfiinţată. Sunt bani aruncaţi pe apa sâmbetei, pentru că problemele importante sunt rezolvate tot de Guvern sau CJ. Pentru două trei taxe încasate de funcţionari care nu fac nimic în rest, ar putea foarte bine să fie transformate în birouri zonale, cu un program foarte bine stabilit. Şi, dacă omul vrea să primească informaţii într-o anumită problemă, să se ducă la programul stabilit. Sunt nişte bani care se economisesc, pentru că dispar salariul primarului, al viceprimarului, al secretarului, indemnizaţiile consilierilor şi alte cheltuieli de administraţie. O armată de oameni care nu face aproape nimic. 500 de milioane de lei înmulţite cu 89 de localităţi înseamnă un milion de euro, 20 de km de asfalt… şi exemplele ar putea continua. Cu toate acestea, desfiinţarea localităţilor şi comasarea lor nu poate fi făcută decât prin referendum sau o nouă lege. Cineva trebuie să facă un proiect de lege şi nu cred că asta se va întâmpla prea curând”, a afirmat Mazilu.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button