Administratie

Cristian Nedelcu, primarul municipiului Drăgăşani, a semnat alte două contracte de finanţare pe POR

nedelcu bogheanu cileaAgenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, a semnat contractele de finanţare pentru alte două proiecte cu finanţare europeană, depuse de social-democratul Cristian Nedelcu, primarul Municipiului Drăgăşani.
La conferinţa de presă organizată pentru a marca acest moment extrem de important pentru comunitatea din Drăgăşani, au participat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia, primarul Cristian Nedelcu, preşedintele ADR SV Oltenia şi al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, precum şi Carmen Alexandrescu, directorul Departamentului Integrare Europeană din cadrul CJV, structura căreia i se datorează finanţarea a zeci, poate chiar sute de investiţii din judeţul nostru.

Investiţiile vizează modernizarea CN Gib Mihăescu şi amenajarea unui centru de recuperare neuromotorie

După ce au vizitat lucrările la centura ocolitoare a oraşului şi ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Drăgăşani, Cristian Nedelcu şi Marilena Bogheanu au semnat alte două contracte de finanţare pe POR. Primul vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Colegiului Naţional Gib Mihăescu, pentru care UE acordă o finanţare în valoare de 1,32 milioane euro (98 %), iar al doilea se referă la amenajarea centrului de recuperare neuromotorie, aplicaţie pentru care UE alocă un grant în valoare de 585 mii euro. Cu acest prilej, Marilena Bogheanu, directorul ADR Sud Vest Oltenia a făcut şi câteva precizări foarte interesante. „Înainte de toate, vreau să vă spun că, la ADR SV Oltenia, s-au depus peste 700 de aplicaţii mari, pentru care se solicită peste 1,2 miliarde euro. Iar asta în condiţiile în care, până în 2013, avem alocate 620 milioane euro. Noi sperăm să reuşim să obţinem sume suplimentare şi se fac nenumărate permanent demersuri în acest sens. Ce pot să vă mai spun este că, din Vâlcea, s-au depus 162 de proiecte, care solicită peste 300 de mii de euro. Consiliul Judeţean este lider, figurând în listă cu nu mai puţin de 11 aplicaţii depuse. Până în primăvară, sunt şanse destul de mari ca, pentru 6 dintre acestea, ale căror grant-uri se ridică la peste 30 de milioane de euro, să se semneze contractele de finanţare. Dacă îmi permiteţi, acum, m-aş referi puţin şi la proiectele pregătite sau aflate în derulare, unele chiar pe ultima sută de metri, în judeţul Vâlcea. Şi aş începe cu investiţia care vizează reabilitarea şi modernizarea DJ Goruneşti – Bălceşti. Acolo, lucrările sunt foarte aproape de final şi cred că toată lumea din zona aceea este foarte mulţumită. În cazul în care nu ştiaţi, pot să vă informez că urmează să semnăm, tot cu CJ, contractul de finanţare pentru DJ 648 Ioneşti-Olanu. De asemenea, vinerea aceasta, vom semna contractul pentru Şcoala specială de la Băbeni. O altă aplicaţie mare, pe Domeniul 3.1., pentru care se solicită peste 12 milioane de euro, se referă la modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă – Vâlcea. Pe turism, aveţi un proiect foarte bun „Mirajul Oltului”, care, la fel, se află pe lista de portofoliu, urmând a fi finanţat cel mai probabil în primăvara anului 2011”, a anunţat Marilena Bogheanu, coordonatoarea celei mai active agenţii de dezvoltare regională din ţară.

Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia, l-a felicitat pe edil

Directorul ADR Sud-Vest Oltenia a mai spus că apreciază eforturile primarilor precum Cristian Nedelcu şi ale echipelor din instituţiile publice, care îşi dau într-adevăr interesul să atragă fonduri pentru comunităţile lor. „Nu pot să nu remarc activitatea primarului Cristian Nedelcu, a doamnei Drăghici, de la primărie, a domnului preşedinte Cîlea, a doamnei Carmen Alexandrescu şi a echipei pe care dânsa o coordonează. Domnul primar Nedelcu a depus la ADR, pe POR, nu mai puţin de 11 aplicaţii, solicitând în jur de 16 milioane de euro, sumă nerambursabilă. Este extraordinar! Este, fără exagerare, una dintre cele mai bătăioase primării. Sunt primari de oraşe în Oltenia pe care, din păcate, pare să nu-i intereseze aproape deloc şansa oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul POR. Ori, la Drăgăşani, două dintre proiecte au fost contractate. E vorba despre centura ocolitoare a oraşului Drăgăşani, pe care am vizitat-o azi, o lucrare destul de dificilă, având în vedere problemele întâmpinate de autorităţile locale, faptul că documentaţia tehnică, la vremea respectivă, când nici nu exista designul POR, se pregătea pentru nişte fonduri PHARE, cu un plafon limitat, cu alte activităţi incluse. Proiectul era făcut de Ministerul Dezvoltării, la pachet cu alte aplicaţii la nivel naţional. Pe parcurs, s-a încercat şi au început deja să se găsească soluţii pentru rezolvarea eventualelor asperităţi din proiectul iniţial, iar la final am convingerea că totul va fi în regulă. Este vorba, de asemenea, despre ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Municipal Drăgăşani, unde lucrările sunt realizate în proporţie de sută la sută. Rămâne să se achiziţioneze mobilierul, să se facă dotările necesare. În 2 luni, eu cred că acest proiect va fi finalizat. Azi, semnăm contractul de finanţare pentru CN Gib Mihăescu, urmând probabil ca, în câteva zile, să-l semnăm şi pe cel pentru  Şcoala Generală Tudor Vladimirescu. Pe domeniul social, pentru care primarul Cristian Nedelcu a manifestat o preocupare aparte, Executivul din Drăgăşani a depus 3 aplicaţii, una dintre ele fiind cuprinsă în cadrul setului de proiecte ce privesc planul integrat de dezvoltare urbană. Mă refer la cea pe Axa 1., Domeniul 1.1. – „Centre urbane”, ce are în vedere reabilitarea străzilor pe o lungime de 3,8 km, un pasaj, o trecere la nivel. Un alt proiect important de la Drăgăşani, tot pe POR, vizează modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public. În setul de 11 aplicaţii, există un alt proiect interesant, privind reabilitarea şi modernizarea Muzeului Viei şi Vinului din localitate. Ultimul, nu mai puţin important decât celelalte, se referă la amenajarea unui centru de zi destinat îngrijirii vârstnicilor”, a adăugat directorul Marilena Bogheanu.

Nedelcu: acum era vremea să facem credite, pentru a asigura cofinanţarea proiectelor mari

Prezentând în detaliu obiectivele pentru care a semnat contractate de finanţare, la finele săptămânii trecute, primarul PSD Cristian Nedelcu a făcut câteva completări: „Concret, la CN Gib Mihăescu, se va face o supraetajare, va fi amenajată o sală de festivităţi, se vor moderniza şi se vor dota laboratoarele. Investiţiile, pentru care Primăria trebuie să suporte o cotă de doar 2 la sută, vor fi finalizate în cel mult 11 luni. Pentru centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, valoarea grant-ului este de 585 mii euro, din care UE va asigura 98 la sută. Într-o fostă centrală termică, se va face un modern centru de recuperare pentru persoanele cu handicap locomotor şi neuromotor. Acolo, pe lângă reabilitare, se face şi o supraetajare. Mai sunt cuprinse o sală de kinetoterapie, sală de mese, cabinete, cantină etc”, a explicat edilul. Totodată, el a apreciat că „acum era vremea ca primăria să ia credite”: „Imaginaţi-vă câte proiecte, câte investiţii cofinanţam cu cele peste 53 de miliarde împrumutate de fostul Executiv al Primăriei! Comunitatea asigura 2 la sută din valoarea investiţiilor şi lua în plus, de la UE, 98 la sută. Puneam la bătaie o sumă şi câştigam de 49 de ori mai mult. Eu cred că blestemul acestui împrumut, făcut de fostul primar, îi va bântui pe 3-4 primari, după mine. Dar ne străduim să facem faţă situaţiei de fapt şi sperăm că vom reuşi să ne descurcăm, să realizăm cât mai multe obiective, deşi trebuie să plătim rate, dobânzi la creditele contractate înainte de a fi ales eu primar, deşi problema asigurării cofinanţării acestor proiecte nu e una uşoară”, a conchis Cristian Nedelcu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button