Alte sporturi

Cristian Achim a făcut performanţă la CSM Oradea

* fostul antrenor al echipei BC Rm. Vâlcea a fost foarte aproape să califice echipa bihoreană în play-off-ul Diviziei A * la finele sezonului regulat, elevii săi au ocupat însă doar locul 9, poziţie pe care şi-au păstrat-o şi în urma meciurilor din play-out

Cristian Achim (40 de ani) a revenit în forţă în elita baschetului masculin românesc. Din postura de antrenor principal al echipei CSM Oradea, fostul tehnician al formaţiei BC Rm. Vâlcea şi-a arătat încă o dată calităţile, izbutind să facă dintr-o grupare aflată în zona inferioară a Diviziei A una capabilă să se bate cu şanse reale pentru calificarea în play-off.

Antrenor la Oradea din noiembrie 2009

Achim a fost numit la cârma echipei bihorene la începutul lunii noiembrie 2009, în locul lui Attila Veres. Decizia a fost luată de conducerea clubului orădean, în urma startului slab de sezon. În primele opt etape ale campionatului 2009-2010, cu Veres la timonă, CSM Oradea suferise şase înfrângeri şi obţinuse doar două victorii (89-78 cu SCM „U” Craiova, în etapa 1, şi 89-84 cu BC Tg. Mures, în etapa a 3-a).
Vâlceanul revenea astfel pe banca unei echipe de Divizia A după doi ani şi jumătate. În sezonul 2006-2007, Cristi Achim a antrenat formaţia BC Rm. Vâlcea, pe care a reuşit s-o salveze in extremis de la retrogradare, dar care ulterior avea să se desfiinţeze din motive financiare. La un moment dat, la propunerea lui George Ziguli, Achim a fost pe punctul de a prelua timona grupării BC Piteşti, la care evoluau nume importante din baschetul masculin românesc (precum Paul Helcioiu), însă oficialii clubului argeşean nu l-au mai dorit.
Ca tehnician, Achim are în palmares titlul european la nivelul Diviziei B, cu naţionala Under 18 a României, din postura de antrenor secund („principal” fiind în acea perioadă Ioan Constantin). În 2002, vâlceanul a mai cucerit un titlu naţional la cadeţi, cu echipa CSŞ Rm. Vâlcea.

Tehnicianul vâlcean şi-a îndeplinit obiectivul

„Sunt foarte plăcut impresionat de conducerea orădeană, oamenii sunt bine aşezaţi, fiecare ştie ce are de făcut. Misiunea mea este mult mai simplă, nefiind nevoie să mă ocup de aspecte administrative. Mă pot concentra doar să antrenez. Am fost adus aici şi pentru experienţa şi rezultatele mele cu echipele de juniori şi tineret, unul dintre obiectivele noastre fiind punerea în evidenţă a jucătorilor tineri. Avem în vedere politica paşilor mici, obiectivul pentru anul acesta fiind clasarea pe locurile 10-12, iar la anul, cu un buget superior, ţintim calificarea în play-off”, spunea Cristi Achim imediat după investire. Până la urmă, Achim si-a îndeplinit cu brio obiectivul enunţat: la finele sezonului regulat, CSM Oradea s-a clasat pe locul al 9-lea în clasamentul Diviziei A, poziţie pe care şi-au păstrat-o şi în urma meciurilor din play-out.

Cea mai frumoasă victorie: în faţa campioanei Asesoft Ploieşti!

Mentalitatea jucătorilor s-a schimbat radical după ce Achim a fost numit antrenor principal la CSM Oradea, iar de atunci echipa bihoreană a obţinut rezultate dintre cele mai bune. Pe lângă faptul că a reuşit să convingă că este un antrenor valoros în Divizia A, Cristi Achim a izbutit să-şi conducă elevii spre câteva victorii extrem de preţioase. De departe, cea mai frumoasă izbândă rămâne cea repurtată chiar în faţa multiplei campioane a ţării, Asesoft Ploieşti.
La începutul lunii martie, prahovenii veneau la Oradea „pe cai mari”, cu gândul că vor obţine o victorie facilă. Elevii lui Cristi Achim n-au fost însă deloc mulţumiţi cu statutul de sparring-partneri, ci dimpotrivă, au dat tot ce-au putut într-un meci la capătul căreia avea să se consemneze una dintre marile surprize ale sezonului regulat. Scor final: CSM Oradea – Asesoft Ploieşti 92-84 (pe sferturi: 21-18, 19-15, 20-23, 32-26)! Sârbul Andelko Mandic (32 de puncte înscrise), Lajos Szijarto, dar şi tânărul baschetbalist vâlcean Vasile Ştefan, format chiar de Cristi Achim încă din perioada junioratului, aveau să fie cei mai buni jucători de pe teren în acest meci de referinţă, atât pentru tehnicianul vâlcean, cât şi pentru CSM Oradea.

Petricevic şi Achim au pregătit echipa Nordului la All Star Game

La doar câteva zile după acest succes, mai precis la jumătatea lunii martie, Achim avea să fie ales ca antrenor al echipei Nordului la All Star Game-ul baschetului masculin românesc, alături de sârbul Dragan Petricevic (de la Elba Timişoara). Meciul respectiv a avut loc chiar la Oradea, în sala care poartă numele regretatului baschetbalist Antonio Alexe.
Altfel, printre celelalte victorii importante obţinute de Cristi Achim la cârma echipei orădene se mai numără cele cu BCM US Piteşti (74-69, deplasare), Steaua Bucureşti (98-69, acasă), „U” Mobitelco Cluj-Napoca (80-76, acasă), Atlassib Sibiu (77-65, acasă), Elba Timişoara (69-66, acasă).
De altfel, bilanţul lui Cristi Achim la CSM Oradea este unul pozitiv. Astfel, în total, în toate competiţiile în care a participat, echipa pe care a pregătit-o a obţinut 16 victorii şi a suferit doar 11 înfrângeri. De altfel, rezultatele foarte bune obţinute pe banca tehnică a echipei CSM Oradea i-au determinat pe specialiştii din presa de specialitate să-l supranumească „vrăjitorul” pe tehnicianul vâlcean.

BILANŢUL LUI CRISTI ACHIM LA CSM ORADEA

Divizia A / Sezonul regulat 22 meciuri    13 victorii    9 înfrîngeri
Divizia A / Play-out 4 meciuri      3 victorii    1 înfrângere
Cupa României 1 meci      0 victorii    1 înfrângere
Total 27 meciuri    16 victorii    11 înfrângeri

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button