Administratie

CET Govora are de recuperat 1.150 mld. lei de la clienţi

CET Govora, principalul furnizor de energie termică al oraşului, are de recuperat 1.150 miliarde lei de la societăţile de pe platforma chimică şi de la populaţie.

USG înregistrează o datorie de 630 mld lei; Oltchim – 370 mld lei; abonaţii populaţie – 150 mld lei. Pe fondul crizei, datornicii CET-ului şi-au eşalonat datoriile înregistrate, fapt care a pus societatea în postura de a-şi plăti la termen anumite datorii către furnizorii de materii prime. De exemplu, în prezent, CET înregistrează o datorie de 450 mld de lei către SNLO Târgu Jiu pentru cărbunele livrat, la care s-au adăugat şi penalităţi de 8,78 miliarde de lei vechi, pentru redevenţa de 33 miliarde lei virată cu întârziere CJ.
În şedinţa din 23 decembrie, consilierii au votat cu inima strânsă ştergerea penalităţilor, deşi ştiau foarte bine că CET acumulase aceste datorii din cauza societăţilor de pe platformă, care au obţinut plata eşalonată a datoriilor pentru a evita intrarea în faliment şi inevitabil, disponibilizarea angajaţilor. Consilierii PDL au atras atenţia asupra faptului că societăţile de pe platformă şi-au făcut un obicei din a nu-şi achita datoriile către CET. „Nu suntem împotrivă, dar observăm că datoriile societăţilor de pe platformă cresc de la o lună la alta şi după cât se vede recuperarea lor este din ce în ce mai dificilă. Nu putem să mergem la infinit pe această formulă care bagă CET-ul în faliment. Cum fiecare cetăţean cu venituri reduse îşi plăteşte facturile, ar trebui ca şi societăţile de pe platformă să facă acest lucru”, a precizat democratul Dan Fiera.
Ion Câlea a menţionat că redevenţa plătită CJ se reîntoarce la CET, dar neplata ei ar fi văduvit judeţul de 100 miliarde lei, deoarece Legea Finanţelor Publice stabileşte ca sumele alocate pe fiecare unitatea teritorială să fie diminuate cu gradul de necolectare al redevenţelor. Explicaţii suplimentare a oferit şi Constantin Lepădat, directorul economic al CET Govora, care în final i-a lămurit pe aleşii judeţului că decizia lor în favoarea CET este şi în favoarea judeţului.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button