Administratie

Ion Ţârvuică – cheia succesului pentru o comună de vârf

• primarul din Făureşti are sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea

Să fii primar nu este deloc o treabă uşoară, mai ales în momentul în care ai acumulat deja o perioadă îndelungată de când eşti în funcţie, deoarece comunitatea pe care o reprezinţi devine mult mai pretenţioasă. În comuna Făureşti, Ion Ţârvuică este primar de 14 ani, iar „domnia” sa îndelungată nu reflectă altceva decât faptul că, susţinut de o echipă de profesionişti, a fost un model pentru comunitatea pe care a reprezentat-o. La fel ca şi în alte comune de genul, Măldăreşti, Buneşti etc., şi în Făureşti singura soluţie pentru dezvoltarea şi finalizarea lucrărilor rămâne actualul primar. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a dat asigurări că în cazul în care Ion Ţârvuică va redeveni primar – de altfel, cât se poate de sigur – în comuna Făureşti vor ajunge fonduri substanţiale menite să ducă la bun sfârşit agenda electorală a lui Ion Ţârvuică.

Atât Ion Cîlea, cât şi Ion Ţârvuică prezintă certitudinea că banul public va fi corect utilizat în folosul comunităţii din Făureşti. Cei 14 ani de exercitare a funcţiei de primar i-au conferit totodată o bogată experienţă şi, prin prisma acestui aspect, este cel mai în măsură să încheie ceea ce a început. “Vreau o luptă curată, din care să câştige doar cel care este cel mai bun. Nu îmi place de adversarul meu din această competiţie, Daniil Măciuceanu, pentru că nu este un om serios şi apelează la tot tipul de strategii neortodoxe, prin care să mai câştige câteva voturi. Sunt mult mai bun decât contracandidatul meu şi am dovedit acest lucru în perioada cât am condus această frumoasă comună. Lucrurile pe care le-am realizat se văd şi reprezintă cartea mea de vizită, în timp de Daniil Măciuceanu e bun doar de gură, dar cât timp a fost consilier nu a mişcat nimic”, ne spune mândru de activitatea sa, viitorul primar al comunei Făureşti, Ion Ţârvuică.

Practic, aveţi o îndelungată activitate în administraţia locală, iar asta înseamnă că sunteţi apreciat de făureşteni. V-aţi gândit cumva la retragere?
Da. Este cât se poate de adevărat că puteam deja să mă retrag de drept, dar consider că am obligaţia morală faţă de cetăţenii pe care i-am reprezentat pe o perioadă atât de îndelungată că trebuie să finalizez ceea ce am început. Nu am obiceiul de a transfera responsabilităţile mele către alte persoane, pentru că asta înseamnă să fii un om slab, iar eu nu sunt . Ceea ce am început vreau să fie finalizat, pentru că doar aşa cetăţeanul te respectă şi ştie că eşti serios. Cu toţii veţi vedea importanţa capitală pe care o are investirea lui Ion Cîlea în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Este principalul ordonator de credite, adică cel care alocă banii spre zonele în care se cuvine, iar pe ordinea de zi se află cu siguranţă şi comuna noastră. Veţi vedea cum va arăta Făureşti-ul la finele următorilor patru ani, dacă voi fi reales primar.

În trecere prin localitate, lumea observă un aspect cât se poate de inedit: coşurile de gunoi. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?
Sunt patru chestiuni mari pe care şeful unei comune trebuie să le trateze în demersurile lui de a crea o panoramă care să fie similară celei de la oraş: asfaltarea, alimenatarea cu apă, canalizarea şi igienizarea comunei. Nu sunt multe localităţi care s-au preocupat de curăţenie, iar noi putem fi mândri că suntem în lumea bună. În acest sens, am decis că este normal şi, totodată, inteligent să arătăm generaţiilor viitoare că ştim să preţuim curăţenia şi că iubim natura. Cele 200 de coşuri amplasate pe o distanţă de 17 kilometri asigură în totalitate o bună colectare a gunoaielor. Trebuie să îndreptăm cu toţii mentalitatea păguboasă că trăim la ţară şi, în concluzie, putem arunca gunoiule pe unde ne taie capul. Comunitatea locală, cât şi trecătorii au apreciat gestul meu de a soluţiona acest capitol. Nu trebuie să spunem doar că suntem europeni şi că Uniunea Europeană ne obligă să punem coşuri de gunoi. Este o dovadă de educaţie, iar cei din comună au apreciat din plin gestul meu, deoarece toţi trecătorii sunt impresionaţi de buna gospodărire de care a dat dovadă conducerea primăriei.

Toate ziarele v-au considerat drept favorit încă din primul tur la accederea pentru încă patru ani la cârma primăriei. Cum consideraţi faptul că este necesar turul 2 de scrutin pentru stabilirea învingătorului?
Poate că oamenii cred că nu e bine că am stat atâta timp în fruntea comunei şi poate vor ceva nou. Însă ei au observat că prezenţa mea la primărie nu a fost una doar de dragul de a fi primar. În pofida aparenţelor, a fi primar e o muncă grea, ce implică o responsabilitate enormă în tot ceea ce înseamnă gospodărirea comunei. Mai ales acum, când este vorba de atragerea fondurilor externe. În cazul în care aş fi fost convins că cel care va veni în locul meu este mai bun ca bine, m-aş retrage cu cel mare respect. Dar, cu scuzele de rigoare, adversarul meu, Daniil Măciuceanu, este total depăşit de ceea ce înseamnă munca de primar şi ar fi o absurditate să-l las pe el să strice ceea ce am început. Măciuceanu nu cunoaşte deloc noţiunea de administraţie, iar dovada cea mai clară o reprezintă faptul că nu a mişcat nimic cât timp a fost consilier.

Este bine cunoscută slaba pregătire a lui Măciuceanu. Nu ar fi un pericol să bage şi comuna în faliment?
Cu riscul de a fi dur, nu are habar să gestioneze banul public, mai ales că, după cum ştiţi şi dumneavoastră, a băgat în faliment pe tot ce a pus mâna. A fost administratorul spitalului din Bălceşti şi l-a distrus, asta datorită slabei sale capacităţi de a conduce o instituţie. Dacă nu este capabil că conducă o unitate cu câţiva angajaţi – cum este un spital – cum va putea el soluţiona problemele a câteva mii de făureşteni? Şi, credeţi-mă, trebuie să ai tărie de caracter şi să alergi enorm pentru a  atrage fonduri. Îmi aduc aminte că un arab a vrut chiar să cumpere spitalul şi să investească în el, însă a observat ilegalităţile care au fost comise, prin achiziţionarea de bunuri la suprapreţ şi a decis să se retragă.

Comuna beneficiază de staţii de autobuz moderne, pancarte de direcţionare spre principalele zone de interes . Ce ne puteţi spune despre principalele lucrări definitivate în decursul ultimului mandat care tocmai se încheie?
Când investesc în localitate, mă gândesc întotdeauna să o apropii de oraş şi să introduc  elemente specifice zonelor urbane. Astfel, printre acestea se numără şi staţiile de autobuz iluminate  pe care le-am achiziţionat în urmă cu scurt timp, pentru satele Făureşti, Găineşti şi Mărcuşu. De asemenea, toată lumea mă felicită pentru indicatoarele moderne, care nu numai că delimitează comuna, dar indică şi principalele obiective din Făureşti. Toate acestea au creat o alură care aduce treptat cu ceea ce încercăm să creăm din Făureşti şi anume, apropierea cât mai mult posibil de aspectul de oraş. Aşa că, deşi Măciuceanu a încercat să mă discrediteze în faţa comunităţii, îşi face singur rău. Eu am arăta cetăţenilor. Atât ceea ce am realizat cât şi ceea ce voi face în continuare, iar Măciuceanu doar vorbeşte. Mă şi întreb cum se face de nu-l doare gura de atâta vorbă goală. Comunitatea vede ce am făcut, iar aceste dovezi sunt o bogată carte de vizită pentru mine.

Cu siguranţă că făureştenii nu vor pleca urechea la vrăjelile lui Măciuceanu şi vă vor alege pe dumneavoastră ca primar,  pentru că oferiţi credibilitatea că ceea ce promiteţi va fi îndeplinit. Aveţi totuşi emoţii?
Dacă vorbim despre o competiţie cinstită, fără cadouri şi alte avantaje oferite de Măciuceanu pentru a obţine câteva voturi, nu îmi este deloc teamă. Doar că populaţia trebuie să înţeleagă că, pentru nişte amărâte de cadouri de câteva sute de mii de lei, ratează şansa de a merge mai departe şi de a încheia ceea ce am început. Următorii patru ani vor fi cei mai bogaţi ca îndepliniri prin comună, deoarece îl avem aproape pe Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean, mai precis pe cel care va avea în mână banii pentru dezvoltare. Ar fi păcat ca anul acesta să nu fim aproape de Ion Cîlea, mai ales că suntem cu toţii membri PSD.

V-aţi ocupat chiar şi de cinstirea eroilor neamului românesc…
Da. Pentru a arăta respectul faţă de cei care s-au jertfit pentru ca noi să fim liberi şi să avem un viitor mai bun, am considerat că este moral şi, totodată, necesar să ridic un monument pentru cinstirea eroilor neamului românesc. De asemenea, în comună avem o biserică ce aparţine patrimoniului naţional, cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, care e beneficiat din partea primăriei de fondurile necesare pentru întreţinerea ei.  Am ridicat două cruci mari, iluminate pe timpul nopţii, pentru ca cetăţenii să fie mereu cu sufletul şi mintea aproape de Dumnezeu.

Cu şcolile şi grădiniţele cum merge treaba?
În mare măsură, capitolul reabilitării şi dotării unităţilor de învăţământ a fost încheiat. Am realizat din timp aprovizionările lor cu lemne pentru perioada de iarnă. Grădiniţele beneficiază din acest moment de spaţii de joacă, exact ca la oraş. Le-am luat televizoare, pentru a le crea condiţii ideale de recreere. Mai trebuie doar să înlocuim tâmplăria veche cu una din termopan. În căminul cultural s-au investit 1,2 miliarde de lei pentru a-l reabilita, deoarece nu mai era funcţional de mai bine de zece ani. Poate una dintre cele mai importante realizări a fost crearea celor două telecentre, prin care comunitatea să aibă acces la informare. În aceste telecentre toţi au acces la imprimantă, calculatoare şi fax-uri. Nu putem neglija faptul că, pentru a satisface cererea de înscriere la grădiniţe, am decis construirea unui nou astfel de imobil, a cărui dată de finalizare este până în această toamnă, pentru a fi dată anul acesta în funcţiune.

Se spune că numai în România un pod costă un milion de euro pentru a fi făcut. Din cele spuse de dumneavoastră, toate lucrările par a fi făcute pe sume incredibil de mici…
Este adevărat. Înainte de a demara vreo lucrare am analizat foarte bine ofertele, pentru a nu cheltuiesc banii de pomană. Majoritatea comunelor ar fi făcut ceea ce am realizat eu la un preţ de cel puţin trei ori mai mare şi de aici putem deduce şi fraudele enorme care se realizează. La mine totul e strict. Dacă un pod trebuie să coste 500 de milioane, pai atât dau şi nu cum fac alţi primari de aruncă miliarde bune pe un pod de câţiva metri lungime. Ori au bani prea mulţi şi nu au ce face cu ei, ori ceva nu este curat la mijloc. Sincer, nu mi se par normale preţurile pe care le invocă unii primari că le-au băgat în şcoli şi poduri. În privinţa asta, cred că m-am descurcat cel mai bine posibil şi nimeni nu are ce să îmi reproşeze. La data de 1 august, va fi dat în folosinţă un nou sediu de primărie, care ne-a costat cu toate utilităţile posibile doar patru miliarde. Nu ştiu câţi primari au mai realizat o lucrare aşa de mare la o sumă atât de mică.

Ce planuri de dezvoltare aveţi pentru următorii patru ani, pentru că avem încredere că veţi ieşi în continuare primar?
Vă mulţumesc pentru amabilitatea dumneavoastră. În primul rând, am un proiect integrat de introducere a apei şi canalizării, ce are termen de finalizare anul 2011. Avem deja proiectul realizat şi aprobat, astfel că urmează să demarăm lucrările. În acest proiect mai am în vedere asfaltarea a opt kilometri de drumuri, dotarea căminului cultural, modernizarea dispensarului uman şi amenajarea bazelor sportive pentru ca toţi iubitorii de sport să practice handbalul, tenisul, fotbalul, voleiul, cam tot ceea ce îşi doresc. În punctul Cişmea voi mai crea un părculeţ de genul celor pe care le vedem la oraş. Toată aceste lucrări, sunt incluse în acest proiect integrat, iar studiul de fezabilitate a fost deja întocmit. Valoare totală a lucrărilor este de 2,5 milioane de euro.

Ce mesaj doriţi să le transmiteţi votanţilor şi tuturor celor din Făureşti cu ocazia alegerilor de duminica aceasta?
În primul rând, le mulţumesc pentru că au ales să fie aproape de mine atâta timp şi le promit că nu îi voi dezamăgi niciodată, pentru că pentru mine este un lucru sfânt să fiu primul om în comună şi să îi reprezint în faţa mai marilor judeţului. Cred că nu i-am dezamăgit niciodată, pentru că ceea ce am făcut şi voi face în continuare nu a fost pentru mine, ci pentru generaţiile viitoare care să fie mândre că trăiesc în Făureşti. Vreau ca toţi că fie aproape de mine, pentru că doar aşa putem duce împreună la bun sfârşit ceea ce am început. Să fim cu toţii alături de domnul preşedinte Ion Cîlea în următorii patru ani, pentru că vom vedea avantajele de care vom beneficia.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button