Politica

„Avem nevoie de o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la situaţiile de urgenţă”

• Dorel Jurcan, candidatul PD-L la preşedinţia Consiliului Judeţean

Continuăm şi în această ediţie să prezentăm alte două capitole din programul electoral al candidatului PD-L la preşedinţia Consiliului Judeţean, Dorel Jurcan, intitulat „Vâlcea, perlă a turismului balnear şi mănăstiresc a României”. Astăzi, cititorii noştri au ocazia să citească măsurile pe care Dorel Jurcan vrea să le ia în ceea ce priveşte asistenţa socială şi protecţia copilului şi situaţiile de urgenţă.

Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului

Deşi s-a stabilit o strategie judeţeană în domeniu, cele 10 priorităţi cuprinse în aceasta au deja termenele de implementare depăşite.

Negăsirea de amplasamente pentru Serviciul Adăpost Temporar pentru copii delincvenţi, numărul redus de adopţii, „revolta copiilor” la transferuri interjudeţene sau interinstituţii, rezistenţa familiilor la reintegrarea copiilor, comportamentele antisociale ale copiilor institutionalizaţi, culminând cu personalul slab şi insuficient calificat şi nerepartizarea de resurse financiare necesare sunt tot atâtea obiective operaţionale pe care viitorul Consiliu Judeţean este chemat să le rezolve.
Implicarea corespunzătoare a comunităţilor locale în dezvoltarea de servicii alternative – centre de zi, centre familiale, centre maternale – precum şi măsurile punitive pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale sunt de asemenea necesare pentru rezolvarea priorităţilor prevăzute în strategia aprobată pentru anii 2007-2013. Parteneriatele public-private la care nu s-a apelat suficient pot servi în bună măsură realizării scopurilor programate.

Situaţiile de urgenţă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru face parte din subsistemul local de management al situaţiilor de urgenţă din judeţul Vâlcea. Cu toate că s-au întocmit şi aprobat programe şi strategii pentru acţiunile desfăşurate în cazul dezastrelor, nu trebuie să fii mare specialist pentru a observa că modul defectuos în care s-a intervenit în câteva din situaţiile de urgenţă petrecute în zonele vâlcene cum ar fi prăbuşirile de teren de la Ocnele Mari, inundaţiile, nenumăratele alunecări de teren, deplasările periculoase ale haldelor de steril. Dacă programele rămân doar pe hârtie şi modalitatea de acţiune este neeficientă rezultatele sunt nu pot fi altfel decât proaste. Este necesară iniţierea şi/sau amplificarea unei campanii profesioniste de informare şi educare publică în domeniul situaţiilor de urgenţă precum cea prevăzută în cadrul proiectului pentru „Prevenirea şi managementul riscului la dezastre naturale – servicii de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea unei campanii naţionale de conştientizare publică”. De asemenea, pentru organizarea la nivel rezonabil a  SIAMUD (staţia de intervenţie pentru asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare) încercările întreprinse până în prezent sunt timide nereuşindu-se afilierea la serviciul extrem de eficient la scară naţională, SMURD. 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button