Diverse

Nicio primărie din Vâlcea nu a depus proiecte pentru reabilitarea spaţiilor verzi

• Concluzie dură după vizita ministrului secretar de stat Lucia Varga

Ieri, în municipiul Râmnicu Vâlcea au fost prezenţi ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga şi directorul general al Apelor Române, Marius Postelnicescu. Cei doi, însoţiţi de candidatul la Primăria Râmnicului, Bogdan Pistol au desfăşurat în municipiu mai multe activităţi legate de funcţiile pe care le deţin, după care s-au întâlnit cu mass-media vâlceană. Subiectele discutate în conferinţa de presă au vizat în special măsurile care trebuie luate pentru protecţia mediului. Au mai fost prezenţi directorul Apelor Olt, Tudor Şindilaru, precum şi directorul Sistemului de Gospodărire Comunală, Ion Florescu.

Plantări de arbori

În dimineaţa zilei de luni, Lucia Varga a participat, alături de reprezentanţii Direcţiei Silvice, de tinerii liberali vâlceni şi de candidatul PNL la Primăria Râmnicului, Bogdan Pistol la o acţiune de plantare de brazi în pepinieră. Scopul acţiunii a fost acela ca brazii de Crăciun să nu mai fie tăiaţi din pădure, ci din pepiniere. Lucia Varga a declarat că a dorit ca în acest fel să atragă atenţia asupra importanţei spaţiilor verzi. „Nicio primărie din Vâlcea nu a depus proiecte pentru modernizarea şi extinderea spaţiilor verzi. Această politică a apărut ca o necesitate, pentru că administraţiile locale anterioare s-au întrecut în distrugerea spaţiilor verzi. Din păcate, am trecut prin municipiu şi am văzut o clădire în locul unui parc (actualul amplasament al River Plaza Mall – n.r.). Am dorit să impunem administraţiilor publice locale ca până în 2013 oraşele şi comunele să aibă 26 metri pătraţi de spaţiu verde per cap de locuitor, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă minim 50 metri pătraţi. Este important să spunem că un arbore matur asigură oxigen pentru o familie compusă din 5 persoane. În acest sens, guvernul a aprobat un program derulat pe o perioadă de zece ani prin care de la Fondul de Mediu se alocă bani pentru extinderea spaţiilor verzi. În 2007, peste 100 de parcuri au beneficiat de 600 miliarde lei iar în 2008, avem 330 proiecte depuse pentru o sumă similară. Mi-ar fi plăcut să fi depus proiecte şi administraţiile locale din Vâlcea, cu atât mai mult cu cât cu cât spaţiul verde pe cap de locuitor este cu mult sub media din România – 4 mp faţă de o medie de 9 mp”, a spus ministrul secretar de stat, Lucia Varga în cadrul conferinţei de presă.

Critici aduse administrării grădinii zoologice

Un alt subiect luat în discuţie a fost cel al grădinii zoologice din Ostroveni. Lucia Varga a vizitat acest obiectiv şi s-a declarat nemulţumită de ceea ce a văzut, însă a explicat că situaţia nu este cu mult diferită faţă de cea din alte judeţe. „O dată cu aderarea la Uniunea Europeană, grădinile zoologice trebuie să asigure pentru animale condiţii normale de viaţă. Deocamdată, nicio grădină zoologică din România nu îndeplineşte aceste condiţii. Autorităţile locale au primit norme de conformare, însă din cauza lipsei fondurilor, nu s-au luat prea multe măsuri. Printr-o hotărâre de guvern, autorităţile locale primesc 75% din banii necesari reabilitării grădinilor zoologice. Şi grădina din Râmnicu Vâlcea a fost prinsă în acest program. Lucrările trebuiau să înceapă în decembrie 2007, însă primăria nu a trimis încă acea convenţie de finanţare. Sper ca în maxim două luni să o facă. (…) Acolo am văzut că administratorul încearcă să o întreţină. Nu mi-au plăcut însă două lucruri: acea baltă chiar lângă grădină, unde apa este îmbâcsită şi care sunt convinsă că vara devine un focar de infecţie şi acele spaţii în care sunt ţinute animalele. S-a mărit cuşca urşilor însă în rest nu sunt mari investiţii. În plus, mă aşteptam să găsesc mai multe animale”, a declarat reprezentantul guvernului.

Parteneriat minister-primărie

Lucia Varga a atras atenţia şi asupra lucrărilor aflate în pregătire prin programele operaţionale derulate prin Ministerul Mediului: proiectul ISPA de 29 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canal din Râmnicu Vâlcea, înfiinţarea operatorului de apă regional precum şi sistemul de management al deşeurilor. „Prin fondurile alocate României după perioada de aderare, judeţul Vâlcea va beneficia de încă 70 milioane de euro pentru extinderea sistemului de apă şi canalizare. Este foarte importantă crearea operatorului regional. Dacă acesta nu se creează, riscaţi să nu fiţi eligibili. Sper ca acel operator să funcţioneze până la urmă”, a adăugat ministrul secretar de stat.  Lucia Varga a menţionat că speră ca împreună cu Bogdan Pistol, în cazul în care acesta va ajunge primar, să demareze un parteneriat între minister şi primărie. În acest sens, nu ar fi exclus să fie construită o piaţă chiar lângă râul Olăneşti, dar şi să amenajeze albia acestui râu pe toată porţiunea care traversează Râmnicul. Varga s-a declarat total nemulţumită de modul în care arată în prezent albia râului Olăneşti şi a spus că toate competenţele amenajării şi salubrizării cursurilor de apă din intravilan cad în sarcina primăriei.

Bani pentru amenajarea cursurilor de apă

Directorul general al Apelor Române, Marius Postelnicescu s-a referit pe larg la sumele alocate în 2008 lucrărilor de întreţinere a cursurilor de apă în vederea prevenirii inundaţiilor, care se ridică la 602 milioane lei, mai mult cu 120 milioane faţă de 2007. În acest an vor fi finalizate 60 de lucrări începute cu zeci de ani în urmă. Pentru Direcţia Apelor Olt s-au alocat în 2008 circa 37 milioane lei, iar Sistemului de Gospodărire – 8,9 milioane lei. În judeţul Vâlcea sunt desfăşurate lucrări importante pe cursurile râurilor Olăneşti, Luncavăţ şi Topolog. „Din monitorizările noastre se observă foarte clar că Oltul se confruntă cu o poluare deloc de neglijat. Dacă până în 1990 poluarea era dată de platformele industriale, după Revoluţie principalul factor de poluare a devenit sistemul de gospodărire a apelor (staţiile de epurare). Este important ca autorităţile locale să urgenteze depunerea de proiecte pentru accesarea de fonduri pentru îmbunătăţirea calităţii apei”, a spus Postelnicescu. Acesta a mai spus că numai luna trecută au fost date amenzi de 15 miliarde lei autorităţilor locale şi firmelor poluatoare, în special din cauza depozitării ilegale de deşeuri.

Pistol aruncă săgeţi către Gutău

La rândul său, Bogdan Pistol s-a referit la problemele de mediu cu care se confruntă Râmnicul. Acesta a spus că alături de consilierii locali liberali, se va împotrivi din toate puterile mutării grădinii zoologice pe parcul Capela. „Sper ca primăria să nu mute grădina. Ne vom opune acestui lucru; suprafaţa mică de spaţiu verde ar trebui să ne îngrijoreze. Alături de consilierii locali voi lupta pentru mărirea spaţiului verde din municipiu”, a spus Pistol. Candidatul PNL la Primăria Râmnicului a criticat şi modul în care actualul primar, Mircia Gutău a gestionat investiţia de la Feţeni, acuzând în special faptul că a fost cheltuit un milion de euro inutil, în condiţiile în care firma italiană Monticava Trade, câştigătoare a licitaţiei organizate în 2005, nu şi-a făcut bine treaba.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button