Administratie

Traian Ionescu, primar Stoileşti: „Le-am promis oamenilor o viaţă mai bună şi-mi onorez promisiunile”

După ce ani de-a rândul comuna Stoileşti a fost privată financiar de „mai marii” judeţului, în 2008, implicarea primarului Traian Ionescu i-a determinat pe cei de la Consiliul Judeţean Vâlcea să aloce fonduri substanţiale pentru ca în localitate să fie reglementate principalele probleme cu care se confruntă locuitorii. Edilul din Stoileşti ne-a anunţat că localitatea pe care o administrează va avea o faţă nouă începând cu acest an. Comuna Stoileşti este a doua din judeţ la capitolul fondurile primite de la CJ Vâlcea, fapt fără precedent până acum. Pentru a crea condiţii de viaţă mai bune pentru locuitorii săi, Traian Ionescu – cu preţul de a face închisoare – ar fi fost dispus să recurgă chiar la măsura disperată de a-şi dona un rinichi, pentru ca, prin banii obţinuţi, să-şi ducă la bun sfârşit proiectele.

* Aţi avut mereu o colaborare foarte bună cu presa din Rm. Vâlcea. Consideraţi că cei de la Consiliul Judeţean au fost oarecum influenţaţi în acordarea de fonduri pentru că jurnaliştii au subliniat mereu problemele locuitorilor din Stoileşti?
– De fiecare dată când am avut nevoie ca o problemă să fie soluţionată am apelat la presă care s-a dovedit receptivă la greutăţile cu care se confruntă locuitorii din Stoileşti şi aici mă refer la infrastructura jalnică, la problema şcolilor, lipsa şoselelor asfaltate şi altele. În timp ce alţii apelau la diferite personaje politice de pe la Bucureşti pentru a-şi face campanie electorală, eu am decis să colaborez cu ziarele, deoarece mass-media a adus mai mereu la cunoştinţa celor de la CJ faptul că localitatea pe care o administrez a fost neglijată pe criterii politice, după părerea mea. Anul acesta am dobândit aceste fonduri, iar acest lucru se datorează în mare măsură presei şi aş dori să mulţumesc cu această ocazie tuturor celor care au binevoit să ne ajute. Nu le-am promis niciodată celor din Stoileşti că voi realiza anumite lucrări şi să nu mă pot ţine de cuvânt. Până la urmă, drumurile făcute de mine, fie la Bucureşti, fie la Rm. Vâlcea, nu au fost zadarnice. Am reuşit să adun banii necesari, pentru că ar fi fost o ruşine pentru mine să le promit locuitorilor o viaţă mai bună şi apoi să nu-mi onorez promisiunile. Deja se observă că localitatea Stoileşti nu mai este capăt de lume, că aici apar lucruri noi, moderne, ce dau o altă faţă comunei.

* Cum anul acesta aţi primit fonduri suficiente, care sunt priorităţile pe care le veţi rezolva?
– În primul rând mă preocupă extinderea reţelei de iluminat public, care până acum reprezenta o problemă destul de serioasă. Sunt sigur că voi reuşi să finalizez această lucrare în 2008. Astfel, sătenii de pe uliţele Nemţăşti, Georgeşti, Dogărăşti, Obogeni, Cot-Geamăna, Pravila, Bârsoiu, Ghiobeşti şi Urşi vor avea începând de anul acesta drumuri iluminate. Întreagă lucrare se ridică la suma de 100 de milioane de lei vechi şi va fi finalizată în cel mult două luni. De asemenea, voi construi poduri în satele Balomireasa şi Bârsoiu, cât şi două podeţe în Bârsoiu şi Stăneşti.

* Comuna Stoileşti dispune de câteva staţii de autobuz moderne. Ce ne puteţi spune despre acestea şi dacă aveţi în plan amplasarea altora?
– Staţiile de autobuz sunt acoperite şi dau un aer de modernitate localităţii. De aceea, am hotărât să amplasăm altele noi în satele Urşi, Geamăna şi Bârsoiu. Acest proiect a fost pus deja în practică şi se ridică la suma de 10.000 de euro. În final, în comună vor exista un număr de 12 astfel de staţii.

* La nivel de instituţii şcolare, cum se prezintă localitatea dumneavoastră ?
– Am avut în vedere reabilitarea şcolilor cu clasele I-VIII din Urşi şi Stoileşti, proiect în valoare totală de 4 miliarde lei, însă până acum nu dispunem decât de un miliard şi jumătate. De asemenea, în momentul de faţă lucrăm la câteva proiecte pentru reabilitarea căminelor culturale din Urşi, Bârsoiu şi Bulagei. Aş dori să precizez, că spre comparaţie cu alte localităţi, căminele culturale din localitatea noastră au fost destul de bine întreţinute deoarece, fie au fost concesionate anumitor întreprinzători, care şi-au deschis magazine, fie au fost date spre folosinţă unor diferite persoane pentru a fi organizate nunţi, botezuri şi alte evenimente de acest gen. Cu această ocazie, am hotărât ca toţi cei care utilizează imobilele respective să aducă mici îmbunătăţiri, adică să cumpere anumite lucruri care să menţină într-o stare bună căminele.

* Pe lângă aceste proiecte, pe viitor aveţi în vedere desigur şi asfaltarea drumurilor?
– Aş putea spune că aceste proiecte sunt chiar printre primele pe ordinea de zi. Pentru satele Stăneşti şi Stoileşti am în vedere un proiect de introducere a apei curente, a canalizării cât şi a asfaltării lor. În Urşi şi Obogeni vom introduce apa şi vom asfalta drumurile prin fonduri obţinute pe filieră europeană, în timp ce la Geamăna şi Bulagei acest lucru se va produce graţie unor bani primiţi din fonduri guvernamentale. Toate lucrările se ridică la suma de 2,5 milioane euro şi au la bază un proiect finanţat de Uniunea Europeană. Deja am alocat banii pentru plata proiectelor din bugetul local, urmând ca în lunile ce urmează toate lucrările începute să fie finalizate. În acest sens, vreau să mai precizez că vom continua totodată introducerea apei în satele Urşi, Obogeni, Geamăna, Bulagei, Tâmplari,  Delureni, Bercani şi Bârsoiu. În aceste localităţi, oamenii se confruntă cu o situaţie delicată, deoarece apa constituie pentru ei un lux, fiindcă pânza freatică se află la o adâncime de 30-50 de metri. Sunt persoane care au cheltuit zeci de milioane de lei pentru săparea unor fântâni, însă fără nici un rezultat: nu au găsit apă. De aceea, este prioritară extinderea instalaţiei de apă, astfel încât de aceasta să beneficieze toţi locuitorii comunei Stoileşti. Până acum, cu fondurile primite de la Consiliul Judeţean, în jur de 12 miliarde lei, în proporţie de 80 la sută s-au finalizat lucrările în Bârsoiu şi Delureni. De asemenea, am reuşit să încheiem lucrările şi la bazinul de distribuţie, care ne-a costat 5 miliarde. Sper ca până la jumătatea acestui an, instalaţia de alimentare cu apă a caselor din Stoileşti să fie terminată.

* Sunt multe proiecte pe care aţi reuşit să le puneţi în practică în numai patru ani de zile. Primarii de dinainte nu au făcut nimic?
– Nu s-a mişcat nimic în localitate din 1990 şi până când am venit eu la primărie, în 2004. De aceea, am ţinut foarte mult să arăt conducerii de la judeţ că localitatea pe care o administrez va fi una modernă şi nu una izolată cum era până în momentul respectiv. Până când am venit eu la conducere, în 13 ani, nu s-a realizat decât proiectul acesta de a introduce apa în comună. Se întâmpla asta prin 2003, în timpul mandatului fostului primar, Nicolae Creangă, însă până la urmă nu a fost pus în practică.

„Mihail Popescu şi Rovana Plumb, parlamentari de nota zero!”

Pentru realizarea tuturor proiectelor pe care doreşte să le ducă la bun sfârşit în comuna pe care-o conduce, Traian Ionescu s-a bazat pe sprijinul politicienilor de la Consiliul Judeţean Vâlcea. În acest sens, edilul din Stoileşti a ţinut să mulţumească preşedintelui Dumitru Buşe, dar şi lui Ion Câlea pentru sprijinul acordat. „Sper ca şi în viitor comuna Stoileşti să beneficieze de sume consistente de bani, deoarece a fost suficient timp neglijată, iar acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Vreau să-i asigur pe toţi locuitorii că în 2008 se vor simţi cu adevărat mândri că trăiesc în Stoileşti”, a spus Traian Ionescu.
Dacă faţă de politicienii locali, primarul localităţii Stoileşti are cuvinte de laudă, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei de la „centru”: „Deoarece nu s-au zbătut deloc pentru a aduce fonduri pentru vâlcenii care i-au ales, parlamentari precum Mihail Popescu sau Rovana Plumb nu pot primi din partea mea decât calificativul zero”.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button