Diverse

Cine a distrus echipa FC Vâlcea, urmasa glorioasei Chimia?

 Sergiu Zbârnea vrea răspuns la o întrebare:

 

Cine a distrus echipa FC Vâlcea, urmaşa glorioasei Chimia?

 

Încă de la începutul campaniei electorale pentru şefia AJF Vâlcea, fostul preşedinte al acestui organism, profesorul Sergiu Zbârnea, a dorit să afle o serie de răspunsuri din partea unui contracandidat, special de la Mihai Persu, dar şi de la oricare alţii care pot răspunde.

 

„Am condus echipa în vremuri grele”

 

Profesorul Zbârnea spune că în perioada în care el era şef la AJF, fotbalul vâlcean era reprezentat la Divizia B de FC Vâlcea, echipă ce-şi luase această denumire după desprinderea din clubul Chimia Rm. Vâlcea. Echipa era condusă de Udrea, fostul director al DJTS din perioada în care fostul arbitru Anton Miţaru era preşedinte al Consiliului Judeţean. „Printr-o şedinţă susţinută la Municipiu, cu toţi liderii de sindicat şi directorii importanţi din judeţ, Udrea a fost ales preşedinte. În prima etapă disputată acasă, cu Brăila, am terminat meci egal, scor 0-0, cu arbitrul Sorescu la centru. De atunci Udrea n-a mai vrut să se prezinte la echipă. Eu, ca preşedinte al AJF, nu puteam să stau indiferent şi m-am dus la Miţaru să-i prezint situaţia. Acesta, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a dat dispoziţie ca eu să fiu interimar până va găsi un înlocuitor pentru Udrea. M-am ocupat de echipă în vremuri grele, dar în muncă i-am avut alături pe şefii de la Gardă, Finanţe, Poliţia Economică, Gardieni Publici, plus primarul Râmnicului şi preşedintele Consiliului Judeţean. Cu mine eram şapte. Eu m-am ocupat de coordonarea programelor echipei, de buna desfăşurare a antrenamentelor, unde antrenor era profesorul Lucian Catargiu, de situaţia administrativă, de salariile, cazarea şi masa jucătorilor, pentru a nu exista nemulţumiri”.

 

Vâlcea a câştigat din transferul lui Vasile Popa

 

„Am fost şef la FC Vâlcea în tot turul Diviziei B ediţia 1994-1995, perioadă în care am fost de acord cu un singur transfer prin care să plece cineva de la echipă. L-am dat pe Vasile Popa la FC Argeş. Eu am cerut 80 milioane lei, câţiva jucători tineri la schimb, 25 la sută dintr-un eventual transfer mai departe al jucătorului în străinătate, plus două autoturisme: o Dacia berlină pentru oficiali şi una utilitară pentru sectorul administrativ, adică pentru cantină şi altele. Consiliul de Conducere a aprobat transferul, iar în baza negocierilor dintre Miţaru şi directorul Stroe de la Piteşti, am luat banii ceruţi, doar o Dacia berlină şi trei jucători, iar în contract s-a prevăzut procentul cerut de noi pentru un eventual transfer în străinătate a lui Vasile Popa. Erau bani buni, iar Vâlcea a avut de câştigat de pe urma acestui transfer. Păi, eu ţinusem echipa tot turul cu 115 milioane, în timp ce alte echipe cheltuiau aproape dublu sau triplu şi nu aveau performanţe mai bune” – a spus profesorul Zbârnea.

 

Am fost schimbat la recomandarea lui Stamate

 

Fostul şef al echipei şi al AJF mai povesteşte: „Pentru returul campionatului am făcut bugetul, l-am prezentat la Prefectură, Consiliu Judeţean şi Consiliului de conducere al echipei, dar n-a fost acceptat. Purtătorul de vorbe al prefectului era atunci Stamate, iar la recomandările lui am fost înlocuit de profesorul Nae Dinescu, iar eu am rămas vicepreşedinte la echipă. Dinescu, până să înceapă returul, a dat dezlegare la cei trei fotbalişti pe care-i adusesem de la FC Argeş, ei s-au întors la Piteşti, iar de acolo au plecat pe bani la alte echipe. Nu cred că în contul lui FC Vâlcea a intrat, aşa cum ar fi trebuit, vreun ban! Eu am lăsat echipa la –7 în clasamentul adevărului. În următoarele două meciuri acasă, cu Dinescu preşedinte, am avut un egal şi o înfrângere. Problemele tulburi de la stadion din timpul acelor meciuri l-au determinat pe Nae Dinescu să-şi dea demisia la preşedintele Iulian Comănescu, fiind înlocuit cu Marian Başno. Acesta a preluat echipa la –11, a adus-o la cât o lăsasem eu, la –7, şi a salvat-o de la retrogradare. Din păcate, în anul următor echipa a retrogradat, iar motivul principal l-a constituit plecarea din lotul de bază a jucătorilor de valoare. Trebuie să ni se spună acum adevărul: unde au plecat jucătorii în vara lui 1995 şi pe ce bani? Unde au ajuns aceste sume? Atunci FC Vâlcea a ajuns în Divizia C, unde Başno i-a dat-o lui Mihai Persu!”

 

Cu Persu, echipa a retrogradat în primul an!

 

În Divizia C, echipa n-a rezistat prea mult. Fostul şef al AJF explică: „Cu Mihai Persu preşedinte, fosta Chimia Rm. Vâlcea, atunci sub numele de FC Vâlcea, a ajuns în Divizia D, unde în anii ulteriori nu a mai fost înscrisă de acesta. Persu n-a înscris-o, dând jucătorilor de valoare dezlegare la mulţi jucători. Nu e vina AJF-ului că echipa aceasta a dispărut în condiţiile în care Persu, ca preşedinte al echipei, nu făcea nici o cerere pentru înscrierea ei în campionat. Întrucât pe vremea aceea AJF-ul trimitea anual lista echipelor participante în competiţii către Federaţia Română de Fotbal, aceasta a luat act de neînscrierea timp de doi ani consecutiv a echipei şi a radiat-o. Biroul Executiv al AJF nu putea decât să se conformeze unei radieri făcute de FRF, nu de mine!”

 

Persu a demonstrat că nu e manager bun în sport

 

În finalul discuţiei despre FC Vâlcea, profesorul Sergiu Zbârnea a dorit să afle răspuns la două întrebări. „Sunt întrebări pe care i le-am pus în direct la o emisiune televizată lui Mihai Persu şi nu am primit răspuns. Deci: unde se află maşina echipei, adică autoturismul Dacia cu numărul VL 01 FCV şi unde şi pe ce sume s-au dus jucătorii cu care FC Vâlcea a retrogradat din Divizia C în D? Normal ar fi ca săă se justifice sponsorizările primite. El spune că a adus 20 de jucători. Păi, să aduci atâţia jucători şi să retrogradezi, înseamnă că nu eşti un manager bun. Nu e posibil să nu poţi salva echipa de la retrogradare sau să nu o ţi măcar la Divizia D!”

 

Nu sunt vinovat de vânzarea echipei Cozia

 

În altă ordine de idei, în finalul discuţiei despre Chimia Rm. Vâlcea şi urmaşa acesteia, FC Vâlcea, profesorul Sergiu Zbârnea spune că el nu este vinovat de vânzarea echipei Cozia Călimăneşti, campioană acum opt ani în Divizia D, către Caromet Caransebeş: „Vina aparţine primăriei Călimăneşti, sponsorului Traşcă şi antrenorului Pintilie pentru că ei, cu sprijinul lui Marian Başno, au dat locul celor din Caransebeş. Eu doar am luat act de această tranzacţie, am dat un aviz cum că echipa era într-adevăr campioana judeţului. Păi, ce, Mircea Sandu e vinovat că Baia Mare a dat Bacăului locul din Divizia A? Ei au investit banii, e treaba lor, eventual ei sunt vinovaţii!” Şi, pentru că a amintit de Pintilie, fostul şef al AJF consideră lipsit de demnitate faptul că Pintilie nu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte atunci când şi-a depus candidatura la preşedinţia fotbalului vâlcean.

Florin MĂNOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button