Jurcan: Vintilă Matei vrea să vină în PD-L
În ce stadiu vă aflaţi cu înfiinţarea PD-L la nivelul judeţului Vâlcea?
Suntem în grafic la ora asta în ceea ce priveşte înfiinţarea organizaţiilor locale. Practic, până pe 15 ianuarie vom avea constituite organizaţii în toate oraşele, mai puţin Bălceşti, unde sunt probleme, care îşi vor găsi însă rezolvarea. Cineva va fi tras la răspundere pentru rezultatele slabe de acolo şi cred că o dată cu această măsură, speranţa celor de acolo va renaşte. În celelalte organizaţii constituite până la această dată cred că avem de câştigat ca urmare a fuziunii.
Sper că vom ajunge cu PD-L să coborâm de pe podium PSD în judeţul Vâlcea, cu ocazia alegerilor locale. De marţi încolo, toţi membrii Biroului Permanent Judeţean care răspund de organizaţii locale vor trebui să se deplaseze în teritoriu, pentru constituirea filialelor comunale. Va urma etapa a doua, în februarie, când va trebuie să constituim organizaţiile de pe lângă secţiile de votare, pe care PD le-a avut şi care vor trebui completate. Aici poate am avut nişte goluri. Nu ştiu când vor avea loc alegerile locale, la termen sau la altă dată. Noi vom începe de pe-acum să ne pregătim pentru confruntarea electorală, nu vom aştepta până atunci, mai ales că durata campaniei nu este prea mare. În mod normal, fiind vorba de alegeri locale, fiecare organizaţie trebuie să-şi facă cunoscuţi oamenii, programul electoral defalcat pe fiecare comună.
V-ar avantaja decalarea alegerilor locale, aşa cum propun liberalii şi pesediştii?
Nu, fără îndoială nu. Organizarea alegerilor locale la aceeaşi dată cu alegerile generale avantajează partidele aflate în scădere vizavi de credibilitatea lor. Atunci, un astfel de partid are şansa de a mai câştiga un procent-două în virtutea inerţiei.
Pe de altă parte, decalarea localelor nu ar avantaja PD-L, din perspectiva posibilităţii de a beneficia de mai mult timp pentru a se impune pe scena politică?
Da, dacă privim lucrurile aşa, nu ar fi rău. Din acest punct de vedere, amânarea alegerilor spre toamnă ar fi un avantaj. Totuşi, cred eu că per ansamblu, alegerile ar trebui să aibă loc la termen. Sigur că mă aştept ca Guvernul Tăriceanu, aşa cum a făcut şi cu alegerile pentru Parlamentul European, să le amâne, în condiţiile în care vor considera că acest lucru îi avantajează.
Se tot vorbeşte că mariajul cu deputatul Petre Ungureanu vă va aduce numai deservicii…
Sincer, nu cred. Bebe, ca şi om politic, a avut traseul lui. Cu mâna pe inimă vă zic că nu trebuie să îl condamnăm, în condiţiile în care el a încercat să obţină preşedinţia altor organizaţii de partide prin mijloace democratice. Aa, că în campania lor internă, în competiţiile în care el a participat, în care probabil că a şi căpătat foarte multă experienţă, s-a folosit de mijloace nedemocratice, asta ar fi de condamnat. Mijloace pe care nu le cunosc, vă spun cinstit, că n-am stat să urmăresc. Mă aştept la o chestie de genul acesta însă eu o consider normală. Acest lucru se va întâmpla la alegeri, care probabil vor avea loc în 2009-2010. Noi la această dată nu facem alegeri în partid, ci desemnăm conducerea partidului. Oricum, noi avem lucruri în comun, avem obiective comune – câştigarea alegerilor, şi asta e tot ce contează. Noi trebuie să schimbăm de la conducerea ţării un guvern care se bucură de o susţinere parlamentară de 20% şi de una populară de 15%, ceea ce nu e normal.
Cum apreciaţi intrarea primarului Mircia Gutău în partid?
Pentru mine, acest lucru înseamnă un câştig, pentru că Mircia Gutău se bucură de o largă credibilitate în rândul vâlcenilor, şi pe bună dreptate, pentru că el este recomandat de faptele sale, de ceea ce a făcut în municipiul Râmnicu Vâlcea. Am spus-o şi o mai spun: Râmnicul are în Mircia Gutău cel mai bun primar din 1989 încoace, fără a minimaliza realizările celorlalţi primari. Faptul că el va candida din partea PD-L, fără îndoială că va reprezenta un câştig pentru întreg partidul. Faptul că el a fost sancţionat în urmă cu un an şi ceva a fost o greşeală iar revenirea lui în partid cu toate drepturile înseamnă o reparare a unei greşeli. E anormal ca un partid care are sau nu şi jurişti în componenţa lui să se pronunţe şi să ia o decizie vizavi de un om înaintea unei instanţe judecătoreşti.
Viceprimarul Nicolae Dicu a anunţat că doreşte să se întoarcă în partid. De ce nu se aplică aceeaşi unitate de măsură şi pentru el?
Nu este vorba de o altă unitate de măsură aplicată colegului nostru Bebe Dicu. Eu am avut o discuţie cu el înainte de Anul Nou şi i-am explicat că din punct de vedere statutar are posibilitatea să solicite şi el, ca şi Mircia Gutău, clarificarea situaţiei politice, având în vedere că în statut a fost introdus articolul 27 alin.2 lit.c care prevede foarte clar că niciun membru de partid care are probleme în justiţie nu va putea fi sancţionat până când nu există o hotărâre judecătorească definitivă. Am înţeles de la el că va face acest lucru dar nu l-a făcut. Nu a venit efectiv cu o solicitare concretă, să-mi spună Dorel, sau cum îmi zice el, fac şi eu o hârtie aicea către Biroul Permanent prin care vreau să discutăm chestia asta. Eu sunt convins că va fi primit cu aceeaşi unanimitate de voturi.
Se va regăsi pe lista pentru Consiliul Local a PD-L la alegerile locale?
Experienţa pe care el o are, faptul că este unul dintre cei mai pregătiţi economişti, mă îndeamnă să cred că da.
Sorin Zamfirescu este contestat de unii dintre democraţii vâlceni. Cum vedeţi acest lucru?
Eu cred că îşi va găsi locul în partid. Faptul că este contestat de unii dintre colegii noştri se datorează probabil faptului că Sorin Zamfirescu a făcut parte din alt partid cu care noi am avut adversităţi. Lucrurile acestea nu poţi să le ştergi imediat cu buretele, suntem oameni, avem sentimente, nu suntem calculatoare. Cred însă că maturitatea politică a colegilor noştri va trebui să-şi spună cuvântul în această mică dispută, care nici nu cred că există. Voi presa nu faceţi altceva decât să scormoniţi, poate că e bine, poate că e rău, e lucrul din care voi câştigaţi şi vă vindeţi ziarele şi cred că e normal să fie aşa, şi eu aş face la fel. Apărând o ştire într-un ziar, e normal să fie dezbătută…
S-a înscris Vintilă Matei în PD-L? Dacă nu, se va înscrie?
Un om este membru al PD-L în momentul în care în sediul partidului există o adeziune semnată de persoana în cauză. Probabil că în luna ianuarie, cel mai târziu în februarie, chiar dau o dată – 10 februarie, atunci vom putea spune clar şi exact dacă domnul Matei Vintilă este membru al PD-L.
A fost o discuţie în acest sens cu domnul Blaga…
Da, a fost o discuţie între mine, Matei Vintilă şi domnul Blaga în luna decembrie, în care eu l-am prezentat pe Matei Vintilă secretarului general al partidului Blaga. Ştia de el vag. L-am prezentat cu toate calităţile şi cu tot ce-l recomandă pe Matei Vintilă drept un viitor coleg al nostru. Am discutat că în Vâlcea PD are potenţial, că domnul Matei Vintilă poate să reprezintă un câştig real pentru partid şi aşa mai departe. Discuţia nu a fost foarte lungă, cred că am stat de vorbă o jumătate de oră.
Concluzia care a fost?
Că în principiu vrea să vină dar are un program destul de încărcat dar că ne vedem în luna ianuarie ca să finalizăm un proiect pe care l-a demarat împreună.
Dânsul are opţiunea de parlamentar, din câte ştim noi.
Nu am discutat. Dacă va veni, primul obiectiv, primul examen al partidului îl reprezintă alegerile locale şi atunci toţi cei care vor să obţină ceva de la partid, în primul rând trebuie să-i dea şi să se implice pentru obţinerea unui rezultat bun.
Octavian HERŢA