Liga V

Stadion pentru viitor şi pentru …Viitorul

• Primarul Dumitru Călugăraşu a obţinut finanţarea unei construcţii importante

În timp ce o serie de localităţi aşteaptă pomana guvernamentală a aplicării legii prin care se urmăreşte construirea a 400 de baze sportive la sate, la Olanu s-a trecut la fapte. Primarul Dumitru Călugăraşu (Partidul Democrat) a accesat programele SAPARD şi PNDR şi prin acesta din urmă (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) are foarte mari şanse să realizeze două proiecte. Primul ar fi acela de asfaltare a 6 kilometri de drum comunal, iar cel de-al doilea proiect vizează baza sportivă din localitate. Astfel, la poalele Ciuguiului, mai exact pe amplasamentul actualului teren de fotbal din curtea şcolii, va demara în această primăvară construirea unui stadion cum puţine echipe vâlcene din mediul rural vor avea.

Documentaţia este completă, proiectul viitorului teren de fotbal există şi el, singurul semn de întrebare este legat de amplasamentul băncilor de rezervă. Iniţial, în proiect, acestea se află pe latura dinspre deal, iar tribuna este situată între teren şi drumul de acces la cimitirul sătesc. În acest caz dimensiunile terenului ar fi cele minime regulamentare pentru Liga a IV-a, însă primarul Dumitru Călugăraşu speră ca echipa de fotbal Viitorul Olanu să poată activa, în maximum patru ani, la un nivel naţional, respectiv la Liga a III-a. Pentru a face un teren de fotbal de dimensiunile standard solicitate de Federaţia Română de Fotbal pentru Liga a III-a (fosta Divizie C), va fi nevoie ca băncile de rezervă să fie mutate undeva sub tribună, după modelul celor existente în Giuleşti. Potrivit Federaţiei Române de Fotbal, la art. 11.2. din ROAF se spune: „Pentru a fi omologate, terenurile trebuie să fie gazonate şi să îndeplinească următoarele condiţii: (…) b) pentru jocurile oficiale din Liga a II-a şi a III-a şi cele de fotbal feminin, lungimea terenului trebuie să fie de 100 – 105 m, iar lăţimea de 62 – 68 m; (…) Terenurile de joc pot fi acoperite şi cu gazon artificial, dacă acesta este conform
cu standardele de calitate agreate de FIFA. (…) e) marcajul terenului se face folosind materiale adecvate, de culoare albă, care să nu prezinte pericol pentru jucători şi arbitri; f) gard împrejmuitor din plasă de sârmă înalt de minimum 2 m (de regulă), prevăzut cu cel puţin 4 porţi care se deschid spre terenul de joc; (…) g) tunel de protecţie pentru jucători, arbitri, oficiali, complet izolat de public, pentru a asigura deplina integritate corporală a acestora în timpul deplasării de la vestiare la teren şi înapoi; h) tribune cu o capacitate minimă stabilită în funcţie de categoria competiţională pentru care se omologhează terenul, astfel: (…) 1.000 locuri pentru Liga a III-a, între care, minimum 500 locuri pe scaune (…) i) în funcţie de caracteristicile fiecărui stadion, se va amenaja, la tribuna I, un sector pentru presă; (…) k) două vestiare pentru jucători, prevăzute cu duşuri şi grupuri sanitare în stare de funcţionare şi cu masă de masaj; l) un vestiar pentru arbitri prevăzut cu duşuri şi grup sanitar, în stare de funcţionare; (…) n) grupuri sanitare pentru spectatori; o) tabelă de marcaj instalată într-un loc vizibil (…) q) staţie de amplificare (…) t) bănci pentru jucătorii de rezervă şi pentru persoanele oficiale, unde au acces maximum 13 persoane…”
În finalul discuţiei avute cu primarul Călugăraşu, după ce acesta ne-a prezentat proiectul viitorului stadion de la Olanu, ne-a mai precizat: „Vreau să ofer echipei Viitorul Olanu toate condiţiile necesare pentru ca aceasta să poată deveni una din cele mai puternice din judeţ. Am sprijinul domnilor Bogdan Căpăţână, Marin Catargiu, Pino Talliente şi al multor altora care pot face treabă bună, pot obţine rezultate remarcabile. Din partea mea au tot sprijinul!”

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button