Diverse

Oltchim Rm. Vâlcea – Union Ribarroja 27-25 (12-17)

Oltchim Rm. Vâlcea – Union Ribarroja 27-25 (12-17)

 

Am învins, dar am ieşit din Europa

După dezastrul din Spania, HC Oltchim a abordat returul cu Union Ribarroja cu speranţa că va reuşi să răstoarne calculele hârtiei. Pentru ca acest lucru să capete şi-o însemnate deosebită, conducătorii clubului au pregătit din timp terenul. Astfel, au decis să permită intrarea gratuită în Sala „Traian” la acest meci, iar publicul vâlcean nu a ezitat să fie din nou alături de echipa favorită, în număr cât se poate de mare (aproape 2000 de spectatori), în tentativa aproape imposibilă de a accede în optimi. Spunem imposibilă deoarece s-a văzut de departe diferenţa clară de valoare între cele două grupări ce s-au înfruntat în şaisprezecimile Cupei EHF.

Ca şi în Spania, o primă repriză slabă a vâlcencelor

Elevele lui Cornel Bădulescu au pornit cu stângul încă din primele minute, când oaspetele s-au instalat la conducerea jocului (2-0). Din păcate pentru spectatorii prezenţi, handbalistele vâlcene s-au întrecute în ratări, uneori chiar după ce au ajuns singure cu portarul advers, Eugenia Sanchez. Echipa spaniolă s-a păstrat la cârma partidei până în minutul 19, când Oltchim-ul a condus pe tabela de marcaj cu scorul de 9-8. Atât doar, pentru că ulterior, Marta Mangue şi Annia Esjmont au făcut diferenţa, iar la finele primei părţi a meciului, scorul era net favorabil celor de la Union Ribarroja. Diferenţa putea fi mai mică dacă Alina Branişte nu ar fi ratat o aruncare de la 7 metri, iar în ultimele 5 secunde ale reprizei, vâlcencele nu ar fi pierdut impardonabil mingea la jumătatea terenului, fapt ce le-a dat oaspetelor posibilitatea declanşării unui contraatac din care au înscris golul de 17-12.

Revenire miraculoasă în ultimele minute

La reluare, Oltchim-ul s-a zbătut din greu să revină la conducerea partidei, dar fără folos. Mult mai experimentate, spanioloaicele le-au pus la respect pe fetele noastre, creând şi câteva faze de efect. Până la urmă, chinul vâlcencelor a fost încununat de succes, deşi fetele noastre au irosit cu nonşalanţă alte şanse de gol, inclusiv alte două aruncări de la 7 metri, prin Nicoleta Gâscă şi Alina Branişte. Singurele jucătoare care s-au ridicat la pretenţiile unei asemenea dispute europene au fost Mihaela Răceală şi portarul Stăncuţa Guiu (în partea secundă a meciului). Egalarea (24-24) s-a produs în minutul 54, şi-a fost urmată de alte trei goluri consecutive ale Oltchim-ului, într-un final electrizant, care i-a ridicat în picioare pe cei din tribune. Victoria cu 27-25 a mai spălat câte puţin din păcatele fetelor, dar greul abia acum urmează. Au marcat pentru Oltchim: Nicoleta Gâscă (6 goluri), Mihaela Răceală (6), Roxana Gheorghe-Cherăscu (5), Alina Branişte (3), Georgeta Năniţă-Grigore (3), Anişoara Durac-Marcu (1), Andreea Tâlvâc (1), Adina Meiroşu (1) şi Oana Manea (1). De la oaspete, cele mai multe goluri le-a înscris poloneza Annia Esjmont (8).

Cornel Bădulescu: „Cu Tatjana Medved în locul Adinei Meiroşu ne-am fi calificat!

Deşi a declarat că Union Ribarroja are prima şansă de calificare după meciul din Spania, tehnicianul Oltchim-ului, Cornel Bădulescu, a sperat la rândul său într-un miracol, care nu s-a înfăptuit. „Am întâlnit o echipă mai puternică decât noi. Din păcate, fetele au jucat mai prost în acest meci, în special în prima repriză, când au evoluat sub o presiune fantastică. După pauză, s-au eliberat psihic, ne-a ajutat şi poarta, astfel că, deşi am pornit cu un handicap de cinci goluri, am reuşit să câştigăm până la urmă jocul şi să obţinem o victorie de palmares. Jucătoarelor noastre de la linia de 9 metri nu le-a ieşit nimic, iar aici spun că Adina Meiroşu a repetat evoluţia slabă din meciul tur, din Spania. Am încercat în acea zonă diverse variante, dar nici una dintre jucătoare nu prea a dat randament. Sunt anumite jucătoare la Oltchim care au o anumită valoare, peste care nu prea trec, au un plafon pe care nu-l pot depăşi, iar acest lucru s-a întâmplat şi de data aceasta. Probabil că – şi dau un singur exemplu – dacă am fi făcut un singur schimb de jucătoare, Adina Meiroşu – Tatjana Medved, noi ne-am fi calificat mai departe. La Union Ribarroja sunt jucătoare de talie mondială, adevărate vedete, nu doar ale echipei, aşa cum este această Medved, golghetera penultimului Campionat Mondial”.

  Antrenorul spaniol, Gregorio Garcia-Ortiz: „Nu ne-am temut pentru calificare!”

La finele partidei, antrenorul spaniol, Gregorio Garcia Ortiz, era foarte satisfăcut pentru calificarea şi deloc afectat de înfrângere. „Nu ne-am temut pentru calificare. Am controlat ritmul meciului, am jucat în viteză, fetele au alergat mai mult decât adversarele. Nu era atât de important pentru noi să câştigăm şi la Vâlcea. Oltchim-ul a avut publicul foarte numeros de partea sa, iar acest lucru m-a impresionat pentru că în Spania nu reuşim să adunăm niciodată atâţia oameni la un meci de handbal. Noi nu am avut o singură jucătoare bună pe care ne-am bazat, ci o întreagă echipă. Ne respectăm fiecare adversar pe care-l întâlnim, nu subapreciem pe nimeni şi bineînţeles nici echipele din România, care au foarte multă experienţă internaţională. Oltchim-ul este o formaţie care are în componenţă multe jucătoare bune, dar a existat o mare diferenţă în evoluţie între cele ce au jucat la linia de 9 metri şi cele care s-au aflat pe semicerc. Anul acesta, în Cupa EHF ne dorim să ajungem în finală. În Spania, avem acum o echipă mult mai bună decât celelalte două grupări ce evoluează în Liga Campionilor, dar anul trecut am avut o perioadă de reformare. Cu ajutorului sponsorului nostru, echipa s-a reclădit în 2005, am achiziţionat jucătoare noi, iar la anul sperăm să ajungem şi noi în Liga Campionilor”, a declarat tehnicianul celor de la Union Ribarroja, care, pentru a ne consola, a afirmat în încheiere că Oltchim-ul ar ocupa în Spania unul din locurile 3 sau 4.

Suporterii le vor înapoi pe campioane

Vâlcenii nu le-au uitat pe fostele jucătoare ale echipei Oltchim, despre care s-a auzit că se vor întoarce din vară la formaţia prezidată de Ioan Gavrilescu. Pe parcursul confruntării cu Union Ribarroja, spectatorii prezenţi în Sala „Traian” au scandat în dese rânduri numele Steluţei Luca şi Luminiţei Huţupan-Dinu. Dacă antrenorul Bădulescu a afirmat că nu a auzit aceste scandări, preşedintele Andrei Luca a mărturisit că pronunţarea numelor amintite mai sus nu-şi aveau rostul la această partidă. „Era suficient dacă spectatorii se rezumau doar la scandarea numelui echipei noastre. Le mulţumim oricum pentru aportul adus la această victorie”, a declarat Luca.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button