Economie

Urban – locul I pe ţară în salubritate şi în anul 2007

Domnule director George Pirnea, de curând, firma URBAN s-a extins şi în sudul judeţului Vâlcea, dar şi în alte regiuni din ţară. Ce aţi putea să ne spuneţi despre ţintele pe care vi le-aţi propus pentru viitor?

Evoluţia lucrurilor în firma de salubritate URBAN urmează o firească pantă ascendentă, conform aşteptărilor directorului general Teodor Florescu. Noi ne-am propus, şi în 2007, o ţintă îndrăzneaţă în ceea ce priveşte numărul localităţilor în care societatea noastră să-şi extindă serviciile. La Vâlcea, în acest moment, prestăm servicii de salubritate în 17 localităţi. Cu două excepţii, Brezoi şi Bălceşti, acoperim toată zona urbană a judeţului. Bineînţeles că, cele două oraşe amintite rămân ţinte pentru anul viitor.

Nu ne-a ajutat nici legislaţia, pentru că altfel vă garantez că numărul era mai mare de 17. Legislaţia este aproape definitivată, dar din a doua parte a acestei luni, când se vor desfăşura cele câteva instruiri programate cu primarii şi societăţile interesate, la ANRSC, ne aşteptăm ca lucrurile să intre total pe un făgaş firesc şi în salubritate. Pe noi ne-a interesat în primul rând calitatea serviciilor, iar pentru asta am făcut o nouă serie de investiţii. După cum aţi văzut, în Râmnicu Vâlcea, a devenit o obişnuinţă ridicarea clopotelor cu hârtie, plastic sau sticlă. Colectarea selectivă a deşeurilor se face cu mijloace moderne. Urban a achiziţionat şi câteva maşini de spălat pubele, pe care suntem mândrii să le avem în premieră la noi în ţară. Evident, societatea Urban şi-a făcut o strategie la nivel naţional, care dă roade. Ne-am extins foarte mult în ultimul timp, nu doar în judeţul Vâlcea. Suntem prezenţi şi în Ialomiţa, la Slobozia, Călăraşi, oraşe mari, reşedinţe de judeţe. Am câştigat salubrizarea şi la Urziceni şi vom continua această politică de extindere şi în alte zone. Mai avem contracte în Bucureşti, în Ilfov şi Braşov.

Dar peste hotarele ţării?

Avem contracte şi în afara ţării, dar nu prestăm noi direct servicii. După cum ştiţi, stăm foarte bine la capitolul colectare selectivă a deşeurilor. Exportăm ceea ce rezultă în urma gunoiului, sticle, pet-uri, care se granulează şi apoi, în mare parte, acest produs ajunge în Germania. Suntem singura societate de salubritate care neutralizează deşeurile periculoase, produsele farmaceutice şi altele asemenea.
Recent, Urban a încheiat şi cu administraţia din Drăgăşani un contract pentru salubrizarea acestei localităţi.

Aţi întâmpinat probleme, având în vedere ceea ce se spune, şi anume că Municipiul Drăgăşani ar fi unul dintre cele mai murdare oraşe din judeţ?

Suntem foarte bucuroşi că reprezentanţii Consiliului Local Drăgăşani au apelat la noi pentru a transforma faţa acestui municipiu. Ne-au încredinţat direct serviciul de salubritate, până la momentul desfăşurării licitaţiei, ce va avea loc în scurt timp. Avem o colaborare excelentă cu primarul Gheorghe Iordache, cu viceprimarul şi cu Consiliul Local. Din nefericire, aveţi dreptate – ce am găsit la Drăgăşani ne-a pus serios pe gânduri. Practic, nu aş vrea să acuz pe nimeni, nu e treaba mea, dar nu s-a prea făcut salubritate aici. Altfel spus, întâmpinăm greutăţi, dar nu într-atât încât să ne sperie ori să ne determine să dăm înapoi. Suntem o societate puternică şi, aşa cum le-am promis drăgăşănenilor, oraşul lor îşi va schimba radical faţa. Dacă vă deplasaţi prin Drăgăşani, constataţi că deja rezultatele încep să se vadă. Cetăţenii, agenţii economici, sunt mulţumiţi. Desigur, încă nu am ajuns acolo unde ne-am propus, dar acest lucru se va întâmpla în scurt timp.

Mulţi râmniceni sunt curioşi să afle de ce acea firmă pe care o numeam complementară încă nu a părăsit oraşul. Ştim că Primăria Râmnicului a câştigat procesul cu Rosal…

Dumneavoastră aţi numit-o complementară. Eu o singură dată am folosit această expresie, pentru că la acel moment proprietarul firmei respective făcea aluzie la SC URBAN SA, ca şi când noi am fi o firmă complementară pentru el. Nici vorbă de aşa ceva! Îmi face o deosebită plăcere să vă anunţ că, şi în 2007, cea mai puternică firmă de salubritate din România este tot SC URBAN SA. S-a făcut un clasament, care va fi publicat în curând şi în mass-media. Există o mare diferenţă între locul I şi locul II, sa să nu mai spun de diferenţa dintre locul I şi locul III. Pe al treilea loc, bănuiţi dumneavoastră cine ar fi. De ce această societate nu a părăsit încă Râmnicul nu sunt eu în măsură să răspund. Avem Consiliu Local, Primărie… Eu vă asigur, însă, că am întâmpinat destule greutăţi mai mult datorită exerciţiilor de imagine pe care cei de la această firmă le fac decât serviciilor pe care le-ar face. Ei fac salubritate la câteva case din municipiu, unde am aflat că au distribuit şi pubele. Cu aprobarea cuiva de la ADP. Ca să nu vă mai spun că acele pubele sunt achiziţionate prin programul ISPA, în care Primăria şi Urban sunt parteneri. Dar asta-i altă poveste. Se ajunsese în situaţia în care unii cetăţeni aveau două pubele, unde distribuite de noi, altele distribuite de ei. Lucrurile s-au rezolvat şi aici. Rămâne să rezolvăm până la capăt problema contractelor. Reprezentanţii societăţii la care vă refereaţi încă mai fac contracte, deşi termenul până la care legal puteau să mai facă a expirat. Deci, după 19 ianuarie, contactele încheiate de ei sunt ilegale. Pentru că primeau două facturi, mulţi râmniceni s-au dus la această societate să rezilieze contractele. Era extraordinar dacă ne făceau concurenţă reală. Pentru că, în niciun caz, cea mai puternică firmă de salubritate din România nu ar fugi de concurenţă, dacă aceasta ar exista cu adevărat. Din păcate, la Râmnicu Vâlcea, nu avem parte de concurenţă, iar cetăţenii au sesizat corect acest lucru, au văzut cu cine au de-a face. Astfel, ei au optat pentru cel mai bun, care acoperă 95 la sută din ceea ce înseamnă salubritate la Râmnicu Vâlcea. Cu acest procent, am fost chiar foarte îngăduitor cu ei.

Aţi semnalat instituţiilor abilitate faptul că Rosal a încheiat contrate şi după data de 19 ianuarie 2007?

Nu era datoria noastră. Pentru corecta informare a cetăţenilor trebuie spus că mai există un proces, ultimul, un recurs ce se va judeca la Tg. Mureş, pe 25 octombrie. Suntem convinşi că, şi acolo, instanţa ne va da câştig de cauză. Avem un jurist excepţional, pe doamna Reta Căpraru, care vă poate da detalii mai exacte. Am avut într-adevăr discuţii şi cu reprezentanţii Primăriei şi am sesizat că şi conducerea acestei instituţii doreşte să încheie mai repede povestea cu firma respectivă.

Totuşi, nu am văzut nicio reacţie a Primăriei în legătură cu contractele de salubritate încheiate după termenul legal.

Sunt convins că Primăria s-a sesizat. Drept dovadă, din ce am observat, în ultimul timp, acestea au început să fie stopate. Oricum, aveau puţini clienţi… Pe noi nu ne-a interesat ce fac ceilalţi, ci să se respecte legea. Corpul de Control al primarului ştie cum să procedeze pentru ca situaţia să fie readusă la normal. Mai există Garda de Mediu, Garda Financiară, Autoritatea Judeţeană de Mediu, Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor de Gospodărire Comunală, dar şi alte instituţii care pot interveni pentru ca legea să fie respectată. Data de 25 octombrie va aduce linişte şi clarificarea situaţiei salubrizării în Râmnic.

Ce noutăţi puteţi să ne spuneţi în legătură cu echipa de barchet CET Govora, de care firma URBAN este foarte apropiată?

În  ceea ce priveşte echipa de baschet, sunt mândru că am reuşit să aduc unul lângă altul doi grei, Teodor Florescu, directorul general al SC URBAN SA şi Mihai Bălan, directorul general al SC CET Govora SA. În realitate, ei sunt şi prieteni foarte buni. La CET, am adus patru jucătoare. Este vorba despre Luiza Voinea, Raluca Ungureanu (ambele aduse de la Rapid Bucureşti), Carmen Bagiu şi Florina Deaconu. Sumele pe care au fost aduse sunt confidenţiale dar nu sunt departe de cele vehiculate la handbal. Sperăm că ele vor face ca această investiţie să merite. CET-ul a adus jucătoare cum nu au mai fost aduse până acum la Râmnicu Vâlcea. CET asigură două treimi din preţul stabilit, iar URBAN o treime. Carmen Bagiu face parte din lotul naţional de baschet feminin, iar Florina Deaconu, într-un clasament al tehnicienilor, a fost calificată drept cea mai bună conducătoare de joc din campionatul intern. Raluca Ungureanu este o jucătoare care poate evolua pe orice post, cu succes, iar Luiza Voinea este o dorinţă mai veche a noastră de a o aduce acasă. Am foarte mare încredere în fete! Aş vrea să vă mai spun că lotul fiind foarte mare, noi am mizat foarte mult pe promovarea în prima ligă a clubului de baschet Niţulescu. Ne-am dorit foarte mult ca această echipă să găsească resursele financiare necesare. Noi nu am avut resurse să ajutăm două echipe în Divizia A. Vâlcea putea avea două echipe în A. Am crezut că au găsit aceste resurse… Acolo este un corp foarte bun de jucătoare, de perspectivă. Manuela Cornea şi surorile Niţulescu au făcut o treabă extraordinară. Păcat că nu s-a putut concretiza până la capăt! Dacă rămâneau în A, noi le puteam ajuta cu 4-5 jucătoare din lotul CET-ului. Noi le suportam salariul, dar important era ca ele să joace. Avem acum o colaborare cu o echipă din Craiova, Sport Club Municipal, care activează în Divizia B, dar ar putea intra în A, cam la fel cum s-a întâmplat şi cu baschet Club Râmnicu Vâlcea. Acum, se pare că se va retrage din campionat chiar campioana ţării, Biandra Târgovişte, tot datorită insuficienţei financiare. Cele mai multe dintre jucătoare s-au mutat la Sfântul Gheorghe.

Va rămâne URBAN şi lângă CSM Râmnicu Vâlcea?

Vom rămâne şi lângă CSM. Aceasta este dorinţa domnului Florescu. Dânsul sponsorizează foarte multe echipe, dar Vâlcea e Vâlcea. Ce-i drept, în acest retur, partea noastră financiară va fi foarte bine chibzuită, pentru că am fost dezamăgiţi pentru întâmplarea nefericită din campionatul trecut, când CSM a ratat promovarea într-un mod care ne doare şi acum. Motivul acestui insucces l-a reprezentat lipsa de profesionalism a jucătorilor, a fostului antrenor, faţă de care am avut tot timpul câteva rezerve. Nu vreau să mă transform în avocatul primarului Mircia Gutău, să nu uităm că el a fost învinuit pentru ce s-a întâmplat, dar a făcut prea multe pentru această echipă, pentru sport în general, ca să ne gândim la ce e mai rău. L-am văzut atunci cu lacrimi şi nu aş putea să cred că cineva poate fi chiar aşa cameleon. Pe de altă parte, hotărârea cu care a fost abordat noul campionat mă face să cred că există foarte multă dorinţă ca CSM să promoveze în A. Noi am dat tot echipamentul de joc CSM-ului şi urmează să achiziţionăm până la finele anului un autocar ultramodern pentru club. Cel pe care îl foloseşte în prezent CSM-ul este cam impropriu mai ales pentru călătoriile lungi. Urban a finanţat cu o sumă deloc mică şi turneul campioanelor la handbal feminin şi grupa de calificare a Oltchimului în Liga Campionilor. Şi suntem bucuroşi de investiţia făcută. Pentru noi, a fost un foarte bun exerciţiu de imagine. Dacă unii credeau că nu poate exista colaborare între Urban şi Oltchim, iată că s-au înşelat. Vă asigur că vor urma şi alte surprize de acest gen.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button