Economie

Bere Alutus cere Finanţelor o nouă evaluare a patrimoniului

• Domnule Nicu Spiridon, SC Bere Alutus SA trece printr-o perioadă dificilă, iar unul dintre motive, cum ne spuneaţi şi cu alte ocazii, îl reprezintă şi respingerea Legii berii, care trecuse de Senat, era susţinută de patronat, cât şi de sindicate şi reprezenta, până la urmă, o reparaţie a statului român faţă de micii producători de bere, care au plătit accize fără ca aceeaşi obligaţie să o aibă şi societăţile multinaţionale de profil. Cum se prezintă situaţia fabricii la ora actuală? Am înţeles că o parte din patrimoniul fabricii a fost scos la licitaţie de către Finanţele Publice.

Finanţele au publicat anunţul pentru licitaţie, pentru datoriile pe care Bere Alutus le are de achitat la stat. Acestea însumează circa două milioane de euro, cu tot cu penalităţi. Mai exact, jumătate din această sumă provine din penalităţi şi majorări de întârziere. Nu am înţeles de ce au scos, însă, la licitaţie întreaga fabrică. Sau de ce evaluatorul agreat de Finanţe a subevaluat patrimoniul SC Bere Alutus.

• Cine este evaluatorul?

Evaluatorul este domnul Trupină, ceea ce mă face să cred că „băieţii deştepţi” de la Vâlcea nu sunt străini de ce se întâmplă. Datorită acestui fapt, am contestat în instanţă evaluarea, iar la acest moment am obţinut suspendarea licitaţiei, până la judecarea contestaţiei. Sperăm să obţinem acordul unei noi evaluări, care să fie realistă. Berăria din Ostroveni, de exemplu, a fost evaluată la 900 de milioane lei vechi, cu tot cu TVA, deci nici preţul unei garsoniere. Alt exemplu – pavilionul, evaluat la 10 miliarde de lei, cu tot cu TVA. După verificările noastre, cu un alt evaluator, a ieşit la 30 de miliarde.

• Alte căi prin care Finanţele ar putea fi oprite să scoată Bere Alutus la licitaţie mai există?

Da, avem mai multe procese pe rol cu Finanţele Publice şi sperăm să le câştigăm pe toate cât mai curând. Dacă vom reuşi, putem să ne gândim cu foarte multă încredere la viitor.

• Ştiu că v-aţi adresat la un moment dat instituţiilor europene. Ce răspunsuri aţi primit?

Întrebările noastre referitoare la ceea ce s-a întâmplat cu legea berii ne-au fost favorabile. Comisia pentru Concurenţă a Uniunii Europene a spus foarte clar că agreează o astfel de lege, pentru că i se pare normal ca IMM-urile să fie susţinute şi în România, mai ales că este stat membru al UE. Ei consideră că IMM-urile reprezintă motorul unei economii naţionale, dar se pare că cei care conduc în acest moment România sunt de altă părere. Patronatul din industria berii a luat atitudine, alături de sindicate, faţă de discriminarea despre care mai vorbeam. Şi aceste structuri au semnalat faptul că dezbaterea legii berii în Camera Deputaţilor s-a ţinut fără să se ţină cont de decizia Curţii Constituţionale, care a susţinut legalitatea acestui proiect de la bun început. Era o lege care nu se abătea cu nimic de la actele normative europene în vigoare, deci singura explicaţie logică care-mi trece prin minte este aceea că cineva a avut interese ascunse ca această lege să nu treacă, iar micii producători de bere să fie închişi, astfel încât multinaţionalele să scape de orice griji. Vă reamintesc şi faptul că s-a încălcat şi Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru respingerea acestui proiect, deoarece trebuia să se ia în discuţie doar cererea de reexaminare, ce se referea doar la două dintre articole, nu la întreaga lege.

• Unde a ajuns petiţia?

Petiţia se află la Comisia Juridică. Să sperăm că această comisie va lua o decizie corectă. Dacă va primi aviz favorabil, va intra la Biroul Permanent şi apoi în plen. Sunt convins că, odată ajuns aici, proiectul va fi aprobat. Aşteptăm să treacă moţiunea, iar apoi vom ştii mai multe…

• Apropo de moţiune şi de Guvern, credeţi că actualul cabinet va pica?

Moţiunea PSD s-ar putea să nu treacă, dar Guvernul sunt convins că va pica atunci când se va vota bugetul. Pentru că atunci votul va fi la vedere.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button