Diverse

La porţile Ligii Campionilor

• Oltchim forţează pătrunderea în grupele celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent

Doar patru zile de pauză vor avea vâlcencele până ce vor trebui să intre iarăşi pe teren, de data aceasta cu o misiune declarată ca fiind infinit mai importantă decât victoria finală repurtată la finele săptămânii trecute în Supercupa Europei. În plan se află acum câştigarea turneului preliminar al Ligii Campionilor şi pătrunderea în grupele celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent. Deşi la tragerea la sorţi, în postura de gazdă a acestei grupe a III-a fusese desemnată gruparea Madeira Andebol, din considerente financiare, oficialii portughezi au declinat oferta EHF.

Astfel s-a ajuns ca organizarea să fie încredinţată Oltchim-ului, care avea a doua opţiune după tragerea la sorţi. O şansă mai bună ca aceasta nici că se putea – dat fiind şi aportul publicului, deloc de neglijat pentru acest nivel – iar acum rămâne doar ca Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi colegele lor să demonstreze odată în plus că merită să joace în grupele Ligii Campionilor.

Reîntâlnire cu Byassen Trondheim

După dublul duel din finala Cupei Cupelor, pe care până la urmă Oltchim-ul a câştigat-o detaşat, dacă e să luăm în calcul rezultatul manşei tur din Norvegia (30-24 pentru vâlcence), echipa lui Tadici şi Popa dă iarăşi piept cu Byassen Trondheim. În ciuda faptului că jucăm pe teren propriu, iar antecedentele ne sunt favorabile, calificarea nu este deloc o floare la ureche. Fără îndoială că din momentul în care-au aflat că vor juca încă o dată împotriva Oltchim-ului nordicele au pus la cale un plan tactic prin care să contracareze jocul vâlcencelor. Cum numai câştigătoarea turneului din Sala „Traian” va accede în grupele Ligii Campionilor este clar că norvegiencele sunt dispuse să-şi vândă foarte scump pielea.
Byassen Trondheim
Lot de jucătoare: Kari Aalvik Grimsbo, Helga Stene, Kathrine Hjelmeland – portari, Thora Uppstrom Berg, Ida Alstad, Tonje Nostvold, Marit Malm Frafjord, Marte Snorroeggen, Mari Molid, Goril Snorroeggen, Ina Therese Naess, Inga Berit Svestad, Mari Haltvik, Camilla Herrem, Marita Hergren, Vigdis Harsaker şi Gina Lorentsen.
Antrenori: Oppmann Thor Hjelmeland (principal) şi Geir Oustorp (secund).

Principalul pericol: oboseala

Înaintea turneului de calificare, problemele pe care antrenorul Gheorghe Tadici trebuie să le rezolve neapărat ţin de oboseala jucătoarelor după epuizantele meciuri cu formaţiile ruse din „Trofeul Campionilor”. Tadici se teme că handbalistele Oltchim-ului ar putea resimţi o oarecare oboseală la finele săptămânii, în turneul de calificare al Ligii Campionilor, care va avea loc tot în Sala „Traian”. „Am şi spus înaintea Supercupei Europei că fetele vor resimţi o oarecare oboseală. Cele două jocuri cu Lada şi Zvezda îşi vor spune cuvântul asupra unora dintre ele, pentru că sunt jucătoare care au făcut un mare consum de energie în ambele partide, ba chiar vreo 5-6 dintre ele au stat 50-60 de minute în teren. Dar nu e vorba numai de partea fizică, e vorba şi de recuperarea psihico-nervoasă. Trebuie să vedem cum reuşim să le recuperăm cât mai bine în zilele care-au mai rămas până la începerea turneului de calificare”, a declarat Tadici imediat după triumful împotriva lui Trefilov.

Luminiţa Dinu contează pe sprijinul publicului

Portarul titular al Oltchim-ului şi totodată al echipei naţionale, Luminiţa Dinu, nici nu vrea să audă de vreun deznodământ nefericit la turneul de la finele acestei săptămâni şi spune că aportul publicului va conta şi de această dată enorm pentru handbalistele vâlcene. „După bucuria câştigării Supercupei Europei vrem să rămânem conectate la aceeaşi atmosferă, pentru că ne aşteaptă nişte meciuri dificile, mai importante decât cele două jucate recent cu echipele ruse. Va fi greu, dar întregul colectiv de jucătoare, împreună cu conducerea tehnică, ne dorim să facem nişte meciuri destul de frumoase şi să ne calificăm în grupele Ligii Campionilor. Aşteptăm şi de această dată, ca minunatul public vâlcean să umple sala până la refuz, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în Cupa Cupelor. Sunt convins că aşa va fi şi acum, că suporterii ne vor susţine la fel de mult şi-n momentele mai puţin bune”, mărturiseşte Dinu, care visează la a patra Ligă a Campionilor, pe care s-o cucerească de data aceasta cu Oltchim: „Îmi doresc acest lucru, dar până acolo mai este multă muncă şi trebuie să facem fiecare pas cu mare atenţie”.

 Arbitri din Lituania şi Slovacia

Comisia de Arbitri din cadrul EHF a delegat pentru turneul preliminar de la Rm. Vâlcea două brigăzi de arbitri. Una din Lituania (formată din Vaidas Mazeika şi Mindaugas Gatelis) şi alta din Slovacia (compusă din Peter Brunovsky şi Vladimir Canda). Dacă Oltchim-ul va avea parte în primele două zile ale turneului de cavalerii fluierului lituanieni, în schimb, Byassen Trondheim va fi arbitrată de la un capăt la celălalt de slovaci, cei care vor oficia aşadar şi la meciul decisiv pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor din echipa noastră şi cea norvegiană. Altfel, în postura de delegaţi ai Federaţiei Europene de Handbal se vor afla la turneul din Sala „Traian” ungurul Laszlo Tavarnay şi israelianul Moshe Herman.

 Madeira Andebol şi BNTU Minsk – outsidere

Iniţial, după tragerea la sorţi, se cunoşteau doar trei dintre cele patru echipe care urmau să se bată pentru pătrunderea în grupele Ligii Campionilor: Oltchim Rm. Vâlcea, Byassen Trondheim şi Madeira Andebol. Recent, la începutul lunii septembrie, după desfăşurarea primelor turnee preliminare, am aflat-o însă şi pe ultima participantă. Este vorba de BNTU Minsk (Belarus), care s-a clasat pe locul secund în Grupa A, poziţie care-a dus-o în seria Oltchim-ului. Din aceeaşi grupă cu viitoarea adversară a Oltchim-ului au mai făcut parte UMF Stjarnan (Islanda) – câştigătoarea turneului, Sassari (Italia) şi Kefalovrysos (Cipru).

Bilete mai ieftine decât la Supercupă

Preţurile biletelor pentru turneul de calificare al Ligii Campionilor vor fi mult mai mici în comparaţie cu cele de la Supercupa Europei. Vicepreşedintele clubului Oltchim, Petre Berbecaru ne-a precizat că pentru un tichet de intrare se vor plăti 7 RON (adică 70.000 lei vechi) pe zi. În ciuda adversarilor pe care formaţia vâlceană îi va întâlni (mai slabi în primele două zile ale competiţiei, faţă de marele derbi cu Byassen Trondeheim de duminică) preţurile nu diferă.

Turneu de calificare în Liga Campionilor – Rm. Vâlcea – 28-30 septembrie

Echipe participante:
Oltchim Rm. Vâlcea (România)
Byassen Trondheim (Norvegia)
Madeira Andebol (Portugalia)
BNTU Minsk (Belarus)

Programul meciurilor:

* Vineri, 28 septembrie

Ora 16.30 Byassen Trondheim – BNTU Minsk
Arbitri: Brunovsky şi Canda (ambii din Slovacia)
Ora 19.00 Oltchim Rm. Vâlcea – Madeira Andebol
Arbitri: Mazeika şi Gatelis (ambii din Lituania)

* Sâmbătă, 29 septembrie

Ora 16.30 Byassen Trondheim – Madeira Andebol
Arbitri: Brunovsky şi Canda (ambii din Slovacia)
Ora 19.00 Oltchim Rm. Vâlcea – BNTU Minsk
Arbitri: Mazeika şi Gatelis (ambii din Lituania)

* Duminică, 30 septembrie

Ora 14.30 Madeira Andebol – BNTU Minsk
Arbitri: Mazeika şi Gatelis (ambii din Lituania)
Ora 16.30 Oltchim Rm. Vâlcea – Byassen Trondheim
Arbitri: Brunovsky şi Canda (ambii din Slovacia)

Lada s-a pregătit la Vâlcea

Prezentă la „Trofeul Campionilor”, echipa rusă Lada Togljatti a rămas la Rm. Vâlcea până marţi, atunci când a părăsit România cu destinaţia Lubin (Polonia). În această localitate, la finele săptămânii, elevele tânărului antrenor Alexey Gumyanov vor forţa pătrunderea în grupele Ligii Campionilor, însă vor avea parte de un adversar cât se poate de periculos: Astroc Sagunto (Spania). Celelalte rivale vor fi echipa gazdă SAFO Lubin şi Milli Piyango (Turcia). Toate aceste formaţii compun grupa a IV-a preliminară.

Iată şi componenţa celorlalte două serii din preliminariile Ligii Campionilor, precum şi oraşele unde vor avea loc turneele:
Grupa I-a (meciurile au loc la Gyor, în Ungaria): Metz Lorraine (Franţa), Iuventa Michalovce (Slovacia), UMF Stjarnan (Islanda) şi Gyor (Ungaria)
Grupa a II-a (meciurile au loc la Patras, în Grecia): Aalborg (Danemarca), Motor Zaporozhye (Ucraina), IK Savehof (Suedia) şi Ormi Patras (Grecia).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button