Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diverse

SUPERCAMPIOANELE

• Oltchim a triumfat în Supercupa Europei

Oltchim Rm. Vâlcea îşi continuă parcursul de metronom nu doar pe plan naţional, ci şi pe plan internaţional. După ce şi-au adjudecat Cupa Cupelor în sezonul precedent, elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au izbutit să triumfe acum şi-n Supercupa Europei (care se numeşte mai nou Trofeul Campionilor). La turneul desfăşurat în Sala „Traian”, vâlcencele au avut parte de două întâlniri cu echipe din Rusia, care împreună alcătuiesc naţionala aureolată cu titlul mondial în 2005. În fruntea uneia dintre aceste grupări stă chiar selecţionerul Evgheni Trefilov, care-a trecut însă cândva şi pe la Lada Togljatti, echipă cu care a cunoscut de fapt primele succese ca tehnician.

Pentru Oltchim, triumful din Supercupa României reprezintă cel de-al cincilea trofeu câştigat de Dinu, Luca şi compania după încropirea acestei echipe de aur la Rm. Vâlcea.

Oltchim – Lada Togljatti 31-23
Şi-au luat revanşa

În prima zi a turneului, Oltchim a întâlnit Lada Togljatti, într-un meci considerat drept revanşă după finala Cupei Cupelor din 2002, pe care echipa vâlceană a pierdut-o în faţa rusoaicelor. Finalistă în Liga Campionilor în sezon trecut, trupa din Togljatti (având în componenţă patru dintre campioanele mondiale din 2005: Sidorova, Bliznova, Marenikova şi Postnova), care este pregătită acum de un tehnician tânăr (Alexey Gumyanov), a jucat de la egal la egal cu Oltchim-ul lui Gheorghe Tadici doar până la jumătatea primei reprize. După aceea, vâlcencele au gestionat mai bine situaţiile de joc, s-au distanţat treptat, iar la final aveau să se impună mai mult decât categoric (31-23).

Adina Meiroşu, de neoprit

Din echipa noastră, de departe, cea mai bună jucătoare de pe teren a fost Adina Meiroşu, imposibil de oprit în faza de atac, care altfel a fost şi o apărătoare excelentă, marcatoare a 11 goluri. Au mai punctat: Ionela Gâlcă (8), Ramona Maier (3), Clara Vădineanu (3), Steluţa Luca (3), Valeria Beşe (1), Narcisa Lecuşanu (1) şi Adriana Nechita (1).

Oltchim Rm. Vâlcea – Zvezda Zvenigorod 23-19
Tadici l-a învins pe Trefilov

Victorioasă la rândul ei în dauna celor de la Slagelse DT (echipa Anjei Andersen a tratat această competiţie ca fiind una doar de pregătire), Zvezda lui Evgheni Trefilov a dat piept în finala mare a Supercupei cu Oltchim Rm. Vâlcea. A fost înainte de toate şi un duel între tehnicienii Gheorghe Tadici şi Evgheni Trefilov, care şi-au disputat titlul mondial în 2005, cu echipele naţionale. După o primă repriză încheiată la egalitate, echipa din Zvenigorod a revenit de la vestiare mai motivată şi s-a desprins rapid la trei goluri diferenţă (15-12). A fost momentul decisiv al partidei pentru Oltchim.

De două ori acelaşi scor într-o săptămână: 23-19

Vâlcencele au strâns rândurile, s-au mobilizat exemplar, iar în uralele spectatorilor prezenţi au început o cursă nebună de urmărire. Egalitatea s-a restabilit rapid, însă Oltchim-ul nu s-a mulţumit doar cu atât, a continuat să joace ofensiv şi s-a desprins la 22-16 (graţie şi intervenţiilor extraordinare avute între buturi de Luminiţa Dinu), scor care până la urmă s-a dovedit a fi decisiv pentru stabilirea echipei câştigătoare a Supercupei Europei. Finalul meciului şi totodată al competiţiei i-a găsit pe spectatorii vâlceni în picioare aplaudându-le pe merituoasele campioane. Scor final: 23-19. Au marcat pentru Oltchim: Clara Vădineanu (8), Ionela Gâlcă (4), Ramona Maier (3), Valeria Beşe (3), Adina Meiroşu (2), Narcisa Lecuşanu (1), Steluţa Luca (1) şi Adriana Nechita (1).

Trofeul Campionilor – ediţia 2007 – Rm. Vâlcea, Sala „Traian”

Rezultate complete:
* Sâmbătă, 22 septembrie:
Slagelse DT – Zvedzda Zvenigorod (Rusia) 27-33 
Oltchim Rm. Vâlcea – Lada Togljatti (Rusia) 31-23
* Duminică, 23 septembrie
Finala pentru locurile 3-4:
Slagelse (Danemarca) – Lada Togljatti (Rusia) 35-34
Finala pentru locurile 1-2:
Oltchim Rm. Vâlcea – Zvezda Zvenigorod 23-19

Al cincilea trofeu

La finele competiţiei, antrenorul Gheorghe Tadici era extrem de mulţumit pentru cel de-al cincilea trofeu cucerit la Vâlcea. „Am văzut încă o dată o sală fericită şi asta înseamnă foarte mult pentru echipă. Trebuie să mulţumim sponsorului principal, Constantin Roibu, fără de care n-ar fi existat această trupă la Vâlcea şi n-ar fi apărut nici aceste rezultate. Ne bucurăm foarte mult că a venit şi acest al cincilea trofeu în acest an. Va fi greu de egalat o asemenea performanţă de o echipă de club din România, nu cred că e posibil să mai aibă cineva această salbă de rezultate. Mă bucur pentru fete, au demonstrat astăzi, mai ales în repriza a doua, o mare tărie de caracter, nu au cedat nici când au fost conduse imediat după pauză la trei goluri. Sper să aibă puterea să rămână în acelaşi tonus până la finalul acestui an calendaristic, iar finalul anului, adică luna decembrie, să ne găsească în posibilitatea de a face alte bucurii românilor, pentru că ne dorim din suflet ca la Campionatul Mondial să ne numărăm iarăşi printre protagonişti”.

„Mi-am dorit să câştigăm!”

Altfel, tehnicianul Oltchim-ului a vorbit şi de revanşa luată împotriva lui Evgheni Trefilov. „Nu vreau să spun că a fost o revanşă împotriva lui Trefilov, doar mi-am dorit foarte mult să câştigăm acest meci cu Zvezda Zvenigorod. Sper să însemne o descătuşare pentru club şi prin ricoşeu pentru echipa naţională, întrucât reprezentativa Rusiei e alcătuită din componentele celor două echipe care-au fost aici şi pe care noi le-am şi învins. Am demonstrat că putem să facem faţă şi, ceea ce este foarte elocvent pentru această echipă, în condiţiile în care Ardean şi Luca nu sunt în plenitudinea forţelor, am reuşit să schimbăm registrul tactic de joc în timpul meciului, cu jucătoarele pe care le-am avut. Au fost multe mutări pe posturi şi multe încercări până ce am ajuns să ne impunem”.

Luminiţa Dinu – cel mai bun portar

La finele „Trofeului Campionilor”, în afara trofeelor aferente grupărilor participante, s-au acordat şi câteva distincţii personale. Astfel, MVP-ul turneului a fost declarată rusoaica Irina Poltoratskaya (Zvezda Zvenigorod), în timp ce titlul de golgheteră l-a primit Ana Batinic (Slagelse) – 21 de goluri marcate. Aşa cum era de aşteptat, premiul pentru cel mai bun portar a revenit vâlcencei Luminiţa Dinu, care-a intrat în posesia acestei distincţii pentru a treia oară, după cele câştigate în 2003 şi 2004, pe vremea când apăra culorile echipei Krjim Ljubljana. „Vreau să mulţumesc întregii echipe Oltchim, pentru că fără jucătoarele din teren nu cred că aş fi putut obţine acest premiu”, a spus Dinu la final.

Diferenţa dintre suprafeţe

Chiar înaintea „Trofeului Campionilor” Sala „Traian” a cunoscut o schimbare la faţă majoră: săptămâna trecută s-a adus şi s-a montat o suprafaţă nouă de joc, din material sintetic, aşa cum prevede regulamentele EHF pentru competiţiile de acest gen. Pe antrenorul Gheorghe Tadici acest lucru nu l-a prea încântat. „Fetele nu prea sunt obişnuite să evolueze pe o asemenea suprafaţă, deşi în Liga Campionilor numai pe aşa ceva se joacă. Prefer suprafaţa obişnuită, din lemn, dar astea sunt regulile la acest nivel, nu le putem noi încălca!”. Pe aceeaşi suprafaţă vor avea loc la finele acestei săptămâni şi meciurile din turneul de calificare al Ligii Campionilor. Cum în grupe se joacă doar pe o asemenea suprafaţă sintetică, clubul Oltchim va trebui să aleagă rapid: ori o închiriază cu 2000 Euro pe meci, ori o cumpără cu 25.000 Euro!

Primăria Râmnicului a contribuit financiar la găzduirea Supercupei
* Gutău a acordat organizatorilor 700 de milioane lei vechi

Din câte se pare, costurile de organizare ale Supercupei Europei la Rm. Vâlcea au depăşit orice aşteptări. În aceste condiţii, oficialii clubului Oltchim au trebuit să găsească diverse surse de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor şi pentru a nu ieşi în pierdere. „Sperăm să acoperim cheltuielile din drepturile de televizare, din reclame, dar şi din contribuţia acordată de Primăria Râmnicului, care ne-a alocat 700 de milioane lei vechi pentru această competiţie”, a spus preşedintele Ioan Gavrilescu. Cum la uşă bate acum o altă competiţie asemănătoare, pe care tot Oltchim-ul o organizează, este clar că un raport mai exact între cheltuieli şi profit va fi făcut abia după turneul de calificare în grupele Ligii Campionilor.

Au jucat fără prime de victorie

Handbalistele de la Oltchim au evoluat la „Trofeul Campionilor” fără a avea promise din partea clubului nici o primă specială pentru câştigarea competiţiei. Din câte se pare, suma pe care gruparea vâlceană o va încasa de la EHF după câştigarea trofeului – care se ridică la 20.000 de euro – urmează să fie împărţită între jucătoare, staff-ul tehnic şi administrativ al clubului.

Oltchim a câştigat a doua Supercupă

Pentru Oltchim Rm. Vâlcea, trofeul câştigat săptămâna trecută nu este deloc o premieră. În 1984, chiar la înfiinţarea acestei competiţii, echipa care se numea pe atunci Chimistul (şi care tocmai se impusese în Cupa IHF), reuşea de asemenea să triumfe. Atunci, învinsa formaţiei vâlcene s-a numit Radnicki Belgrad, iar succesul a fost repurtat chiar în fieful adversarei. Pe atunci, competiţiile se organizau sub egida IHF (Federaţia Internaţională de Handbal). Mai apoi, întrecerea a trecut sub jurisdicţia EHF (care s-a înfiinţat în 1989), dar totuşi Supercupa s-a organizat câţiva ani numai sporadic. În actuala formulă, având la start toate echipele câştigătoare de cupe europene, s-a desfăşurat din 1994. La început, a fost prezentă şi gruparea care triumfa în City Cup (Cupa Oraşelor), însă odată ce aceasta şi-a schimbat denumirea în Challenge Cup, iar la start n-au mai fost prezente echipele din primele şase ţări cu coeficient EHF, s-a renunţat la câştigătoarea celei de-a patra competiţii inter-cluburi de pe bătrânul continent. În locul acesteia a fost invitată o echipă (aşa-zisul wild-card) care de regulă a provenit din Liga Campionilor (finalista sau altă invitată specială).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button