Diverse

Scandal la Supercupa României

Prima ediţie a Supercupei României a fost precedată de un scandal imens iscat de folosirea de către Rulmentul Braşov a unor handbaliste care nu aveau perfectate actele de transfer la FR Handbal. Controversele dintre oficialii celor două combatante au început chiar în ziua marelui meci. Gruparea vâlceană a contestat folosirea de către Rulmentul a unor jucătoare care nu aveau Certificatele Internaţionale de Transfer (fără de care nu puteau semna pentru echipa braşoveană, dar mai ales nu aveau dreptul de a juca într-un meci oficial, cum se stipulează de altfel şi-n regulamentele FRH). Din câte se pare, în această cauză s-au aflat portarul Natalia Spirova şi interul Simona Gogârlă.

Până la urmă, vâlcenii s-au limitat în a contesta doar dreptul de joc al rusoaicei Spirova, venită cu doar 72 de ore în ţară. Deşi a încercat să împace cele două tabere, preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, a eşuat în tentativa sa pacifistă.

Start cu 21 de minute întârziere

Prezent în tribună, managerul general al Oltchim-ului, Constantin Roibu, a cerut conducerii tehnice şi jucătoarelor să intre pe teren doar în condiţiile în care se respectă regulamentul, lucru care însă nu a fost posibil, deoarece braşovenii nu au făcut nici un pas înapoi. Au urmat câteva dialoguri purtate de Roibu, atât cu Gheorghe Tadici, cât şi cu Luminiţa Dinu, situaţia fiind analizată pe toate părţile. Până la urmă, după ce portarul Oltchim-ului a mai discutat încă o dată cu finanţatorul Roibu, handbalistele au decis că e mai bine să joace, pentru a le demonstra braşovencelor pe teren că tot Vâlcea e fruncea! În plus, vâlcencele au luat această hotărâre pentru a-i mulţumi şi pe spectatorii care se aflau în sala din Chiajna. Partida a început cu 21 de minute întârziere faţă de ora oficială de start.
„Oficialii FR Handbal s-au ştiut permanent cu musca pe căciulă. Dacă totul era în regulă la Rulmentul, atunci arbitrii ar fi trebuit să fluiere finalul meciului după doar 3 minute de la ora oficială de start – aşa cum prevede regulamentul – şi să dea joc pierdut Oltchim-ului. Nu a fost aşa pentru că era clar că handbaliste pe care le-am contestat nu aveau drept de joc”, a susţinut şi vicepreşedintele Petre Berbecaru.
Ulterior, oficialul FR Handbal, Mihai Marinescu, a deplâns modalitatea de protest al Oltchim-ului, recunoscând că Gogârlă şi Spirova nu aveau drept de joc. Marinescu a specificat că în cazul în care s-ar fi înregistrat o contestaţie din partea Oltchim-ului vizavi de cele două jucătoare, iar Rulmentul ar fi câştigat meciul pe teren, federaţia putea acorda victoria la masa verde echipei vâlcene.

„Nu suntem cobaii nimănui!”

Antrenorul Gheorghe Tadici a fost extrem de furios încă dinainte de a începe meciul, a rămas în aceeaşi stare şi pe durata celor 60 de minute de joc, dezgustat de maniera de arbitraj, ba chiar nu s-a liniştit nici la final. „Decizia de a nu intra pe teren nu îmi aparţine mie, ci conducerii clubului. Eu, ca antrenor, nu puteam să iau nici o hotărâre în acest sens. S-a aruncat cu noroi în această primă ediţie a Supercupei României. Jucătoare care nu sunt încă legitimate pentru Rulmentul au fost trecute pe foaie nejustificat. Prin atitudinea noastră, am arătat că nu suntem cobaii nimănui şi nu vrem să fim folosiţi pe post de sparring-partneri de nimeni, nu vrem ca să-şi testeze alte echipe jucătoarele aici la Supercupă. Dacă era un meci amical, puteam să aducem şi noi să joace pentru Oltchim alte handbaliste din ţară, precum Cartaş, Crap, Druţu, sau mai ştiu eu pe cine. Păi, ori este o competiţie oficială, ori este experimentală! Dacă era amicală, atunci trebuia să ni se dea dreptul de a ne alegem adversarul”, a spus Tadici.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button