Diverse

Turismul balnear vâlcean nu se vinde în Europa

• „Vâlcea nu există în pliantele internaţionale pentru că nu are forme de turism vandabile. Turismul vâlcean nu este o prioritate pentru noi pentru că nu se vinde bine. Până nu aveţi produse turistice, nu vă dau un leu. Trebuie făcute proiecte de servicii pentru turiştii străini cap-coadă”, a spus la Călimăneşti ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Lucia Morariu.

Săptămâna trecută, în judeţul Vâlcea a avut loc vizita ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Lucia Morariu. Aceasta s-a întâlnit cu autorităţile judeţene şi locale, încercându-se realizarea unei radiografii la zi a turismului vâlcean, în contextul naţional.

Liberalii, reprezentaţi puternic

Astfel, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Primăriei Călimăneşti, Lucia Morariu s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, cu primarii staţiunilor turistice din judeţ precum şi cu alţi factori responsabili din domeniul turismului. Deşi au fost invitaţi să participe, operatorii de turism nu s-au înghesuit la întâlnire. Au mai fost prezenţi deputatul liberal Emilian Frâncu, însoţit de vicele CJ, Cristian Buican şi de vicepreşedintele PNL Vâlcea, Bogdan Pistol precum şi soţul prefectului de Vâlcea, Mihai Handolescu, în calitate de operator de turism în Băile Govora. După discuţiile de la Primăria Călimăneşti, delegaţia s-a deplasat în nordul judeţului, la Voineasa, pentru o altă întâlnire cu autorităţile locale.
Dumitru Buşe a încercat să o impresioneze pe Lucia Morariu, spunându-i că Vâlcea este considerată de mulţi turişti o adevărată Elveţie a României. Recunoscând că autorităţile au neglijat până acum promovarea reală a turismului balneo-climateric vâlcean, Dumitru Buşe a ţinut însă să sublinieze potenţialul acestuia. Unul dintre motivele invocate de preşedintele Consiliului Judeţean în explicarea supremaţiei Văii Prahovei faţă de Valea Oltului a fost acela că turiştii sunt extrem de nemulţumiţi că sunt nevoiţi să traverseze tot Piteştiul pentru a ajunge în judeţul Vâlcea.

Ne întoarcem la OJT-uri

În ceea ce priveşte turismul vâlcean, Lucia Morariu a făcut un adevărat duş rece autorităţilor vâlcene, comunicându-se sec că latura balneară a acestui domeniu nu reprezintă o prioritate pentru ministerul pe care-l reprezintă, tocmai pentru că nu se vinde aşa cum ar trebui. Cu alte cuvinte, nu este un produs comercial, nu se caută pe piaţa turismului mondial. „Vâlcea nu există în pliantele internaţionale pentru că nu are forme de turism vandabile. Turismul vâlcean nu este o prioritate pentru noi pentru că nu se vinde bine. Până nu aveţi produse turistice, nu vă dau un leu. Trebuie făcute proiecte de servicii pentru turiştii străini cap-coadă. Trebuie schimbată legea turismului prin crearea unui ONT cu filiale la nivel local – OJT-uri, aşa cum erau odată. Acestea vor asigura consultanţa şi vor avea ca sarcină promovarea şi înfiinţarea centrelor de informare turistică. Aceste OJT-uri vor fi în subordinea judeţelor de care aparţin”, a spus Lucia Morariu.
Autorităţile judeţene nu au uitat să-i reproşeze reprezentantului Guvernului faptul că Vâlcea nu a fost inclusă în masterplanul turistic al României, tocmai pentru că există interese ca această zonă să nu fie promovată la nivel internaţional. Totuşi, şeful Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe a recunoscut că judeţul nostru nu a realizat până acum o strategie în domeniul turismului şi a cerut rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button