Diverse

Week-end de coşmar

• ploile devastatoare nu au iertat judeţul Vâlcea

Sfârşitul de săptămână care tocmai a trecut s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru mulţi dintre locuitorii judeţului Vâlcea. După o lungă perioadă în care canicula a terorizat întreaga populaţie, a venit rândul furtunilor să provoace panică. Ore în şir, localităţile judeţului au fost lovite de o ploaie năprasnică, însoţită de tunete şi fulgere desprinse parcă din filmele de groază. Efectele au fost pe măsură: inundaţii, drumuri blocate, pene de curent în mai multe zone din judeţ. Furtuna a lovit în special în zona de sud a judeţului, acolo unde a provocat un adevărat dezastru. Cu câteva ore înainte de furtună, autorităţile s-au reunit la Prefectură în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Încă de vinerea trecută, Administraţia Naţională de Meteorologie emisese o atenţionare de cod portocaliu pentru câteva judeţe din România, printre acestea aflându-se şi judeţul nostru. Autorităţile locale au intrat imediat în alertă, mai ales că se anunţau mari cantităţi de precipitaţii.

De ce le-a fost teamă, nu au scăpat. Prăpădul a început în seara de vineri, când furtuna s-a năpustit peste judeţ. Cei mai solicitaţi au fost pompierii, care au muncit non-stop în municipiile Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani. Aceştia au fost chemaţi să scoată apa din câteva garaje situate în centrul Râmnicului, pe strada Ana Ipătescu dar şi din subsolurile unor case de pe străzile Banu Mărăcine şi Nicolae Bălcescu. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când plouă, arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie a fost inundat, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate apa cu pompele din dotare. Nici în Drăgăşani pompierii nu au stat degeaba. Subsolurile mai multor locuinţe din oraş au fost inundate, sutele de metri cubi de apă transformând noaptea într-un coşmar. Furtuna a provocat şi o serie de blocaje pe mai multe drumuri din judeţ. Astfel, drumul dintre Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu a fost blocat pe o porţiune de câteva zeci de metri din cauza aluviunilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu drumul care face legătura între Râmnic şi Voineasa a fost blocat în mai multe puncte, o parte din maşini fiind blocate pe şosea, cu aluviunile aduse de apa din pâraiele care tranzitează zona. Ca urmare a precipitaţiilor din noaptea de 10-11 august, care au atins valoarea de 152 l/mp la Malaia, DN 7A este închis pe un fir pe tronsonul Malaia-Voineasa. Până la deblocarea drumului, cetăţenii care doresc să părăsească localitatea Voineasa pot folosi DN 7A pe ruta Voineasa-Obârşia Lotrului-Petroşani.
Mai multe hectare de teren din zona Galicea au fost inundate iar în zona Şuşani au fost raportate chiar decese ale unor animale din gospodăriile oamenilor. În Şuşani, câteva gospodării au fost chiar izolate de ape. Nici la Horezu, Govora şi Lăcusteni lucrurile nu stau mai bine, mai multe gospodării din aceste zone fiind serios afectate. În anumite zone din judeţ, punctele de transformare au fost afectate, fiind raportate mai multe pene de curent. Deocamdată nu se cunoaşte o situaţie exactă a pagubelor provocate de ploile de la acest sfârşit de săptămână.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button