Diverse

Pintilie a transformat Adunarea Generală într-o răzbunare personală

„Talibanul” a fost iarăşi ridicol la ultima Adunare Generală a AJF Vâlcea. Nu mai e deloc o noutate, nu-i aşa? Încă o dată, a încercat să mintă „poporul” cu aceleaşi promisiuni demagogice, cum că în fotbalul judeţean curge numai lapte şi miere, iar contestatarii nu au nici pe departe vreun gram de dreptate.

Lovitură de imagine sau bluf de proporţii?

Simţind că-i fuge pământul de sub picioare, Pintilie s-a arătat în faţa delegaţilor precum un justiţiar, călare pe-un cal alb – al purităţii – pe care însă niciodată nu a avut-o, şi-a descălecat în faţa celor prezenţi la Adunarea Generală a AJF împreună cu doi politicieni, Ion Câlea şi Constantin Pârvu.

 Ambii veniţi să le arate primarilor că lumea e frumoasă, că fotbalul e-un sport care se joacă duminica, unde ambiţiile sunt lăsate la vestiare, iar preşedinţii apar cu paharele de apă pentru a le da oamenilor să bea atunci când soarele îi arde prea mult în cap. Dacă participarea lui Pârvu era de aşteptat să se producă, în ceea ce-l priveşte pe Câlcea este clar: Pintilie a încercat cu adevărat o lovitură de imagine. Sau mai degrabă un bluf de proporţii, cum s-a exprimat un delegat ofuscat de cuvintele deşarte ale PSD-istului.

Cu sabia lui Persu deasupra capului

Pintilie şi-a făcut foarte atent lecţiile pentru această Adunare Generală: a analizat atent interviul lui Persu, iar pe parcursul întrunirii a prezentat punct cu punct tot ceea ce i s-a părut mai interesant în discursul fostului preşedinte încercând, cum se zice, să tragă spuza pe oala lui. „Talibanul” a încercat din start să-l contracareze pe Persu, cel care declarase într-un interviu acordat publicaţiei noastre că pusese la punct, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, un plan de reabilitare a bazelor sportive din judeţ. Iar Câlea a intrat imediat în joc, afirmând despre preşedintele Buşe că nu că nu ar fi avut de unde să aloce banii. Nu domnule Câlea, păi nici Buşe nu credem că avea cum să plătească banii pentru renovarea terenurilor din propriul buzunar, ci tot prin Consiliul Judeţean. Ce naiba, e atât de grea problema asta de înţeles? „Eu sunt coordonatorul acestui program al bazelor sportive şi-al căminelor culturale”, s-a lăudat Câlea. Finalul a fost de-a dreptul unul apoteotic: după ce-a luat câteva numere de telefon ale unor delegaţi de echipe prezenţi în sală, PSD-istul a promis că va fi prezent la meciurile de fotbal organizate de AJF. Sfios, Câlea şi-a notat şi câteva numere, printre care şi pe cele ale unor delegaţi din comune unde primarii sunt membri PNL, pe care a promis că-i sună pentru a le spune să sprijine fotbalul din comună. Ca să vezi! Ce are PNL-ul cu PSD-ul? Oare de ce ar primi ordin un primar PNL-ist de la membru PSD-ist? Ni-i şi imaginăm pe Câlea şi Pintilie venind împreună la un meci din judeţ sau probabil stând aciuaţi prin vreun boschet de pe marginea terenului sau, vorba unui mucalit, „mascaţi în fanioane”.

Ordinele nu se discută

A rămas acum ca Pintilie să-i trimită programul şefului PSD, iar acesta în funcţie de posibilităţi, de timpul liber, să vină la 1-2 meciuri în acest campionat. Iată aşadar cu ce a găsit Pintilie să se laude în această vară! Cât de demn a venit ca să le arate delegaţilor că acordă în continuare o atenţie sporită fotbalului judeţean! Şi cât de mult s-a schimbat faţa Adunării Generale acum faţă de atunci când au avut loc alegerile pentru funcţia de preşedinte şi pentru cea de vicepreşedinte? Au dispărut de data aceasta câţiva dintre oameni fideli „până la moarte”. Că doar nu mai erau să fie prezenţi şi când întrunirile astea se ţin mai mult degeaba, pentru a se da Pintilie în stambă.
Cert e însă că faţă de perioada de început, câţiva prieteni s-au convins că Pintilie nu mai e cel de ieri. Primarul de Popeşti, Constantin Şerban, este unul dintre aceştia. În conferinţa de presă organizată după scandalul cu Comănescu, edilul chiar a avut curajul să-şi exprime nemulţumirea faţă de „taliban”, deşi nu în termeni foarte duri. „Pintilie e acel om care face ce i se spune de sus. Atunci când vine cineva şi-i spune «Dă-mi-l p’ăla arbitru!» nu stă prea mult pe gânduri. Şi nu zice decât: «Da, să trăiţi!»”, l-a atacat Şerban.

AJF Butic

După plecarea lui Câlea, „talibanul” a trecut în sfârşit la conducerea şedinţei. Crezând că şi i-a apropiat pe delegaţi, a încercat să devină la fel de împăciuitor! Prima măsură: a început să le vândă oamenilor gogoşi – pardon! – ghete şi alte lucruri importante. În sală, a descins în grabă „omul de la Craiova”, cum l-a numit Pintilie, cu super-oferte la preţuri modice.

 Echipe în ilegalitate?

Conform celor precizate în regulamentul de afiliere a echipelor la AJF, fiecare grupare care doreşte să se înscrie în campionatele organizate la acest nivel judeţean trebuie să prezinte şi o copie legalizată de pe Certificatul de Identitate Sportivă. Ceea ce e clar că multe echipe nu prea au. Şi totuşi, acestora li s-a permis accesul în campionat, aşa cum se va întâmpla probabil şi pe viitor, pentru că Pintilie nu-şi poate permite să piardă susţinerea unor „prieteni” pentru care regulamentul nu prea e atât de important încât să fie respectat. Prezent la întrunirea AJF-ului, inspectorul DSJ Vâlcea, Gheorghe Nadolu, a remarcat acest lucru şi-a spus că mai mult de jumătate dintre echipele angrenate în campionat nu deţin toate formele legale necesare pentru a fi înscrise în competiţie.

„Talibanul” şi bazele sportive

Aşa cum era de aşteptat, călcat în picioare de Persu, „talibanul” a atacat şi problema bazelor sportive. Şi nu se putea un moment mai bun pentru a pune „piciorul în prag”, nominalizând chiar câteva grupări unde se impun îmbănăţiri. Un simplu caz: Zătreni, unde gardul împrejmuitor trebuie dus mai în spate. Problemele la Zătreni nu sunt deloc atât de noi. În urmă cu un an de zile, Persu a fost primul care-a somat echipa din Zătreni să facă îmbunătăţiri masive la baza sportivă, însă după ce demisie, nimeni de la AJF nu a mai adus aminte. Au trebuit să apară iarăşi câteva declaraţii pline de adevăr ale lui Persu pentru a-l trezi şi pe Pintilie din toropeala şpriţurilor. Celelalte două echipe nominalizate de Pintilie la capitolul baze sportive neregulamentare au fost AS Şirineasa şi FC Vartex.
Şi când eram gata să-l credem pe cuvânt că nu va mai permite echipe cu baze sportive neregulamentare, Pintilie a întors-o ca la Ploieşti. Va mai face unele concesii, pe ici, pe acolo, că aşa a făcut şi Kassai la FRF, cu care Pintilie s-a lăudat că e amic, le-a permis unor echipe un mic timp de răgaz în unele probleme. Cică vreo săptămână! Dar să nu credeţi că va fi la fel şi Pintilie. Aici, timpii mici se numără în ani.
Pentru că nu era suficient de ridicol momentul, „talibanul” a adăugat şi o condiţie obligatorie: tabela de scor. „E singurul lucru pe care nu-l avem”, a glumit Bucuroiu, omul la auzul spuselor lui Pintilie.
În fine, ultima dorinţă a lui Pintilie a fost clară. Nu mai faceţi domnilor blaturi în judeţ. Că ar mai vrea să vină şi omul pe la meciuri, dar nu prea mai e încântat de acest lucru după isprăvile din finalul sezonului trecut. „Am fost şi eu la un joc şi mi-a fost ruşine de ce se întâmpla pe teren, aşa că am plecat. Cum adică, să-şi bage portarul mingea în poartă?”. Păi chiar aşa, domnule Pintilie, dar de măsuri luate în acest caz nu ştiţi nimic? Sau e precum în proverbul acela românesc: „Apa trece, pietrele rămân! Tot Pintilie e cel mai bun”.

Cine-a furat scaunele de la AJF?

Asistenţa s-a umplut de haz atunci când Pintilie a încercat să spună câte a făcut pentru AJF, începând să se laude că a cumpărat mobilier şi a achiziţionat un fax. Dar, vorba unui om de fotbal, pentru cât de mult înseamnă activitatea AJF-ului e clar că totul nu e decât fanfaronadă, că totul se putea rezolva şi cu un fax mic, de telefon fix, că doar nu e agenţie NASA la Pintilie în birou.
Însă cel mai haois moment s-a petrecut atunci când Pintilie i-a acuzat voalat pe predecesorii săi că nu doar au stat cu mâinile în sân în această privinţă, dar au mai plecat „şi cu scaunele” după ei. Acest lucru l-a amuzat teribil până şi pe Iustin Croitoru, fost secretar general pe vremea lui Persu.

Pintilie, ospătarul

Tot la capitolul realizări, Pintilie a trecut şi cea mai importantă achiziţie din cele opt luni de mandat: un frigider. Pentru ca oamenii să fie serviţi de fiecare dată cu ceva rece atunci când îi poartă paşii pe la uşa lui Pintilie, când sunt teribil de obosiţi. „Că doar n-o să iau eu frigiderul acasă” – păi asta chiar ar fi culmea! – a zis Pintilie. „E pentru voi domnilor!”, a întărit „talibanul”, aşa că domnilor delegaţi treceţi cât de des aveţi nevoie, fie că n-aveţi prea multe de spus, pe la AJF. Pintilie e la cheremul dvs, vă va servi pe toţi cu gentileţea caracteristică.
Unul dintre lucrurile pe care Pintilie le-a omis cu bună ştiinţă este legat de durata mandatului pe care-l are la AJF. De asemenea, „baskanul” a preferat să păstreze tăcerea şi-n ceea ce priveşte munca extrem de „grea” depusă de vicepreşedinţii Neacşu şi Chiriţă în teritoriu.

Echipe cu datorii

Tot şeful AJF a atins apoi şi stringenta problemă a echipelor cu datorii, unde lista era atât de lungă încât i se umeziseră bietului preşedinte buzele într-atâtea litere. Recordmana: FC Govora – 26 de milioane datorie. Din rândul celorlalte grupări de Liga a IV-a am „remarcat” sumele datorate forului judeţean de CSM II Rm. Vâlcea (5 milioane), Flacăra Horezu (3), Forestierul Băbeni (4), Minerul Berbeşti (3), Luncavăţul Popeşti (12), Petrolul II Drăgăşani (6), AS Şirineasa (5) şi Topologul Nicolae Bălcescu (7).
La Liga a V-a, situaţia e şi mai tragică: Avântul Amărăşti (5 milioane), AS Creţeni (5), CSM Drăgăşani (3), Rapid Voiceşti (16), Forestierul Romani (12), Topologul Galicea (4,5), Păstorul Vaideeni şi Montana Izvorul Rece (16, împreună), Progresul Măldăreşti (15), etc. Vorba unui delegat din sală, mai bine trebuiau trecute în revistă doar echipele care nu au datorii, că era mai simplu pentru Pintilie.
Referindu-se la echipele cu datorii, preşedintele echipei Hidroelectra, Gheorghe Bucuroiu, i-a trântit lui Pintilie cea mai acidă replică din întreaga Adunare Generală: „Sper că nu aveţi în plan şi anularea datoriilor, aşa cum aţi făcut cu graţierile jucătorilor certaţi cu disciplina”, a ameninţat Bucuroiu.

Timpul liber al lui Pintilie

Deloc obişnuiţi să râdă la poantele lui Pintilie, delegaţii au rămas mască atunci când „talibanul” a motivat faptul că s-a îmbătat la semifinalele Cupei României pentru că tocmai se afla în timpul liber. Păi domnilor delegaţi care-aţi militat pentru a câştiga atenţie sporită din partea preşedintelui, mai puneţi-vă pofta în cui! Omul munceşte doar la birou, vă rugăm, nu-l deranjaţi. Ci mai degrabă mai aduceţi ceva rece de băut, vă rugăm! Păi ce faceţi dacă şi la AJF Pintilie e-n timpul liber? Insistaţi! Poate că totuşi Pintilie îşi va răpi câteva minute din vacanţa sa de zi cu zi şi vă va primi în biroul său oval.

Afilieri şi dezafilieri

Într-o ordine dezordonată, pe la jumătatea Adunării Generale s-a trecut şi la efectuarea prezenţei şi s-a remarcat faptul că toate echipele din Liga a IV-a au avut reprezentanţi în sală, bineînţeles cu excepţia celor de la CSM II Rm. Vâlcea, care sunt afiliaţi la FRF. După care a urmat analizarea a două dintre punctele „importante” de pe ordinea de zi a Adunării Generale, legate de afilierea unor noi grupări şi respectiv dezafilierea altora, au fost dezbătute în doar câteva minute. Astfel, au fost dezafiliate şase echipe, cu activitate întreruptă de mai mult de doi ani de zile, jucătorii legitimaţi fiind declaraţi liberi de contract. Este vorba de formaţiile FC Horezu 97, AS Bistriţa Băbeni, FC Inter Steaua Olanu (fosta echipă a italianului Pino Talliente), AS FC Lăpuşata (fosta echipă a lui Dan Mazilu), Sănătatea Govora (echipă de tradiţie a judeţului Vâlcea, care-a murit de doi ani, din momentul în care Rică Rădescu nu a mai avut puterea financiară să se ocupe, fiind cu totul şi cu totul nesprijinit de organele locale, în speţă de Primăria din Govora) şi Prelcon Horezu.
De partea cealaltă, membrii Adunării Generale şi-au dat acordul pentru afilierea a şase grupări proaspăt constituite în această vară: AS Posada Perişani, AS Căzăneşti, AS Retro Bărbăteşti, Conexin Runcu, AFO Lotru Brezoi şi Inter Lăpuşata.

Au rămas 18 echipe în Liga a IV-a

S-a trecut apoi la analizarea propunerii făcute de delegatul Mihai Ciobanu (de la FC Govora) pentru mărirea numărului de participante în Liga a IV-a. Varianta nu şi-a găsit deloc adepţi în rândul oamenilor din sală.
Prezent la Adunarea Generală a AJF Vâlcea, preşedintele de la Hidroelectra, Gheorghe Bucuroiu nu a privit cu ochi buni eventuala lărgire a Ligii a IV-a. „Nu se poate aproba din acest an o propunere de mărire a numărului de echipe, ci abia din sezonul viitor. Însă eu aş vrea o divizie cu 14 sau 16 echipe. Dar nu cred că va dori cineva aşa ceva. De altfel, le-am şi spus deja celor de la AJF: aici primează cantitatea, nu calitatea!”. În replică, Bucuroiu a propus un sistem competiţional cu câte o serie unică de Liga a IV-a şi de Liga a V-a, dar şi înfiinţarea Ligii a VI-a, cu oricâte serii de judeţ vor delegaţii, unde să joace toată lumea!
Despre modificarea sistemului competiţional se va mai discuta abia în iarnă, la viitoarea Adunare Generală. Altfel, o idee mai veche a lui Mircea Poenaru a rămas fără efect, play-off-ul între primele patru clasate din Liga a IV-a nefiind inclus în discuţiile delegaţilor.

Startul nu a fost amânat

Gheorghe Bucuroiu a fost singurul delegat de echipă care-a luat cuvântul pentru a cere amânarea cu cel puţin o săptămână a startului sezonului. Dar nu a găsit suficienţi adepţi. Voturile au fost împotriva amânării: 9 delegaţi au vrut ca turul să înceapă pe 11 august, 6 pe 18 august. În plus, s-au consemnat şi două abţineri. Pentru a da şansa echipelor de a juca seara pe răcoare, s-a menţionat însă că orice îşi poate programa meciurile la orice oră, numai că trebuie să anunţe din timp acest lucru, cu minim o săptămână înainte. De altfel, cei de la Hidroelectra au anunţat deja că-şi vor juca partidele de pe teren propriu numai după-amiaza, după ora 18.00. Altfel, ora oficială de începere a meciurilor din Liga a IV-a a rămas 11.00.

Alegerea reprezentantului din Liga a V-a, în coadă de peşte
* Pintilie şi-a dovedit încă o dată calităţile de „mare” preşedinte

Rămas să coordoneze activitatea de alegere a reprezentantului echipelor din Liga a IV-a, când ceilalţi oficiali ai AJF au plecat prin sală pentru a purcede de asemenea la alegerea reprezentanţilor de Liga a IV-a şi de la echipele de copii şi juniori, Pintilie a călcat serios pe bec, alegând în Biroul Executiv un delegat cu doar 14 voturi valabil exprimate din totalul de 50 şi ceva posibile, câte echipe sunt afiliate. Fericitul candidat s-a numit Dumitru Drăgănescu de la Forestierul Romani, rivalii săi Nicu Şerban de la Viitorul Buneşti, Sandu Crânguşi de la Steaua Nicolae Bălcescu şi Ionel Spârleanu de la Creţeni acumulând prea puţine voturi. Drăgănescu a avut 14, Spârleanu doar 6, Crânguşi 3, în timp ce Şerban numai 2. „Mai bine pleca dracu’ din sală la chiolhan şi lăsa pe altul să aibă grijă de alegerile astea că şi-aşa nu se pricepe la nimic”, a tunat un om nemulţumit de debandada care s-a produs la acea alegere a celui din L5.
Ce-i drept, omul nu-şi mai putea încăpea în pepeni, nu se mai putea concentra deloc la final. Îşi canalizase toate energiile într-o cu totul altă direcţie. Deh, graba de a merge la masă, la şpriţul obişnuit, l-a trădat iarăşi pe Pintilie! Şi astfel s-a ajuns ca un reprezentat în Liga a V-a să fie votat doar de 14 delegaţi din totalul celor peste 50 de echipe care participă în acest eşalon.
Dar greşeala nu ar fi chiar atât de rău de îndreptat. Probabil că, imediat după ce publicaţia noastră va apărea pe piaţă, iar Pintilie îşi va da seama de ridicolul situaţiei, va lua procesul verbal al Adunării Generale şi va mai adăuga câteva voturi în plus, la unul şi altul dintre candidaţi, pentru ca cifrele să dea precum steagurile la Primărie din piesa lui Caragiale, „O scrisoare pierdută”.
Din rândul echipelor de Liga a IV-a a fost ales în Biroul Executiv Dan Săraru de la AS Şirineasa, care-a acumulat 11 voturi.

ARENA a adus sarea şi piperul la AJF

La o Adunare Generală în care punctele de pe ordinea de zi nu erau deloc atât de importante, publicaţia noastră a devenit pionul principal al discursului lui Pintilie de vinerea trecută.

Exemplele sunt clare şi de netăgăduit:

1. pentru că Persu a vorbit de baze sportive, Pintilie şi-a chemat repede „câinele de pază”, pe prietenul Pârvu, l-au momit împreună inclusiv pe Câlea, pentru a fi omul care să glorifice vezi Doamne activitatea AJF-ului, de a cărui ştiinţă nu are nici în clin, nici în mânecă.
2. pentru că s-a scris că omul le cam trage la măsea, Pintilie a ţinut să specifice că la semifinalele Cupei României era doar în timpul liber. Dar e clar că treaba e absurdă, pentru că din câte ne aducem aminte, atunci, observatorii chiar au avut sarcină specială pentru a urmări atenţi acea treabă şi a completa rapoarte de arbitraj. Pe care, oare cine trebuia să le verifice? Păi printre aceştia nu se afla şi Pintilie. Dar, cine, şi ce era să mai verifice! De verificat tot a verificat omul-ceva: cât a băut! Cică un pahar! Dar a cam greşit! Marja de eroare e cam de 5-6 pahare.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button