Economie

Sindicatele din industria alimentară şi fabricile de bere ameninţă cu greve în toată ţara

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară ia atitudine împotriva factorilor politici care, sub influenţa şpăgilor şi funcţiilor primite de la companiile mari, parcă şi-au făcut drept unic scop în viaţă închiderea micilor fabrici de bere din ţară. Sindicaliştii acuză preşedintele României şi Parlamentul, în special deputaţii de Cluj, de interese meschine în distrugerea industriei autohtone de bere, prin neaprobarea unor protecţii financiare producătorilor de bere autohtoni. Conform unei declaraţii a preşedintelui Federaţiei, Dragoş Frumosu, cele trei societăţi comerciale producătoare de bere Robema Roşiorii de Vede, Alutus şi Turnu Severin se află la un pas de închidere, ca urmare a neaprobării proiectului de Lege nr. 723/2006, act normativ ce prevedea subvenţii de la stat binemeritate pentru producătorii autohtoni de bere.

Ca de altfel şi fostul deputat Nicu Spiridon, acţionar majoritar la SC Bere Alutus SA Râmnicu Vâlcea, reprezentanţii FNSIA susţin că, datorită accizării diferenţiate a micilor producători de bere (de până în 200 mii hectolitri pe an) în raport cu companiile multinaţionale, micii producători au acumulat de-a lungul câtorva ani datorii care acum ar putea să-i bage în faliment. Cota de piaţă a celor trei societăţi este de aproximativ 3 la sută, iar datoriile acumulate în perioada 1990-2003, dată la care a încetat aplicarea accizării diferenţiate, sunt de aproximativ 8,5 milioane euro, din care 60 la sută sunt penalităţi. Frumosu a mai afirmat că nu înţelege de ce se doreşte închiderea acestor mici agenţi economici care, totuşi, la nivel judeţean, au o foarte mare importanţă şi reprezintă o substanţială sursă de fonduri pentru bugetele locale. „Ne întrebăm din ce surse vor fi finanţate învăţământul şi sănătatea, care în urma descentralizării vor ajunge la consiliile locale dacă desfiinţăm agenţii economici ce alimentează prin taxe şi impozite veniturile bugetului local? Este oare un interes politic pentru distrugerea unor zone economice ale ţării, în special în sudul Olteniei?”, s-a întrebat retoric liderul FNSIA.

Marile grupuri de interese vor să distrugă industria autohtonă de bere

Producătorii de bere şi angajaţii celor trei societăţi au hotărât să treacă la acţiuni de protest la începutul lunii septembrie, acestea urmând a se solda cu blocarea drumurilor de acces, dar şi cu sesizări la nivelul instituţiilor abilitate ale Uniunii Europene. „Sperăm ca alături de noi să iasă în stradă şi alţi producători din industria alimentară, care, de asemenea, sunt la un pas de faliment tot datorită unei politici economice dusă în favoarea multinaţionalelor”, a îndemnat Dragoş Frumosu. Nicu Spiridon consideră binevenită atitudinea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară şi speră că, în toamnă, Parlamentul va adopta o măsură reparatorie pentru ceea ce s-a greşit în trecut faţă de micii producători de bere. Directorul general de la Bere Alutus a reamintit că deşi Comisia de buget-finanţe propusese un raport de adoptare pentru proiectul iniţiat de PD şi PNL, plenul s-a opus, respingând până şi titlul legii. Mai mult, înaintea votului, unul dintre cei şase iniţiatori, liberalul Cristian Adomniţei, şi-a retras în mod dubios semnătura de pe actul normativ. În urmă cu câteva luni, Senatul a adoptat Legea berii, cu toate că şi preşedintele Traian Băsescu avea anumite interese ca proiectul să pice la vot. Actul normativ fusese promulgat anul trecut, în noiembrie, însă liderul liberal Crin Antonescu i-a solicitat lui Traian Băsescu să-l trimită spre reexaminare Parlamentului. Legea scutea de la plată obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2003 şi dobânzile aferente datorate de IMM-urile din industria berii care au o capacitate de producţie mai mică de 200.000 hl/an. Excepţie ar fi făcut doar obligaţiile cu reţinere la sursă şi TVA-ul datorat în vamă.

Nicu Spiridon aşteaptă să vadă dacă legea va fi adoptată la toamnă 

 „Proiectul avea toate avizele de la comisii, deci nu era cazul să se rediscute decât amendamentele. Partidele au votat ţinând cont de interese pe care le au. De exemplu, directorii de la marile grupuri sunt liberali. De asemenea, democraţii, de frica lui Băsescu şi a lui Boc, clientul şi apropiatul celor de la Ursus, au trimis-o preşedintelui pentru reexaminare. Bineînţeles că vom acţiona în contencios administrativ decizia Camerei Deputaţilor, pentru că nu s-a respectat regulamentul de vot. Repet, trebuiau supuse la vot doar amendamentele, pentru că legea fusese deja votată, nu toată legea. Fireşte că Bogdan Olteanu avea tot interesul să supună la vot fiecare articol în parte şi să pice. Am mai explicat şi de ce. De câştigat sunt sigur că vom câştiga într-un final, chiar dacă peste jumătate dintre deputaţi au fost şpăguiţi pentru a îngropa această lege firească. Vom ajunge până la Strasbourg dacă va fi nevoie, iar după aceea statul român se va trezi că are să plătească numai la Bere Alutus peste 70 de miliarde de lei vechi. PC, care s-a autointitulat susţinătorul IMM-urilor, a uitat dintr-odată ce promite în campaniile electorale, probabil de teamă ca nu cumva Antena 1 să piardă reclamele de la producătorii multinaţionali de bere. Cu siguranţă vom băga din nou legea în Parlament, la toamnă, iar de această dată de faţă cu presa. Vom face şi o sesizare la Curtea Europeană. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în toamnă, când legea va fi reintrodusă în Parlament spre vot, după care vom acţiona după cum am mai spus”, a menţionat Nicu Spiridon. Cu toate că există foarte multe interese pentru ca micile fabrici de bere să dispară de pe piaţă, în ultimele luni, câteva dintre partidele care iniţial au respins actul normativ au revenit la sentimente mai bune, acestea anunţând, prin liderii lor, că în toamnă vor vota pentru adoptare. O parte dintre parlamentarii PD şi PNL s-ar putea opune legii, însă, voturile lor, fie ele şi negative, în aceste condiţii nu ar mai conta.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button