Alte sporturi

În ring lupti pentru imagine, într-o lupta reala pentru a-ti salva viata

Inginerul Liviu Bădescu, preşedintele FRKAGD, crede că:

 În ring lupţi pentru imagine, într-o luptă reală pentru a-ţi salva viaţa
 Întors recent dintr-un stagiu de pregătire desfăşurat la Alba Iulia, inginerul Liviu Bădescu, preşedintele Federaţiei Române de Karate şi Aiki Goshin-Do, a găsit timp pentru un interviu mai amplu. Am vorbit astfel despre felul în care instituţia pe care o conduce percepe şi încearcă să promoveze spiritul budo-ului japonez, despre proiectul pe care federaţia îl are, acela de a realiza un film în care acest organism să-şi prezinte activitatea, despre luptele de strada promovate în ultima perioada destul de des de către câteva posturi naţionale de televiziune, şi nu numai.  

– În ultima perioada, pe câteva posturi centrale de televiziune se promovau acele lupte, acele bătălii, cu tot felul de regulamente, de situaţii. Ce ar trebui să înveţe tinerii din aceste acţiuni?

Părerea mea e că apariţia acestor imagini pe posturile centrale de televiziune nu arată lupta care există între practicanţii diferitelor stiluri de arte marţiale, nu arată şi nu poate să pună în evidenţă modul în care gândesc aceştia şi sistemul lor interior, ci arată mai cu seamă lupta care se desfăşoară între televiziunile naţionale. Pentru că această luptă este, în primul rând, o luptă între marile concerne ale televiziunilor naţionale din tara noastră. Aţi observat că imediat ce o televiziune naţională promovează o asemenea imagine, a unei lupte de stradă, vine imediat o alta televiziune care promovează o alta imagine. Eu cred că nu este nimic rău în asta, numai că răutatea provine din faptul că se deformează spiritul artelor marţiale, se mutilează inima acestora. Sunt, după cum toata lumea ştie, oameni de o înaltă valoare marţială, luptători deosebiţi care, însă, din punct de vedere financiar o duc foarte greu. Iată că, totuşi, câteva sute de dolari, o sumă poate uneori infimă, îi face pe aceştia să încalce anumite principii bushi-do, încalce anumite sentimente pe care le au faţă de artele marţiale şi să urce în ring. Eu cred că această imagine trebuie să existe şi la noi, în România, cum de altfel există în toate statele lumii, în Statele Unite, în Japonia, Coreea, în multe alte state. Pe de alta parte cred că trebuie făcută o distincţie neta între ceea ce înseamnă adevăratul bushi-do şi aceste lupte al căror regulament variază de la un sistem la altul. Vreau sa reamintesc faptul ca tot ceea ce se întâmplă în ring nu reflectă o luptă reală. Având în vedere faptul că o luptă reală durează doar câteva secunde, că o luptă reală nu se bazează numai pe anumite lovituri care sunt impuse de regulament, o luptă reală nu foloseşte protecţiile, foloseşte un spectru foarte larg de lovituri, şi o anumită dinamică ce conduce sau trebuie să conducă spre victorie. Acolo lupţi pentru a-ti proteja viata, în timp ce în ring lupţi pentru imagine, pentru a satisface anumite orgolii, sau pentru a onora un anumit contract. Îmi pare foarte rău sa spun aceste lucruri, le doresc mult succes tuturor competitorilor din aceste sisteme şi sper ca într-o bună zi, la o anumită vârstă după o anumită pregătire, tehnică şi mentală, să revină pe adevăratul făgaş al artelor marţiale. 

– Revenind la activitatea dumneavoastră, domnule inginer, ce înseamnă gradul de Shihan, pe care l-aţi dobândit de curând?

Nu l-am dobândit chiar aşa de curând, au trecut de atunci câteva luni. Deplasarea mea în turneul asiatic, şi obţinerea acestor grade pe pământ asiatic a însemnat pentru mine foarte mult. Gradul de Shihan reprezintă gradaţia de şase Dan, care într-o scoală cum este şcoala noastră îţi permite să dezvolţi un stil propriu, o ramură proprie vizavi de trunchiul din care ai reuşit să te naşti. Vreau sa declar aici ca nu mă voi îndepărta niciodată de ramura care a fost impusă de Marele Maestru Takeshi Sawada, pentru ar însemna orgoliu din partea mea, ar însemna o neînţelegere a faptului ca abia am reuşit să păşesc în galeria marilor maeştri ai lumii şi acest lucru îmi dă un sentiment de micime, de neputinţă atunci când mă voi întâlni cu aceştia. Doresc să menţionez faptul ca goshin-do-ul este o secţiune profesioniste a artelor marţiale mondiale, doresc să indic şi să arăt încă o dată faptul că goshin-do-ul este un sistem care se învăţa foarte greu, dar care aduce apoi foarte multe satisfacţii. Gradul de Shihan îmi impune foarte multe restricţii. Îmi impune în primul rând o restricţie a contactelor pe care le am şi îmi arată că trebuie să abordez numai acea cale marţială şi numai acei oameni care, într-adevăr, înţeleg sensul şi noţiunea de bushi-do japonez. Pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie şi este obligatoriu să îmi impun un anumit sistem de antrenament profesionist. Se cere foarte mult de la mine, de la orice gradaţie 6 sau 7 Dan, numărul orelor de antrenament personal a crescut foarte mult, pentru că doresc să arat marilor maeştri care au avut încredere în mine că această alegere nu este una întâmplătoare. Din acest punct de vedere obligaţiile mele sunt nenumărate, atât în cadrul federaţiei pe care o conduc, dar şi în cadrul tuturor contactelor pe care le am cu reprezentanţi de marcă din ţara noastră, ai artelor marţiale româneşti sau internaţionale. Eu cred că urmează să parcurg un drum foarte greu, în acelaşi timp va fi si un drum frumos, vreau sa spun că nu mă voi da la o parte din parcurgerea acestui drum, chiar dacă impune foarte multe restricţii, atât din punct de vedere al timpului pe care îl am la dispoziţie, cât si al obligaţiilor cărora trebuie sa le fac faţă.

– Pentru că a venit vorba de turneul asiatic, iată că, se pare, vă veţi întoarce acolo…

Îmi doresc foarte mult să mă întorc în Asia, am primit foarte multe email-uri de la câţiva reprezentanţi de marcă ai sistemului Shaolin. Vreau să reamintesc faptul că împreună cu finul meu, Sorin Meraru, un partener si un om deosebit, am efectuat un turneu asiatic unde am avut câteva întâlniri cu membri ai Shaolin-ului chinezesc, am vizitat cea mai mare scoală Shaolin, cea mai mare academie de arte marţiale chineze, care cuprinde 2000 de practicanţi. Avem o invitaţie de a practica si de a prezenta sistemul nostru aşa cum am mai făcut-o de curând în cadrul acestei şcoli. Aşadar, porţile Chinei sunt deschise pentru noi. Reamintesc faptul ca acest turneu a făcut ca să parcurgem China de la un capăt la celalalt şi ne-am dat seama de valoarea luptătorilor chinezi, de ospitalitatea şi de şiretenia lor. Menţionez faptul că am fost foarte bine primiţi, după ce ne-am impus punctul de vedere, după ce am arătat că şcoala de arte marţiale Goshin-Do promovată de maeştri japonezi este şi trebuie să fie un prieten al întregii lumi, nu un duşman al lor. Acest lucru a trebuit demonstrat, pentru că există rivalităţi extraordinare între chinezi şi japonezi. Vreau să spun că m-am simţit acolo ca acasă şi că în ciuda tuturor emoţiilor pe care le-am avut, am demonstrat că suntem nişte ambasadori de seama ai Federaţiei Române de Karate si Aiki Goshin-Do si, iată, acum, peste câteva luni, toate aceste eforturi ale noastre, toate aceste simţăminte ale noastre se reîntorc cu bine către noi.            (Diana IONESCU)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button