Ancheta

Tăierile ilegale de păduri au masacrat nordul judeţului

Recent, în zona de nord a judeţului Vâlcea au avut loc mai multe verificări ale modului în care este exploatată masa lemnoasă. Au fost depistate o serie de nereguli şi au fost împărţite amenzi.
În vederea punerii în aplicare a planului comun de acţiune privind prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate, a fost constituit, prin ordinul prefectului nr.127/2007, grupul de lucru pentru judeţul Vâlcea. Sub coordonarea instituţiei prefectului, au fost organizate mai multe întâlniri pentru elaborarea planului comun de acţiune. În cadrul întâlnirilor, au fost stabilite responsabilităţi pentru fiecare instituţie, activităţi în urma cărora, în faza premergătoare, au fost identificaţi operatorii economici şi persoanele fizice ce desfăşoară operaţiuni cu materiale lemnoase, a fost alcătuită situaţia partizilor aprobate pentru exploatare şi au fost realizate documentări prin deplasări la faţa locului în zonele cu risc criminogen ridicat, în special în partea de nord a judeţului, pe raza localităţilor Malaia şi Voineasa.

În faza de acţiune au fost stabilite patru obiective referitoare la: controlul exploatării; controlul instalaţiilor de debitat/transformat lemn rotund; controlul depozitelor, pieţelor şi agenţilor economici care efectuează operaţiuni de comercializare a masei lemnoase; controlul ciruclaţiei materialului lemnos pe drumurile publice. Fiecare instituţie implicată a primit câte o copie a documentaţiei astfel întocmite. Pentru realizarea acestor obiective au fost stabilite activităţi şi tematici de control, acţiunile fiind efectuate atât în echipe mixte cât şi de fiecare instituţie, potrivit competenţelor şi programelor proprii de activitate. În perioada 15 martie – 1 iunie 2007 au fost efectuate în total un număr de 633 de acţiuni, fiind constatate 62 infracţiuni silvice. De asemenea, au fost aplicate un număr de 215 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2 miliarde lei vechi. A fost confiscată cantitatea de 130 metri cubi de material lemnos în valoare de 87 milioane lei vechi. În această perioadă au fost organizate întâlniri periodice, în cadrul cărora membrii grupului de lucru au stabilit modul de efectuare a controlului şi zonele unde acesta urmează să se execute. Pe parcursul activităţilor derulate, s-a acţionat în localităţile unde au fost identificate cele mai mari suprafeţe de teren din fondul forestier puse la dispoziţia comisiilor locale pentru reconstituirea dreptului de proprietate şi nepredate proprietarilor, întrucât acestea au fost afectate de tăierile ilegale în cea mai mare măsură şi au fost efectuate demersuri pentru determinarea proprietarilor de păduri să ia măsuri de asigurare a pazei cu structuri silvice de specialitate.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button