„Niciodată nu am dat un răspuns negativ cu mai multă părere de rău”

• Dragan Petricevic despre oferta de la BC Rm. Vâlcea

Dragan Petricevic este unul dintre cei mai bine cotaţi antrenori din baschetul masculin românesc. A avut rezultate pe oriunde a mers, iar anul trecut, cu Elba Timişoara, cu un buget restrâns, a făcut pur şi simplu miracole, jucând finala Cupei României şi terminând sezonul regulat pe locul 4. Aflat în pregătiri la Vâlcea cu lotul naţional de tineret (Under 20) al României, tehnicianul sârb a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de reprezentativa pe care-o antrenează, de campionatul intern şi despre oferta pe care-a primit-o din partea oficialilor echipei BC Rm. Vâlcea. 

* Cum a decurs pregătirea echipei naţionale de tineret la Vâlcea şi ce program aveţi în continuare?

– Pregătirea a decurs bine şi-n primul rând pentru că avem la dispoziţie tot ce ne trebuie aici la Vâlcea. Aş dori prin această ocazie să mulţumesc oficialilor de la BC Rm. Vâlcea, care ne-au mediat şi ne-au asigurat antrenamentele la Sala Polivalentă şi şedinţele de refacere la Călimăneşti. Avem parte de cele mai bune condiţii de pregătire, stăm la un hotel bun, suntem pe deplin mulţumiţi din acest punct de vedere.

* Ce obiectiv aveţi pentru proxima ediţie a Diviziei B a Campionatului European?

– Obiectivul nu este unul foarte clar. Nu putem să discutăm despre un obiectiv precis, despre promovare sau ceva de genul acesta, atâta timp cât în această componenţă lotul s-a reunit abia de două săptămâni. Deci practic, n-am avut ocazia să ne antrenăm prea mult timp împreună. Avem doi jucători care studiază în SUA, avem câţiva care-au jucat barajul de promovare în Divizia A, la care-a participat de altfel şi BC Rm. Vâlcea. Este vorba de Dragoş Andrei de la Vâlcea şi de un jucător de la Târgovişte. Altfel, mai sunt şi alţii jucători care abia au revenit după accidentări.

* Cum e şi Dragoş Andrei de altfel…

– Într-adevăr. Aşadar, nu putem să discutăm despre nişte obiective foarte înalte, dar putem să discutăm despre dorinţa noastră de a face tot ce ne stă în putinţă să ajungem în primele opt echipe, deci să reuşim să depăşim faza grupelor, una de altfel foarte dificilă. Iar dacă se va întâmpla aşa, ar fi foarte bine. Totuşi, pentru reuşita acţiunii, ne dorim de asemenea ca unii jucători mai talentaţi să intre şi în vederile antrenorilor de la lotul de seniori.

* Apropo de tinerele talente: sunt speranţe pe viitor ca din acest lot să apară jucători care să facă performanţă la nivel înalt în România?

– Sigur că sunt. Însă trebuie să avem grijă de aceştia, să le oferim mai multă pregătire, mai multe cantonamente. Problema este că noi de obicei ne agităm cu o lună sau două înainte de o competiţie, iar după aceea, până vara viitoare uităm că acest lot ar exista. Cred că trebuie să încercăm să creăm condiţii ca aceşti jucători să se întâlnească de câteva ori pe an, iar atunci prin nişte mini-cantonamente şi câteva meciuri de verificare să menţinem acest tonus pozitiv în care să creştem tinerele talente.

* Antrenaţi echipa de băieţi Elba Timişoara. Ce spuneţi despre campionatul trecut, despre cel viitor, în general?

– Cu Elba Timişoara sunt foarte mulţumit de ce am realizat anul trecut. Cred că fără falsă modestie putem să ne numim surpriza plăcută a campionatului, pentru că având penultimul buget din Divizia A am jucat finala Cupei României şi am terminat sezonul regulat pe locul 4, la o singură victorie de locul 2 şi la doar câteva coşuri distanţă de echipa de pe locul 3, BCMUS Piteşti. Sunt foarte mulţumit de cât s-a realizat, mai ales că situaţia la club în anii precedenţi a fost dominată de instabilitate.

* Care este opinia dumneavoastră despre valoarea campionatului şi despre jucătorii care evoluează la echipele din ţară?

– Din punct de vedere valoric, părerea mea este clară: campionatul trecut a fost cel mai interesant din ultimii ani. Mai bine spus a fost mai spectaculos ca niciodată! Şi asta datorită faptului că s-a investit foarte mult şi că au apărut o serie de jucători valoroşi. Jucătorii români au început să fie foarte bine plătiţi şi poate asta le-a dat un imbold. Au venit şi foarte mulţi jucători străini de înaltă clasă, nu ca şi până acum, când cei de afară proveneau de la divizii inferioare sau chiar din rândul angajaţilor de la McDonald’s. Mai sunt încă foarte mulţi jucători de acest gen, care vin direct de la McDonald’s să joace baschet în România, însă e clar că vor fi din ce în ce mai puţini. Asta este important, iar eu sunt convins că şi sezonul viitor va fi la fel de spectaculos. Multe echipe s-au deşteptat, ca să zic aşa, iar acum vor testa şi vor căuta mai atent atunci când va veni vorba să transfere jucători din străinătate. Au crescut condiţiile la toate echipele, din câte am auzit acum sunt cel puţin zece echipe care-şi propun nişte obiective foarte serioase.

* Apropo de jucători străini, creşte valoarea campionatului prin venirea acestor jucători străini sau credeţi că trebuie să acordăm atenţie şi celor români?

– Valoarea campionatului intern creşte foarte mult prin aducerea jucătorilor străini. De aceea, cred că ar trebui ca numărul „stranierilor” dintr-o echipă să urce de la 5 la 7.

* Dar o asemenea decizie nu ar afecta baschetul românesc, pe jucătorii români în special?

– Nu, nu cred că ar afecta baschetul românesc. Dimpotrivă, situaţia este foarte neplăcută, pentru că trebuie să ne bazăm pe jucători mediocri. Am spus mai înainte că în viitorul sezon vor fi cel puţin zece echipe cu ambiţii de a intra în play-off. Aceste echipe ar avea nevoie de jucători români care să le ridice rezultatele. La fiecare echipă ar trebui să fie cam vreo trei jucători români de valoare, care împreună cu cei cinci străini să formeze o echipă în stare să joace un baschet de calitate. Asta înseamnă că avem nevoie de vreo 30-35 de jucători români de calitate. Nu de calitatea că pot să fie prezenţi la antrenament sau să intre zece minute pe teren, ci pur şi simplu care pot să crească nivelul rezultatelor. Dar nu avem atâţia jucători români de valoare! În ţară, nu sunt mai mult de zece care pot să se ridice la nivelul calitativ dorit…

* Iar majoritatea acestora zece evoluează deja la echipe de valoare…

– Da. Şi astfel ajungem în situaţia să ne bazăm pe jucători mediocri care, într-o ţară cu un baschet dezvoltat, unde există o concurenţă foarte mare, nu ar avea valoare de Divizia A. Concluzia este clară: numărul mai mic de jucători străini nu ajută baschetul românesc, ci dimpotrivă este nevoie de un număr mai mare de baschetbalişti de afară pentru a creşte nivelul valoric al campionatului.

* Poate cineva să întrerupă hegemonia aceasta a Asesoft-ului la şefia campionatului?

– În acest sezon nu, dar pe viitor, s-ar putea. Însă e clar că în sezonul ce vine, nu se va întâmpla acest lucru. Asesoft-ul va fi mult mai puternică decât în campionatul care s-a terminat.

* De BC Rm. Vâlcea ce spuneţi? Echipa o ia practic de la capăt, după un prim an de entuziasm, dar complet lipsit de rezultate?

– Ce să zic? Mă bucur în primul rând că BC Rm. Vâlcea a rămas în Divizia A, pentru că ar fi fost un mare păcat dacă nu s-ar fi salvat. Pentru că aici în Vâlcea s-a făcut investiţii serioase, iar oamenii din cadrul clubului, începând de la investitori, oficiali, antrenori, etc, din ce ştiu eu, cum se spune, au respirat baschet…

* A existat într-adevăr o dorinţă enormă de a face performanţă…

– Sigur că a existat, dar cred că dorinţa a fost poate mult prea mare. Orice echipă trebuie să treacă prin acest „sezon de boli”, cum se spune, de copilării, prin acest „sezon de oreion”. Eu sunt convins însă că BC Rm. Vâlcea, după sezonul trecut, a acumulat foarte multă experienţă… Şi cred că a ieşit mai puternică decât cum a intrat acum un sezon. I-am cunoscut pe oamenii de la club şi pot să spun că ceea ce doresc ei pe viitor şi cât sunt dispuşi să dea pentru baschet în puţine locuri am mai întâlnit asemenea susţinere. Şi nu mă refer numai la buget.

* Este adevărat că aţi fost contactat pentru a prelua funcţia de antrenor aici la BC Rm. Vâlcea?

– Da, acum nu mai este nici un secret, am avut câteva runde de discuţii. Dar nicidecum nu se poate spune că a fost vorba de negocieri. Pentru că nu era vorba de negoţ aici. Au fost pur şi simplu unele discuţii. Şi pot să vă spun sincer, cu mâna pe inimă, că am fost foarte, foarte tentat să vin la Vâlcea. Însă cred că niciodată de când sunt în România (şi au mai existat destule oferte la care nu am putut să răspund afirmativ) nu am dat un răspuns negativ cu mai multă părere de rău ca de data asta. Aceşti oameni, începând cu domnul director Nicu Enache, continuând cu domnul Biţă, preşedintele clubului, au fost mai mult decât gentlemeni în toate aceste discuţii. Iar eu cred că şi din partea mea a existat corectitudine. De altfel, noi avem în continuare relaţii bune şi sunt convins că vom rămâne prieteni şi că putem să ne ajutăm unii pe alţii pentru a creşte nivelul echipelor împreună, al celei din Vâlcea şi al celei din Timişoara.

* Până la urmă am înţeles că aţi recomandat un antrenor aici la Vâlcea?

– Treaba asta cu recomandatul nu prea este adevărată. Practic eu mi-am dat doar cu părerea despre un antrenor.

* Îl cunoaşteţi pe Ozren Selekovic, cel care va prelua conducerea tehnică a echipei în noul sezon?

– Sigur că-l cunosc, a venit chiar împreună cu mine aici la Vâlcea. Preşedintele clubului BC Rm. Vâlcea m-a rugat să-l ajut în prima fază, de comunicare. Mă bucur pentru faptul că pentru oficialii clubului a contat foarte mult şi părerea mea, dar sigur au avut şi ei părerile şi informaţiile lor despre acest antrenor. Probabil că şi opinia mea a contat şi că au luat-o drept o garanţie. Personal voi face totul ce e posibil ca să-l ajut pe colegul meu să se acomodeze şi să obţină rezultatele dorite. În sensul că mi-aş dori foarte mult ca în acest sezon BC Rm. Vâlcea să ia locul 3. Pe locul 1 Asesoft, pe locul 2 Elba. Sigur că acum vorbesc despre nişte obiective mult prea îndrăzneţe, care nu pot fi atinse aşa de uşor. Dar ideea este că voi ajuta absolut cu tot Vâlcea pentru că oamenii de aici într-adevăr merită să trăiască mai multe bucurii decât anul trecut.

* Publicul vâlcean este nerăbdător să-l cunoască, ne puteţi oferi totuşi mai multe amănunte despre el?

– Nu cred că este chiar etic să vorbesc eu despre noul antrenor. De aceea, aş dori să încheiem discuţia aceasta despre Seleskovic, pentru că nu mi se pare corect ca aceste informaţii să le dau eu. Normal este ca antrenorul să fie prezentat într-o conferinţă de presă, atunci când oamenii din conducerea clubului pot să ofere mai multe date. Chiar nu este corect faţă de ei să vă dau eu mai multe date despre noul antrenor. Sunt sigur că oamenii din club vor să aibă bucuria de a-l prezenta pe Seleskovic.

* De Dragoş Andrei ce spuneţi? E singurul vâlcean în lotul de tineret pe care-l antrenaţi?

– E un jucător talentat care trebuie să-şi schimbe foarte mult mentalitatea dacă vrea să joace baschet la înalt nivel. Îmi place foarte mult, l-am urmărit atent în sezonul trecut, cred că poate să devină unul dintre cei mai buni conducători din ţară în foarte scurt timp. Dar repet, numai dacă-şi schimbă mentalitatea şi dacă înţelege că sportul acesta înseamnă în primul rând muncă şi sudoare. Atitudinea pe care-o simt, pe care-o văd eu la el, nu este una potrivită pentru sport de performanţă. În sport este concurenţă, sportul nu-ţi oferă timp pentru sentimente, aşa că niciodată un jucător care arată că e nemulţumit de fiecare dată când nu-i convine ceva nu va deveni un jucător de valoare. Sfatul meu către Dragoş Andrei este să strângă din dinţi, să se refacă, şi mă bucur că a începe încet-încet să revină la valoarea lui, să înţeleagă că la echipă vor veni coechipieri de valoare, că la echipa va veni şi un alt antrenor, dar că totuşi de la el se aşteaptă foarte multe.

* Credeţi că BC Rm. Vâlcea ar fi avut alte rezultate în finalul sezonului dacă Dragoş Andrei nu s-ar fi accidentat? Ne gândim în special la meciurile acelea din play-out, cu Cuadripol Braşov, când poate că alta era situaţia cu Dragoş Andrei pe teren, pentru că se ştie cât de prost a jucat Miller atunci. Iar Vâlcea avea nevoie de un alt jucător care să preia greul…

– Probabil că da. Dragoş Andrei este un jucător de valoare nu numai pentru o echipă din Vâlcea. Anul trecut putea să joace la orice echipă de Divizia A din ţară şi avea loc între titulari. Este un jucător talentat, de perspectivă, de 20 de ani, vâlcean get-beget, dar trebuie mai are până să treacă de stadiul de bibelou. Dragoş Andrei nu mai trebuie să se simtă ţinut într-un clopot de sticlă ca să nu se spargă.

* Care jucător v-a mai plăcut din echipa cu care BC Rm. Vâlcea a încheiat sezonul trecut?

– Am jucat puţine meciuri împotriva echipei de aici, dar pot să spun că de fiecare dată, în partidele cu Elba Timişoara, toţi jucătorii vâlceni care au intrat pe teren au fost extrem de motivaţi, au arătat că-şi doresc victoria foarte mult. În rest, n-am văzut atât de multe meciuri încât să-mi fac o părere precisă despre toţi jucătorii de la Vâlcea. Totuşi, pot să zic că mi-a plăcut cum a jucat Vladimir Milosevic.

* De americanul Jamaal Miller ce spuneţi?

– E un jucător interesant, spectaculos, dar cu care, în concepţia mea despre baschet, nu aş putea colabora.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button