Liga IV

S-a decis campioana!

Sportul Rm. Vâlcea – Hidroelectra Rm. Vâlcea 1-1 (1-1)

După doar un sezon de la construirea echipei, Sportul Rm. Vâlcea a ajuns campioană a judeţului. Matematic încă nu se pot considera învingători, dar teoretic este greu de crezut că se mai pot încurca. Istoria acestei echipe este următoarea: la începutul sezonului a apărut în peisajul Ligii a IV-a o nouă echipă, Sportul Rm. Vâlcea, formată din jucători care ar fi putut avea mai multe de spus în fotbal, dar au avut alte priorităţi în viaţă, aşa că sportul-rege a rămas doar un hobby. Sau poate doar au fost lipsiţi de şansă. Aceştia jucători n-au vrut să înceapă chiar de la cel mai slab nivel, aşa că au cumpărat loc în eşalonul de elită judeţean. şi încă de la început au anunţat că vor face legea în acest campionat.

Şi s-au ţinut de cuvânt. Au mai fost băgaţi în tot felul de combinaţii, cum că ar fi aranjat unele meciuri, ar fi jucat mai mult în culise decât pe teren, însă şi-au văzut de drum, fiind apreciaţi de mulţi dintre oamenii de fotbal din judeţ. Şi şi-au atins scopul. Au câştigat un campionat în care au avut ca adversari echipe ca Flacăra Horezu (la început), Minerul Berbeşti sau Electra Rm. Vâlcea, formaţii cu tradiţie în fotbalul judeţean. Acum, spre final de campionat, au început să se limpezească lucrurile. Mai rămăseseră doar două echipe în luptă, Sportul şi Hidroelectra, ultima o grupare ce nu a suferit în acest campionat decât o singură înfrângere, însă asta nu a fost de ajuns pentru a deveni lideră. Aşa că Giurcă şi compania aveau neapărat nevoie de o victorie în runda de sâmbătă, 19 mai, la Bărbăteşti, în faţa Sportului. Doar aşa mai puteau spera la câştigarea campionatului. Dar cu ambiţie au jucat şi gazdele, mai ales că cei de la Electra îi bătuseră şi în tur, aşa că totul se complica. De fapt, ambiţia a contat cel mai mult în acest joc, pentru că altceva, dovezi de spectaculozitate sau înalte calităţi tehnice, n-au prea fost sesizate. A existat însă acea încrâncenare, luptă pentru fiecare minge. A fost un joc echilibrat, alternând momentele bune ale fiecărei echipe.

Soarta meciului, decisă în prima repriză

Încă de la început fiecare dintre cele două combatante au încercat să tranşeze meciul în favoarea lor. Au existat câteva situaţii de gol la ambele porţi, ai căror autori au fost Roşoagă şi Bunescu la gazde, respectiv Belu, Harapu şi Giurcă la oaspeţi, însă scorul a fost deschis abia în minutul 29 după o fază ce i-a surprins pe cei de la Hidroelectra. Alin Bunescu, alias „Vrăjeală”, a fost faultat undeva la mijlocul terenului, a captat toată atenţia după ce a început să vocifereze, cerându-i arbitrului acordarea unui cartonaş galben pentru adversar, un coechipier a speculat momentul, a executat rapid la Pîntea, lăsat singur în flancul stâng. Acesta nu s-a apropiat prea mult de poartă, a şutat lângă bară, l-a prins poziţionat un pic greşit pe tânărul portar Bucuroiu, astfel că scorul a devenit 1-0. Gazdele n-au avut, însă, prea mult timp să se bucure de reuşită. Imediat de la reluare a fost 1-1. Giurcă a executat o lovitură liberă obţinută tot în apropierea mijlocului terenului, mingea a fost respinsă greşit de defensiva gazdelor până la Nicolaescu, ce nu l-a iertat pe Mihalache.

După pauză, Sportul a conservat rezultatul

În repriza secundă cam la fel a decurs jocul. Gruparea lui Cristi Bora a început ceva mai hotărât. Bunescu s-a aflat în două rânduri în postura de a marca, dar scorul a rămas neschimbat. La mijlocul celei de-a doua părţi a avut loc o fază confuză. Bunescu scăpase singur spre poarta adversă, dar Giurcă a stopat acţiunea. Gazdele au cerut cartonaşul roşu pentru poziţie de ultim apărător a lui Giurcă, centralul i-a acordat galben, în timp ce antrenorul-jucător al oaspeţilor protesta, susţinând că n-a comis vreo abatere. Oricum, cert e că n-a ieşit nimic din această fază. Roşoagă le-a dat ceva emoţii celor de la Hidroelectra printr-un şut ce a ţintit, însă, stâlpul din spatele porţii. Pe final de meci, oaspeţii au avut şansa să treacă în avantaj, dar balonul trimis cu capul de Pufu a ocolit poarta, astfel că Hidroelectra a ratat campionatul. În proporţie de 99 % Sportul, echipă formată şi din jucători care-au trecut pe la Electra, va merge la meciul de baraj. Totuşi, poate fi trasă concluzia că liderul actual al Ligii a IV-a n-a fost mai bun decât gruparea lui Gigi Bucuroiu. În confruntările directe câştig de cauză au avut cei de la Electra ce i-au învins mai întâi pe cei de la Sportul, iar acum au înregistrat un egal.
Urmează acum să vedem care va fi viitorul echipei Sportul, dacă ambiţia îi va duce şi în Liga a III-a. N-au o bază sportivă corespunzătoare, nici un sponsor care să-i susţină la acest nivel, aşa că viitorul nu sună deloc bine. Se prefigurează a fi al doilea an consecutiv în care judeţul Vâlcea nu dă o echipă în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării. Poate ar fi fost bună o înţelegere cu cei de la Hidroelectra, care au o societate puternică în spate ce ar putea sprijini o echipă de fotbal la acest nivel, însă este greu de crezut că va mai putea exista o relaţie cordială între cele două grupări după gesturile reprobabile pe care şi le-au întors în ultima perioadă. 
Au arbitrat: Ilarie Păsărin la centru, ajutat la cele două linii de Lorin udrea şi Constantin Dănăşel (din Tg. Jiu). Rezervă: Daniel Demetrescu. Observator: Gheorghe Olaru.
Au evoluat echipele:
Sportul Rm. Vâlcea: Mihalache – Uţă, Cosma, Manu, Boncioiu, Popescu, Datcu, Comănescu, Roşoagă, Pîntea, Bunescu. Au mai jucat: Floricu, Ştefan, Andrei.
Hidroelectra Rm. Vâlcea: Bucuroiu – Pătularu, Giurcă, Nicolaescu, Gheorghe, Grigore, Belu, Nistor, Ariciu, Harapu, Pufu. Au mai evoluat: Faur, Bîzgan şi Cherăscu.

Disciplina lui Bora

De când a venit ca antrenor la Sportul, Cristi Bora a instaurat în rândul jucătorilor pe care-i pregăteşte o disciplină de fier. Nu mai departe decât înaintea meciului cu rivalii de la Hidroelectra i-a ameninţat pe elevii săi că-i va căuta prin discoteci şi dacă-i va prinde nu vor scăpa atât de uşor. A făcut schimbări masive şi-n „unsprezecele” de bază, iar atacul a cunoscut de asemenea îmbunătăţiri majore. Rezultatul: dintr-o echipă gata-gata să piardă şefia, Sportul a reuşit să-şi păstreze primul loc, la o distanţă suficientă de puncte faţă de principalele urmăritoare, iar acum, cu două etape înainte de final, poate sărbători deja pe jumătate câştigarea campionatului, pentru că egalul cu Hidroelectra valorează practic cât o victorie. Având cinci puncte în plus faţă de trupa lui Gheorghe Bucuroiu este clar că doar printr-un miracol mai pot fi detronaţi cei de la Sportul din frunte. Şi totuşi, Cristi Bora cere răbdare şi amână bucuria până ce şi matematic echipa pe care-o antrenează va fi oficial campioana Vâlcii: „Nu s-a terminat încă, mai avem două meciuri de jucat. Abia după ce vom învinge şi la Flacăra Horezu ne vom putea bucura pe deplin. Înţelegerea mea e până la meciul de baraj inclusiv. Apoi nu ştiu ce se va mai întâmpla”.

Bunescu şi-a serbat ziua de naştere

Tatăl lui Bunescu, medic-veterinar în Măciuca, a profitat de faptul că se afla în oraş pentru a-şi felicita fiul de ziua lui. Prilej cu care nu a putut rata meciul important de la Bărbăteşti, decisiv pentru primul loc în Liga a IV-a. Pentru că echipa fiului său a reuşit să-şi atingă obiectivul şi să nu piardă în faţa celor de la Hidroelectra, luând astfel o opţiune importantă pentru clasarea în frunte la final, Bunescu-senior a alăturat felicitărilor şi cu un cadou. Alin Bunescu tocmai îşi serbase vineri, cu o zi înaintea meciului, ziua de naştere (a împlinit 25 de ani), dar sărbătoarea fusese amânată până după derby-ul cu Sportul. După meci, Bunescu, dar şi rezultatul cu cei de la Hidroelectra a fost sărbătorit la unul dintre sponsori.

Primul obiectiv

La finele derby-ului, bucuroşi pentru faptul că au scăpat de obstacolul Hidroelectra, şi cu titlul de campioni judeţeni aproape acontat, cei de la Sportul s-au bucurat în stilul lui Dinamo, iar din vestiare s-au auzit în câteva rânduri obişnuitele strigăte de luptă ale spartanilor: „Augh! Agh! Augh!”. Tot în vestiar s-a desfăcut şampania şi s-a cântat „La Mulţi Ani” pentru Bunescu. „Acesta a fost primul nostru obiectiv. Dacă cei de la Electra erau buni ne băteau pe teren”, a spus unul dintre sponsorii echipei Sportul, Ion Andrei. 

De partea cealaltă, cei de la Hidroelectra le-au oferit gazdelor o replică destul de acidă. „Sunt echipă de un an!”, a spus Gheorghe Bucuroiu la finalul meciului. „A fost ambiţia lor ca să termine anul acesta pe primul loc. Chiar dacă am fi câştigat astăzi cred că tot Sportul lua campionatul, nu se mai putea pune problema asta. Campionatul era jucat de mult!”, a încheiat Bucuroiu.

Bannere anti-Sportul

Jucătorii de la Hidroelectra au fost susţinuţi în meciul de la la Bărbăteşti de un grup de suporteri, care încă din momentul când au ajuns la teren au postat pe gardul din spatele porţii dinspre drum două bannere: „Noi jucăm la oraş, voi la ţară!” şi „Echipa noastră are sufletul împăcat, că joacă fotbalul curat!”. Replica gazdelor nu a întârziat să apară: „Aduceţi şi clasamentul!”, le-au cerut în schimb suporterii Sportului.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button