Diverse

Liga Campionilor, interzisă românilor?

Ce ghinion pentru Oltchim! Drumul echipei vâlcene spre grupele Ligii Campionilor a devenit dintr-o dată extrem de sinuos. Motivul: Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a decis recent modificarea sistemului de accedere în grupele Ligii Campionilor. Măsura intră în vigoare începând cu ediţia 2007-2008 a celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent şi are darul de a închide cercul bogaţilor. Din proxima ediţie a Ligii Campionilor, pentru echipele care nu sunt calificate direct în grupe va urma un adevărat chin. Dar despre ce este vorba?

Nu mai sunt tururi preliminare

Până acum, pentru a pătrunde în grupele Ligii Campionilor, deţinătoarea titlului naţional în România era nevoită să dispute două tururi preliminare. Unul mai lejer (în compania unei grupări din lumea a treia a handbalului – de genul echipei Madeira cu care Rulmentul Braşov a jucat anul trecut) şi un altul mai dificil (împotriva unei formaţii ceva mai puternice de pe continent – aşa cum a fost cazul unguroaicelor de la Ferencvaros Budapesta, cu care tot elevele Marianei Târcă s-au duelat în toamna lui 2006). Altfel însă vor sta lucrurile de acum încolo.

Grupe preliminarii, înainte de… grupele principale!

În primă instanţă, EHF a stabilit ca numărul de echipe calificate direct în grupele Ligii Campionilor să crească de la 8 la 12. În aceste condiţii, pentru cele patru locuri rămase libere va urma o bătălie aprigă, care se va da în cadrul a patru grupe de câte patru echipe, doar prima clasată din fiecare grupă urmând a face saltul în elita Ligii Campionilor. Iar dacă mai amintim şi faptul că în aceste grupe preliminare nu se va juca tur-retur, ci vor fi doar patru turnee organizate de echipele cu cel mai bun coeficient în Europa, atunci e clar că şansele Oltchim-ului de a intra în Liga Campionilor s-au complicat.

Serie de foc pentru Oltchim

Federaţia Europeană de Handbal a dat deja publicităţii componenţa celor patru grupe preliminare, Oltchim-ul fiind repartizată într-o serie de foc. Astfel, elevele lui Gheorghe Tadici se vor duela pentru calificarea în Liga Campionilor cu vicecampioanele din Norvegia (Byasen Trondheim) şi Spania (Astroc Sagunto), dar şi cu câştigătoarea titlului din Ucraina (Metalurg Zaporozhye). Cele patru grupări se vor întâlni în perioada 28-30 septembrie, dar încă nu se ştie deocamdată precis unde poate avea loc turneul respectiv.
„E mai greu acest sistem de accedere în Liga Campionilor, sigur că ne convenea vechea formulă de pătrundere în grupe, cu meciuri tur-retur. Cred că Byasen Trondheim este cea mai bine clasată din punct de vedere al coeficienţilor în Europa, a fost mai mereu în ultimii ani în grupele Ligii Campionilor. Pentru noi, într-un fel e mai bine să se joace în Norvegia, pentru că, de exemplu, dacă turneul va fi organizat la Zaporozhye, în Ucraina, ne va fi foarte greu să terminăm pe primul loc, pentru că acolo nu prea câştigă nimeni. Dacă prima clasată, din diferite motive, nu poate să organizeze turneul respectiv, atunci acesta va avea loc pe terenul echipei cu al doilea coeficient în Europa. Din păcate, din acest punct de vedere, Oltchim-ul nu stă deloc prea bine, noi fiind probabil pe ultimul loc în grupă în ceea ce priveşte coeficienţii”, a declarat antrenorul Gheorghe Tadici.
Dacă învingătoarea unui asemenea turneu merge în grupele Ligii Campionilor, învinsele – adică locurile 2, 3 şi 4 – vor fi „retrogradate” în Cupa EHF.

Tot cu Byasen şi-n Liga Campionilor

Gheorghe Tadici şi cele patru jucătoare de la Silcotub venite vara trecută la Vâlcea (mai puţin Roxana Gatzel, care e accidentată şi va rata mai mult ca sigur şi turneul de la finele lunii septembrie), se vor duela astfel pentru a treia oară consecutiv în cupele europene cu Byasen Trondheim. Până acum, bilanţul întâlnirilor directe dintre Tadici, elevele sale de la Zalău, şi gruparea norvegiană este egal. În 2005, Silcotub-ul lui Tadici era înfrânt de nordice şi rata intrarea în grupele Ligii Campionilor, revanşa fiind luată în acest sezon, în finala Cupei Cupelor. Unde, după prima manşă jucată în deplasare şi încheiată cu scorul de 30-24 pentru Oltchim, handbalistele pregătite de reputatul tehnician se pot considera deja câştigătoarele trofeului.

Sponsori noi la Trondheim

Chiar dacă nu a părut deloc ca o echipă de speriat, Byasen Trondheim va cunoaşte o transformare totală în această vară. Din câte se pare, norvegiencele şi-au găsit recent un sponsor cât se poate de potent din punct de vedere financiar, care-a anunţat deja că va face achiziţii spectaculoase în această vară, cu care vor să atace intrarea în Liga Campionilor, în plan fiind şi întreruperea supremaţiei pe plan intern a rivalei Larvik. Un lucru deloc pe placul nostru, nu-i aşa, pentru că se ştie deja, nu am scăpat încă de echipa din Trondheim, confruntările din finala Cupei Cupelor fiind doar preambulul unui duel şi mai aprig în toamnă, în perspectiva participării în Liga Campionilor.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button