Diverse

Cu mâna pe trofeu

Byasen Trondheim – Oltchim Rm. Vâlcea 24-30

Nici cei mai optimişti suporteri ai echipei Oltchim Rm. Vâlcea nu s-au aşteptat înainte de meciul tur al finalei Cupei Cupelor că elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa îşi vor aconta în proporţie covârşitoare trofeul pus în joc încă din prima manşă. Ei bine însă, tocmai acest lucru s-a întâmplat, handbalistele noastre reuşind să câştige lejer în Norvegia (30-24) şi să pună deja mâna pe trofeu, chiar dacă mai e un meci de jucat.

Defensiva, „cheia” meciului

Speriat de faima ţării pe care Byasen o reprezintă în handbalul european şi mondial, Gheorghe Tadici şi-a luat toate măsurile de siguranţă pentru a contracara jocul agresiv al adversarelor. Încă de la plecarea spre Norvegia, tehnicianul Oltchim-ului a declarat că se va baza în special pe apărare, compartiment unde de altfel s-a şi făcut diferenţa în disputa de la Trondheim. În tabăra vâlceană, singura necunoscută legată de acest meci o reprezenta jucătoarea ce urma s-o facă uitată pe Roxana Gatzel în rolul de coordonator de joc. Tadici a avut mai multe variante la dispoziţie, iniţial a început meciul cu Roxana Gheorghe, însă ulterior, după câteva minute, a decis ca responsabilitatea să-i revină Valeriei Beşe. Şi nu s-a înşelat deloc, deşi Beşe a trebuit să depună un efort uluitor, ea fiind de asemenea şi un stâlp al apărării, alături de Steluţa Luca. Altfel, poarta a fost de asemenea un alt capitol la care Oltchim-ul a excelat. Între buturi, Luminiţa Dinu şi-a arătat valoarea încă din primele minute ale partidei, atunci când a parat inclusiv o aruncare de la 7 metri.
Gazdele au condus cu 4-3 (în minutul 8) şi 8-7 (în minutul 18), apoi însă s-au stins. Oltchim-ul a preluat conducerea cu 9-8 în minutul 21, printr-un gol semnat de Narcisa Lecuşanu, iar de aici totul nu a mai fost decât o simplă formalitate. Pe teren nu a mai existat decât o singură echipă: cea a Oltchim-ului, care-a punctat regulat şi s-a desprins până la pauză la patru goluri (14-10). A încercat să pună cu adevărat în pericol poarta vâlceană pivotul Marit Frafjord, în rest celelalte jucătoare din echipa norvegiană au fost cvasi-absente, excelând doar la capitolul gafe şi erori. Pe cât a fost posibil, portarul Tatiana Surkova a mai limitat proporţiile scorului, însă doar atât.

Am condus şi cu opt goluri

Repriza secundă a început bine pentru fetele din Trondheim. Două goluri marcate şi o aruncare de la 7 metri ratată de Ardean (a apărat Surkova), le-au dat ceva speranţe gazdelor, care s-au apropiat până la 14-12. N-a fost însă decât un foc de paie, pentru că după ce norvegiencele au încasat o eliminare (abia prima a meciului, asta deoarece în primele 30 de minute de joc arbitrii macedoneni Nacevski şi Nikolovski n-au avut nici un motiv să elimine vreo handbalistă din cele două echipe), au cedat cu totul jocul, iar vâlcencele s-au distanţat până la 18-12. A urmat o nouă tresărire de orgoliu a gazdelor, 18-15, şi chiar o şansă de 18-16, dar Luminiţa Dinu a parat un gol ca şi făcut cu o intervenţie salutară (minutul 41). După 20-17, vâlcencele au avut cea mai fastă perioadă a meciului, punctând de cinci ori consecutiv şi astfel scorul a urcat la 17-25 în minutul 50 (cea mai mare diferenţă de goluri consemnată la Trondheim). Iar Ramona Maier şi-a permis „luxul” de a mai irosi încă o aruncare de la 7 metri. După o scurtă revenire a gazdelor (26-21 în minutul 55), vâlcencele s-au detaşat iarăşi la opt goluri (29-21), însă finalul a aparţinut norvegiencelor, care-au redus din handicap, meciul terminându-se cu scorul de 30-24 pentru Oltchim.
Cea mai prolifică jucătoare vâlceană în meciul de la Trondheim a fost extrema Valentina Ardean (9 goluri marcate). Au mai punctat pentru Oltchim: Ramona Maier – 6, Ionela Gâlcă – 6, Adina Meiroşu – 3, Steluţa Luca – 3, Valeria Beşe – 2, Narcisa Lecuşanu – 1.

„Am pregătit foarte bine această finală”

Antrenorul Gheorghe Tadici a avut numai cuvinte de laudă la adresa jucătoarelor pe care le pregăteşte la întoarcerea în ţară: „Am pregătit foarte bine această finală, iar prima manşă s-a încheiat cum nu se putea mai bine pentru Oltchim. Atu-ul nostru a fost apărarea. Luminiţa Dinu a apărat bine în poartă, dar a fost ajutată bineînţeles şi de defensivă. Toate fetele în general s-au achitat bine de sarcinile pe care le-au avut. Planul tactic ne-a reuşit în proporţie de 80 la sută. Am mai şi greşit, dar asta pentru că jucătoarele nu sunt totuşi roboţi. Am irosit mai multe contraatacuri care ne-ar fi putut costa. Pe măsură ce am înaintat însă în meci, în special în repriza secundă, am dominat tot mai clar jocul şi de aici a apărut la un moment dat şi diferenţa aceea mare de goluri între Oltchim şi Byasen”.

Trataţi ca-n Vestul Sălbatic!

Dincolo de duelul sportiv din Byasen şi Oltchim, meciul tur din Norvegia a scos la iveală şi faţa ascunsă a handbalului nordic. Aşa cum nu se întâmplă de regulă într-o lume civilizată, oficialii clubului norvegian şi-au bătut joc cât au putut de delegaţia vâlceană care-a făcut deplasarea la Trondheim.

Cazare defectuoasă

Prima sincopă între bunele relaţii dintre cele două cluburi care se înfruntă în finala Cupei Cupelor a apărut cu câteva zile înaintea deplasării la Trondheim. Astfel, nordicii au vrut iniţial să le cazeze pe vâlcence în două hoteluri: o noapte într-unul, iar apoi în altul. Variantă pe care oficialii Oltchim-ului au refuzat-o şi au trimis imediat un protest pe adresa EHF. „Normal că nu am acceptat chestia asta, nu ne duceam să facem trambalări dintr-un hotel în altul, nu mergeam să vizităm hoteluri”, a declarat antrenorul Gheorghe Tadici.
Până la urmă, norvegienii s-au făcut că-i preocupă problema, au justificat că hotelurile din Trondheim sunt foarte ocupate, şi au trimis delegaţia vâlceană la… 80 de kilometri de sala unde urma să se joace meciul. „Era un hotel situat la un colţ de stradă, între două discoteci, iar noaptea s-au ţinut pe-acolo raliuri până pe la ora 3.30 dimineaţa. Era un zgomot infernal, nici una dintre jucătoare nu a putut să doarmă noaptea. Noroc că meciul s-a jucat seara, astfel că fetele au putut să mai doarmă câteva ore ziua”, a spus Gheorghe Tadici. În aceste condiţii, datorită distanţei imense pe care trebuiau s-o parcurgă de la hotel spre sala de joc, Tadici a vrut să renunţe chiar la antrenamentul de vineri seara.
Pentru că un necaz nu vine niciodată singur, norvegienii le-au asigurat vâlcencelor şi o masă cât se poate de sărăcăcioasă, fapt care i-a înfuriat încă o dată pe oficialii Oltchim.

Să le ducem la Voineasa!

Pentru a le „mulţumi” norvegienilor pentru excelenta primire, clubul Oltchim ar trebui acum să le asigure fetelor de la Byasen o primire la fel de „generoasă”. În acest sens, conform unei idei exprimate deja în presa centrală de preşedintele Ioan Gavrilescu, ar fi indicat ca gruparea din Trondheim să fie cazată pe undeva pe la Voineasa, de exemplu. Că tot au parte în ţara lor de iarna din belşug! „Nu vrem să le facem probleme de acest gen pentru că nu dorim să avem reclamaţii la EHF. Însă asta nu înseamnă că uităm ce s-a întâmplat în Norvegia. O să ne purtăm cu oaspeţii noştri în limitele regulamentului. Nimic mai mult”, ne-a declarat vicepreşedintele Petre Berbecaru.

Au fost aşteptate de suporteri

La întoarcerea în Râmnic, care s-a produs duminică după-amiaza, handbalistele de la Oltchim au fost aşteptate în faţa Sălii „Traian” de un grup masiv de suporteri. În culmea bucuriei, dar şi pentru a le oferi fanilor o răsplată pentru efortul de a le aştepta, Steluţa Luca şi colegele sale le-au oferit vâlcenilor satisfacţia de a vedea cu câteva zile înaintea meciului retur trofeul pus în joc.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button