Diverse

Cupa Cupelor a ajuns la Vâlcea

La propriu şi la figurat, Cupa Cupelor e deja la Vâlcea. În primul rând pentru că graţie evoluţiei remarcabile din manşa tur a finalei cu Byasen Trondheim, handbalistele pregătite de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au luat deja o opţiune importantă pentru adjudecarea trofeului pus în joc. Apoi, pentru că Oltchim-ul a avut onoarea de a transporta în avionul care le-a adus acasă după deplasarea în Norvegia şi cupa care va fi decernată duminică, 20 mai, la finele manşei retur.

Oficialii Federaţiei Europene de Handbal au luat decizia de a permite echipei vâlcene să transporte în ţară trofeul încă dinaintea primului meci de la Trondheim, fără a cunoaşte bineînţeles deznodământul acelui joc. Până în ziua meciului, trofeul este păstrat la sediul clubului Oltchim.

Returul – doar un spectacol pentru public

Oltchim Rm. Vâlcea se află aşadar la doar 60 de minute de adjudecarea celui de-al treilea trofeu european din istoria clubului. Precedentele două – a fost vorba atunci de Cupa EHF – au fost câştigate sub denumirea „Chimistul” în anii 1984 şi 1989. De data aceasta e vorba de Cupa Cupelor, o competiţie infinit mai grea, pe care vâlcencele au ratat-o însă în 2002 după o finală pierdută la mare luptă în faţa rusoaicelor de la Lada Toljatti. Acum, altfel au stat lucrurile, Oltchim-ul disputând finala din postura de favorită, iar Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi colegele lor au făcut la Trondheim tot ce le-a stat în putinţă pentru a-şi respecta blazonul: a rezultat aşadar un meci de-a dreptul perfect pentru echipa noastră, încheiat şi cu o victorie pe măsură (30-24). „Ne dorim foarte mult să depăşim obiectivul pe care l-am avut, de calificare în finală, vrem să câştigăm cupa, un lucru care cred că-i bucură pe toţi. Este o cinste pentru oraş, pentru comunitate, pentru jucătoare, pentru club, pentru conducerea tehnică, pentru suporterii noştri, şi nu mă refer aici doar la băieţii din Brigada Zăvoi, ci mă refer la toţi cei care vin la sală. O spun cu toată sinceritatea, vâlcenii merită să aibă satisfacţia câştigării Cupei Cupelor!”, spunea Gheorghe Tadici înaintea plecării spre Trondheim, iar elevele sale i-au respectat întocmai doleanţele.
Succesul mai mult decât concludent din Norvegia le conferă acum elevelor lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa şanse totale de câştigare a Cupei Cupelor. Mai mult decât atât, prin prisma rezultatului consemnat în manşa tur, practic întâlnirea din Sala „Traian” nu mai reprezintă decât o simplă formalitate pentru Oltchim, cel mult un meci de palmares, pentru că este greu de crezut că jucătoarele de la Byasen Trondheim vor reuşi o răsturnare atât de spectaculoasă în deplasare, în dauna unei echipe vâlcene care-a dovedit o forţă înzecită pe teren propriu.

„Norvegiencele îşi joacă şansa până la capăt”

„Deşi am câştigat la şase goluri în Norvegia, finala încă se joacă. De altfel, în declaraţiile pe care le-a făcut după meciul de la Trondheim, antrenorul echipei Byasen a repetat de câteva ori acest lucru, insistând pe faptul că finala nu e încă jucată, că norvegiencele au jucat mereu mai bine în deplasare. Este clar deci că vor veni la Vâlcea să-şi joace şansa până la capăt. Noi vrem ca lucrurile să se desfăşoare bine şi-n continuare, aşa cum s-a întâmplat şi la Trondheim, sperând într-o evoluţie la fel de bună ca şi-n deplasare. Vrem să câştigăm iarăşi, din respect pentru public, pentru conducerea clubului, pentru directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. Sperăm să realizăm un spectacol care să placă tuturor iubitorilor de handbal din Vâlcea şi din ţară”, a spus Gheorghe Tadici înaintea returului de duminică.

În direct pe TV Sport

Manşa secundă a finalei Cupei Cupelor dintre Oltchim şi Byasen se joacă duminică, 20 mai, de la ora 17.15, mai mult ca sigur cu casa închisă. Pentru cei care nu vor reuşi să intre până la urmă în posesia biletelor de intrare, meciul este transmis în direct pe postul de televiziune TV Sport (şi nu pe ProTV cum s-a anunţat iniţial).

20 lei – intrarea la meci

Oficialii clubului Oltchim au stabilit deja preţul biletelor pentru returul finalei Cupei Cupelor, care va avea loc la finele acestei săptămâni. Astfel, vâlcenii şi alţi iubitori ai handbalului din toată ţara vor trebui să achite pentru a viziona pe viu partida din Sala „Traian” suma de 20 lei. Este cel mai mare preţ pe care conducerea clubului vâlcean l-a fixat pentru acest sezon, dar destul de mic dacă ne gândim la cele ce se vehiculează peste hotare. Spre comparaţie, la Trondheim, fiecare spectator norvegian a trebuit să plătească 25 de Euro (adică vreo 100 de lei) pentru a lua loc în tribune. Iată că în România nu e nevoie decât de aproximativ 5,50 Euro (20 lei). O diferenţa destul de mare, justificată în primul rând de nivelul de trai dintre cele două ţări.
Miercuri, 16 mai, la ora prânzului, vor fi puse în vânzare doar 1300 de bilete, urmând ca alte 200 să fie păstrate pentru ziua de duminică, 20 mai, în scopul de a fi evitată specula, reţetă aplicată cu succes cu prilejul meciului din semifinale cu Ferencvaros Budapesta. Altfel, vicepreşedintele Petre Berbecaru ne-a mai informat că nimeni nu va putea cumpăra mai mult de patru bilete.

Adevăratele finale

Nu puţini au fost cei care-au spus că Oltchim-ul a jucat adevăratele finale ale Cupei Cupelor în sferturi şi-n semifinale, atunci când elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au depăşit categoric Podravka Koprivnica şi Ferencvaros Budapesta, echipe venite din grupele Ligii Campionilor. Este clar că ambele echipe eliminate de echipa vâlceană în tururile precedente sunt net mai puternice decât această Byasen Trondheim. Ba chiar şi FC Nurnberg sau parţial Cornexi Alcoa, ar putea să treacă de norvegience într-un duel tur-retur. Dar ce să-i faci, trebuie să ai şi noroc ca să ajungi aici, aşa cum a fost cazul fetelor de la Byasen! Nu însă şi al echipei noastre, care-a avut parte de un culoar incendiar, cu adversari unul şi unul. Parcă pentru a le răsplăti pentru eforturile de până acum, iată că vâlcencele au parte acum de o finală mai lejeră, pe care, ce-i drept, a tratat-o cu toată responsabilitatea.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button