Din nou învingători pe propriul teren

FC Oltchim Rm. Vâlcea – Avântul Reghin 2-0 (0-0)

De când au revenit pe terenul de la Oltchim, vâlcenii n-au mai cedat nici un punct adversarilor ce le-au călcat pragul. Spre deosebire de altădată, acum e mai greu în deplasare, însă pe teren propriu elevii lui Gaiţă şi Lazăr sunt de neînvins. A fost meciul de pe „Municipal”, apoi cele de la Brezoi, fără vreo înfrângere, iar acestora le-au urmat victoriile din ultimele două săptămâni, cu Dacia Orăştie şi acum, cu Avântul Reghin. Doar în deplasare am consemnat singurele eşecuri ale acestei perioade.

În partida recent disputată, „chimiştii” au avut parte de un adversar destul de motivat, Avântul Reghin, de care nu s-au putut desprinde decât în partea a doua a meciului. În prima repriză, însă, au fost de netrecut. Oltchim-ul a încercat în continuu să atace, însă majoritatea acţiunilor au fost tăiate încă din „faşă” de oaspeţi. Am câştigat prima parte a jocului doar la capitolul posesie, dar, la ocazii, adversarii au fost mai periculoşi decât jucătorii vâlceni. Din fericire pentru noi, oaspeţii n-au reuşit, însă, să speculeze greşelile din apărarea „chimistă”. Asta şi pentru că Vlădoi şi-a făcut bine treaba în poartă. Cea mai bună şansă de a înscrie au avut-o cei din Reghin chiar înaintea fluierului de final al primelor 45 de minute, însă până la urmă la pauză s-a înregistrat un scor alb, 0-0.
În partea a doua a meciului s-a schimbat situaţia. O dată cu intrarea lui Smedescu, s-a mai iuţit şi ritmul jocului. Vâlcenii s-au apropiat mai mult de poarta adversă, iar în minutul 58 a venit şi golul după o fază frumoasă creată de Creangă şi finalizată tot de el. A depăşit doi adversari, a şutat, balonul a fost iniţial respins, însă a ajuns tot la el şi a doua oară nu a mai ratat: 1-0. Golul i-a cam dat peste cap pe oaspeţi care apoi au tot continuat să fie depăşiţi. A urmat un contraatac, cu Preda scăpat spre poarta adversă, însă a fost egoist şi a preferat şutul în locul unei pase ideale pentru un coechipier, aşa că balonul a ajuns în braţele portarului. Au mai fost şuturile lui Glăvan şi Olaru ce nu şi-au găsit ţinta, pentru ca spre final să fie ratate cele mai mari ocazii ale meciului. Prima a plecat în urma unei pase mai mult la întâmplare, după care a alergat Şorega reuşind să rămână într-o poziţie favorabilă de a şuta. A făcut-o, a trimis spre colţul scurt, însă portarul a reuşit s-o devieze în bara laterală şi pericolul a fost apoi îndepărtat. În minutul 43 acelaşi Şorega primeşte balonul de la Glăvan şi-l execută pe portarul advers, înscriind pentru 2-0 şi astfel, pentru victoria Oltchim-ului. Meciul s-a încheiat cu o nouă mare ocazie la baza căreia a stat tot Şorega care putea mări avantajul vâlcenilor, însă, din situaţie de unu la unu cu portarul oaspete, a trimis pe lângă poartă.
Pentru FC Oltchim au evoluat: Vlădoi – Glăvan, Stoica, Băiţa, Zgăbăruş, Vali Popa, Olaru, Negrescu, Preda, Pană, Creangă. Au mai jucat: Smedescu, Şorega, Tudorică şi Dănuleţ.

Stoica, unul dintre evidenţiaţii partidei

Juniorul formaţiei „chimiste” a crescut în evoluţii de la meci la meci, ajung acum să fie un jucător indispensabil pentru trupa lui Gaiţă. Deja nu mai există nicio diferenţă între el, ca junior, şi seniorii echipei. A căpătat experienţă, e sigur în intervenţii, are condiţie fizică bună şi curaj. În ultimele meciuri disputate de Oltchim, prestaţia lui Stoica a fost lăudată atât de oamenii de fotbal, cât şi de simpli privitori din tribună. Prima apreciere a făcut-o fostul antrenor al formaţiei FC Argeş, Dorinel Munteanu, în urma acelui amical disputat la Piteşti. Apoi au curs laudele la adresa jucătorului, Stoica făcând subiectul unor comentarii între spectatorii din tribună, dar şi între oficialii echipei „chimiste”. De exemplu, preşedintele Mihai Diculoiu, după ce a felicitat întreaga echipă pentru rezultat şi jocul prestat cu Avântul Reghin, a ţinut să precizeze că dintre toţi, cel mai mult i-a plăcut cum a jucat Stoica. „A fost de nota 10 astăzi”, a spus, mai exact Diculoiu. Date fiind cele menţionate, e greu de crezut că jucătorul va mai putea fi păstrat la Oltchim şi în sezonul viitor. Legat de acest subiect, Diculoiu a mai menţionat: „Noi îi creştem, îi formăm pe jucători, iar apoi, dacă au valoare, pot să meargă şi la un alt nivel. Dacă noi nu le putem oferi mai mult, nu-i putem ţine cu forţa, însă, oricum, indiferent unde vor ajunge, tot vor rămâne într-un fel legaţi de Oltchim”.   

Şorega, omul finalului de meci

După accidentarea ce l-a ţinut câteva săptămâni departe de teren, Cosmin Şorega a avu o revenire norocoasă săptămâna trecută reuşind să marcheze în poarta adversarilor de la Dacia Orăştie ultimul gol al meciului, cel ce a consfinţit scorul de 4-0 pentru Oltchim. La fel ca şi atunci, şi în partida de vineri, 4 mai, disputată în compania formaţiei Avântul Reghin, Şorega a fost introdus de antrenor pe finalul meciului, când mai erau aproape 20 de minute de joc. Cu el în teren şi în prim plan s-au ratat cele mai mari ocazii ale „chimiştilor”. O bară, un „unu la unu” cu portarul advers (poziţie din care-a ratat) şi un gol au fost fazele în care Şorega s-a făcut remarcat.

Diculoiu a lăudat prestaţia echipei

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu, ne obişnuise cu criticele la adresa prestaţiei echipei sale după aproape fiecare meci disputat de aceasta. Însă, oarecum surprinzător, după partida cu Avântul Reghin, câştigată de „chimişti” cu scorul de 2-0, şi-a schimbat atitudinea, lăudându-i pe băieţii antrenaţi de Gaiţă şi Lazăr: „Este singurul meci în care s-a jucat aşa cum trebuie. Prima repriză a fost mai slabă, cu tatonări şi câteva greşeli, însă se apropie de fotbal dacă joacă aşa cum au făcut-o în cea de-a doua repriză. Am mers la ei la vestiar şi i-am şi felicitat după meci. Sper doar să nu se mulţumească cu ce-au realizat şi să nu mai joace nimic”.
Şi antrenorul Gaiţă a fost, pe ansamblu, mulţumit de joc: „Am avut o primă repriză mai slabă. Am întâlnit şi o echipă agresivă, cu jucători de atac, care ne-ar fi putut crea probleme mai mari, însă ne-am luat toate măsurile. Numai intervenţiile lui Vlădoi au făcut ca oaspeţii să nu marcheze. După pauză eu zic că am făcut o mutare inspirată, introducându-l în teren pe Smedescu în locul lui Vali Popa, la care încă se mai vede perioada de inactivitate. Însă este un jucător pe care mă voi baza în continuare, la fel cum a fost şi când am câştigat campionatul. A intrat Smedescu, s-a retras Pană la mijloc şi s-a schimbat jocul în totalitate. Pe final l-am introdus şi pe Şorega, jucător care dă ce-are mai bun în el vreo 30 de minute”. La final, tehnicianul vâlcean a mai ţinut să mulţumească conducerii administrative a clubului, dar şi antrenorului Augustin Dumitrescu de la sala de culturism a clubului care, de două ori pe săptămână, îi găzduieşte pe „chimişti”. Acestuia i se datorează şi refacerea mai rapidă a unor jucători ce au suferit accidentări.

Colaborarea cu CSM-ul, privită cu ochi buni de oficialii Oltchim-ului

O dată cu demararea lucrărilor de la stadionul „Municipal” privind refacerea gazonului şi a pistei de atletism din incinta bazei sportive din Zăvoi, conducerea CSM-ului a trebuit să găsească soluţii pentru a-şi disputa meciurile de pe teren propriu care mai rămăseseră până la finalul campionatului pe un alt stadion care să corespundă cât de cât cerinţelor.
Astfel că s-a ajuns la concluzia că cea mai bună variantă ar fi baza de la Oltchim. Dacă a existat vreodată, „securea războiului” a fost îngropată, cele două cluburi vâlcene bătând palma pentru o bună colaborare. Au conlucrat pentru a îmbunătăţi calitatea gazonului, se zvoneşte chiar că se va investi şi pentru amenajarea unui teren de antrenament mai bun decât cele existente deja, iar ultimul dintre semnalele că există un punct comun între Oltchim şi CSM ar fi faptul că se vorbeşte despre o colaborare prin care gruparea Sindicatului Liber de la Oltchim ar urma să devină un fel de echipă satelit a formaţiei-fanion a judeţului. Preşedintele clubului chimist, Mihai Diculoiu, n-a infirmat zvonurile, ţinând să precizeze că „Va exista o colaborare, dar nu s-au pus la punct toate detaliile. În funcţie de propunerile lor, vom pune şi noi anumite condiţii. E important de ştiut că indiferent ce va fi, noi ne vom păstra statutul, vom continua activitatea la centrul de copii şi juniori al clubului pentru descoperirea tinerelor talente. Şi la nivel de echipă vom păstra o majoritate a jucătorilor de la Oltchim, iar dacă vor veni şi jucători de la CSM, cu siguranţă nu o să luăm jucători de peste 28 de ani. De preferinţă ar fi tineri, juniori care să capete experienţă competiţională”. „Important e ca din colaborarea asta să avem amândouă de câştigat”, au mai adăugat şi antrenorii din cadrul clubului „chimist”. 

Mircea Prisăcaru a ţinut să menţioneze:
„Nu s-au făcut investiţii la stadion pentru că perioada de concesionare este scurtă”

Începând cu sezonul în care a promovat în Liga a II-a s-a tot adus în discuţie faptul că conducătorii FC Oltchim nu au făcut investiţii majore în ceea ce priveşte infrastructura la baza sportivă. De aceea unul dintre oficialii clubului „chimist”, Mircea Prisăcaru, a ţinut să explice de curând care-ar fi motivele pentru care Oltchim-ul nu s-a preocupat mai mult, în ultimii ani, de acest aspect: „Noi am încercat şi am creat anumite condiţii pentru buna desfăşurare a activităţii clubului de fotbal. Şi nu s-a pus problema că nu am putea face investiţii mai importante, de genul unei tribune modernă sau alte asemenea proiecte, însă ne trebuie o garanţie. Un contract de concesionare pe termen mai lung. Nu pe 10 ani, aşa cum e acum. Şi în aceste condiţii, noi tot am mai făcut câte ceva la stadion. Dar ar trebui să se găsească o soluţie mai bună pentru că nu aveam nevoie doar noi de o bază sportivă care să se ridice la anumite standarde, ci şi cei de la CSM”. „Pot veni echipe de Liga I să joace pe «Municipal», aşa că au nevoie şi cei de la CSM de o altă variantă, terenuri de antrenament şi altele”, l-au mai completat pe Prisăcaru şi alţii.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button