Diverse

Finală cu Byassen Trondheim

Dacă „dubla” manşă dintre Oltchim şi Ferencvaros nu a avut practic istoric, elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa fiind net superioare unguroaicelor, în celălalt duel din semifinalele Cupei Cupelor, dintre echipa norvegiană Byassen Trondheim şi cea spanioală Union Cementos Ribarroja, calificarea s-a jucat până în ultima secundă. Câştig de cauză au avut până la urmă handbalistele nordice, care-au păşit în ultimul act al competiţiei, după două meciuri în care nici una dintre combatante nu a reuşit să-şi adjudece victoria. Scorul de la Trondheim a fost egal (29-29), iar în Spania, egalitatea s-a menţinut, dar numai rezultatul final (30-30), a dat câştig de cauză echipei din Norvegia, care-a obţinut astfel calificarea mai departe, în finala competiţiei.

În deplasarea din Peninsula Iberică, nordicele au refăcut după pauză un handicap de cinci goluri (18-13), care era consemnat pe tabela de marcaj la capătul primelor 30 de minute de joc. Golurile formaţiei din Trondheim au fost reuşite de Marit Malm Frafjord (10), Goril Snorroeggen (7), Marte Snorroeggen (4), Vigdis Harsaker (4), Inga Berit Svestad (3) şi Tonje Naestvold (2).

Tadici a ratat intrarea în Liga Campionilor în faţa norvegiencelor

Viitoarea adversară a Oltchim-ului a jucat în grupele Ligii Campionilor alături de Lada Toljatti, Graboplast Gyor (clasate în această ordine pe primele două locuri în ierarhia finală) şi Buducnost Monet. Calificarea în Cupa Cupelor de pe treapta a treia a fost obţinută şi datorită unei victorii surprinzătoare împotriva unguroaicelor de la Gyor, pe teren propriu, cu scorul de 30-29.
Dacă Oltchim-ul nu a mai jucat niciodată până acum cu echipa norvegiană, pentru Gheorghe Tadici, Byassen Trondheim nu-i trezeşte amintiri atât de plăcute. În 2005, formaţia pe care-o pregătea, Silcotub Zalău, s-a împiedicat de nordice în turul preliminar al Ligii Campionilor şi a ratat astfel pătrunderea în elita handbalului de pe bătrânul continent.
Deşi în campionatul intern, Byassen nu poate să facă faţă celeilalte rivale, Larvik, care-a bătut-o regulat în ultimele sezoane, şi acasă, şi-n deplasare, ţinând cont de tradiţia şi valoarea handbalului din Norvegia nu ne îndoim că jucătoarele din Trondheim îşi vor vinde scump pielea. În vitrina clubului Byassen Trondheim se află nu mai puţin decât cinci titluri de campioană a ţării, cucerite de-a lungul celor mai mult de patru decenii de activitate (mai precis în anii 1987, 1988, 1990, 1996 şi 1998).
Cea mai experimentată jucătoare este Trine Haltvik, care are deja 32 de ani, cât Steluţa Luca, în rest, în lotul echipei norvegiene se regăsesc numai jucătoare tinere, iar dacă ar fi s-o exceptăm pe handbalista amintită mai sus, atunci media de vârstă este una destul de scăzută, undeva pe la 23 de ani sau chiar mai puţin. Aşadar, o echipă de viitor, care poate domina handbalul din Norvegia în următorii ani. Gruparea din Trondheim este pregătită de Flemming Oliver Jensen.

Gavrilescu, cu avionul la Trondheim

În urmă cu ceva timp, preşedintele clubului Oltchim, Ioan Gavrilescu, a promis handbalistelor pregătite de Gheorghe Tadici că, în cazul în care acestea vor ajunge în finala Cupei Cupelor, îşi va călca pe inimă şi va urca la bordul avionului cu care acestea ar urma să facă deplasarea în oraşul unde vâlcencele vor juca. Înaintea plecării la Budapesta, oficialul Oltchim-ului a dezvăluit că nu mai e atât de sigur că-şi va mai ţine promisiunea şi că va merge pe cale aerului până în Norvegia, la meciul cu Byassen Trondheim. „Dacă s-a răzgândit el şi Băsescu şi nu şi-a mai dat demisia, de ce nu m-aş răzgândi şi eu?”, a glumit Gavrilescu.

La Vâlcea, cu cupa pe masă?

Ordinea de desfăşurare a meciurilor din finală va fi stabilită marţi, 24 aprilie, la ora prânzului, la sediul EHF de la Viena. Exceptând meciul cu belgiencele de la Antwerpen, când ambele meciuri s-au disputat în Sala „Traian”, până acum, Oltchim-ul a jucat o singură dată a doua manşă în deplasare (cu Ferencvaros), în rest având avantajul terenului propriu în partida retur. S-a întâmplat aşa cu Cornexi Alcoa, cu FC Nurnberg şi cu Podravka Koprivnica. Oficialii clubului Oltchim îşi pun mari speranţe că tragerea la sorţi le va fi favorabilă, iar împotriva adversarei din finală, Byassen Trondheim, vor juca cu cupa pe masă, la Vâlcea. Cele două meciuri din ultimul act al Cupei Cupelor vor avea loc pe 12-13 mai (turul) şi 19-20 mai (returul).

Băsescu şi Tăriceanu vin la finală

Asiguraţi de calificarea în finală, după fantastica victorie repurtată pe teren propriu în faţa celor de la Ferencvaros, oficialii clubului vâlcean au întreprins încă de acum o săptămână demersurile necesare pentru a-i avea în postura de invitaţi speciali la partida din Sala „Traian” cu Byassen Trondheim, atât pe preşedintele României, Traian Băsescu, cât şi pe premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Ei bine, chiar înaintea meciului retur de la Budapesta, ambele personalităţi politice l-au anunţat telefonic pe antrenorul Gheorghe Tadici că vor veni la Vâlcea, la meciul din finală.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button