Diverse

Calificare în stil de mare campioană

Ferencvaros Budapesta – Oltchim Rm. Vâlcea 27-28

• după succesul categoric din Sala „Traian”, echipa pregătită de Tadici şi Popa a învins şi-n manşa retur din semifinalele Cupei Cupelor

Prin prisma jocului strălucitor etalat în ambele meciuri din „dubla” cu Ferencvaros Budapesta, handbalistele de la Oltchim Rm. Vâlcea au transformat semifinala doar într-un meci obişnuit, cu un rival oarecare din campionatul intern. Aceasta este opinia generală, însă dacă privim în urmă, nu a fost însă deloc aşa. Trupa lui Andras Nemeth a fost tratată cu maximă atenţie încă de la început, fiind totuşi una extrem de valoroasă, poate cea mai valoroasă dintre toate celelalte adversare de până acum.

Şi tocmai această concentrare a dus la „dubla” victorie, acasă şi-n deplasare. O calificare en-fanfare, care cere completată printr-un trofeu pe măsură: Cupa Cupelor.

Vâlcencele au început în trombă

La adăpostul celor 13 goluri avantaj din meciul tur, Oltchim Rm. Vâlcea a început în stil de mare campioană partida de la Budapesta. Unguroaicele nu au rezistat decât în primele cinci minute iureşului declanşat de Adina Meiroşu, Steluţa Luca şi colegele lor. După 2-2 însă, echilibrul s-a rupt treptat, iar pe teren nu a mai existat decât o singură echipă, cea pregătită de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa, care i-a redus la tăcere pe înfocaţii suporteri maghiari. În minutul 10, Oltchim-ul se distanţase deja la 5 goluri (7-2), iar în continuare a jucat aşa cum ştie mai bine, lovind atunci când trebuie, în urma unor faze care-au făcut deliciul celor aproape 100 de fani vâlceni prezenţi în tribunele sălii din Budapesta. Fără îndoială că gazdele nu s-au aşteptau la această replică explozivă din partea echipei noastre, care nu s-a cantonat deloc în a conserva rezultatul din tur, ci a jucat doar pe cartea atacului, pentru a îndeplini astfel pe undeva şi dorinţa finanţatorului Constantin Roibu, care-a declarat după meciul de la Vâlcea că speră într-o victorie în faţa unguroaicelor de la Ferencvaros şi în deplasarea de la Budapesta. Muştruluite zdravăn de Andras Nemeth după time-out-ul din minutul 15, adversarele noastre au reuşit să reducă din handicap, iar la un moment dat avantajul vâlcencelor scăzuse la doar 2 goluri (9-7). Imediat după aceea, a fost rândul lui Tadici să ceară timp de odihnă, suficient pentru a le reda încrederea în forţele proprii elevelor sale, care s-au distanţat rapid la 13-9. Ultimele două minute de joc ale primei reprize au aparţinut însă fetelor de la Ferencvaros, care-au intrat la vestiare cu un dezavantaj minim (13-12).

Oltchim-ul a avut şi opt goluri avantaj

Gazdele au sperat că Oltchim-ul nu va juca la fel de bine şi după pauză, însă n-a fost deloc aşa. Până ca elevele lui Andras Nemeth să se dezmeticească, scorul devenise deja 17-12 pentru echipa noastră, în minutul 34. Incapabil să ţină piept handbalistelor pregătite de Gheorghe Tadici, tehnicianul grupării din Budapesta a încercat toate soluţiile posibile, inclusiv schimbarea portarului. A ieşit Harisova, a intrat Patrovic, însă lucrurile nu s-au schimbat. Şi după 20-15 s-a ajuns la 23-15 în minutul 41. A fost momentul din care Oltchim-ul a slăbit ritmul, gazdele recuperând gol după gol şi apropiindu-se până la 26-25 în minutul 53. Apoi însă, timp de patru minute, nici una dintre echipe nu a mai înscris vreun gol, cei doi portari, Dinu la Oltchim şi Pastrovics la Ferencvaros, remarcându-se prin câteva parade de excepţie. Şi totuşi, în minutul 57, gazdele au egalat (26-26), iar finalul se anunţa a fi unul incendiar, vâlcencele fiind în pericol de a pierde un meci pe care l-au dominat autoritar până atunci. Pentru prima oară, Ferencvaros a preluat şi conducerea (27-26), după un contraatac finalizat de Mravikova şi se părea că Nemeth îşi va lua – palidă consolare, nu-i aşa? – măcar revanşa în faţa lui Tadici. Nu a fost însă de acord portarul Tereza Pâslaru, care cu doar un minut înainte de final, la scorul de 27-27, a parat o aruncare de la 7 metri executată de aceeaşi Mravikova. În replică, la următoarea fază de atac, Beşe a înscris şi-a adus succesul dorit pentru Oltchim (28-27).
La Budapesta, cea mai prolifică handbalistă vâlceană a fost interul Adina Meiroşu (8 goluri). Au mai punctat pentru trupa lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa următoarele jucătoare: Ionela Gâlcă (6), Steluţa Luca (5), Valeria Beşe (4), Ramona Maier (2), Valentina Ardean (2), Narcisa Lecuşanu (1).

Suporterii vâlceni, la înălţime

Fetele de la Oltchim au fost susţinute din tribune, la meciul de la Budapesta, de aproximativ 100 de suporteri, care-au beneficiat de oferta clubului vâlcean. Fie că au ales să se deplaseze gratuit, fie contra-cost (130 de euro călătoria), spectatorii veniţi de la Vâlcea nu au avut ce pierde. Elevele lui Tadici au făcut spectacol, chiar dacă la final au tremurat serios pentru o victorie. Mai mare a fost spaima fanilor vâlceni înaintea meciului, atunci când au fost atacaţi de scandalagii suporteri ai formaţiei Ferencvaros. Unuia dintre autocarele cu care vâlcenii au făcut deplasarea la Budapesta i-a fost spart geamul cu pietre de către un grup de suporteri ai echipei maghiare. Din câte se pare, doar sosirea poliţiei a reuşit să calmeze spiritele.
Înaintea deplasării în Ungaria, suporterii vâlcenii au fost foarte atent instruiţi de oficialii clubului Oltchim. „Le-am recomandat suporterilor să fie foarte civilizaţi, să încurajeze echipa, fără provocări, fără nimic altceva”, ne-a spus vicepreşedintele Petre Berbecaru.
Unul dintre cele două autocare care-au plecat spre Budapesta a fost format din profesori, ingineri, patroni de firme, VIP-uri, adică nişte oameni care şi-au permis să scoată nişte bani din buzunar, 130 de euro, cu două cazări, cu masă inclusă, cu o croazieră pe Dunăre, etc. Suporterilor care nu au o sursă solidă de finanţare le-a fost oferit gratuit de către club transportul şi intrarea la joc.

Ungurii au aruncat cu monede în teren

Supăraţi pe jocul slab al favoritelor, spectatorii maghiari nu s-au cuminţit nici atunci când au loc în tribunele sălii din Budapesta. În prima repriză, câteva monede de metal au aterizat pe teren, fiind trimise cu adresă precisă spre jucătoarele de la Oltchim. Aşa cum era normal, meciul a fost întrerupt câteva minute, arbitrii culegând respectivele obiecte şi depunându-le pe masa delegatului EHF, spaniolul Ramon Gallego. Până la urmă, cel care-a atacat atitudinea suporterilor a fost chiar antrenorul echipei gazdă, Andras Nemeth, care-a i-a certat zdravăn pe oamenii care-şi aruncaseră banii pe parchetul sălii. E şi asta o modalitate de a protesta împotriva evoluţiei slabe a unei echipe, însă gruparea maghiară se poate alege cu o amendă serioasă din partea EHF.

Două echipe în Liga Campionilor?

Pe lângă dorinţa de a le oferi suporterilor o bucurie în plus, Oltchim-ul a luptat la Budapesta pentru victorie şi dintr-un alt scop. Pentru puncte în clasamentul pe naţiuni, pe care Federaţia Europeană de Handbal (EHF) îl alcătuieşte. Aşa au gândit oficialii vâlceni, care spera ca ţara noastră să aibă în următoarele sezoane chiar două echipe în grupele Ligii Campionilor, dintre care una fără să mai joace turul preliminar.

Similitudini

După cinci ani, Oltchim-ul a atins din nou o finală de cupă europeană. S-a întâmplat iarăşi să fie Cupa Cupelor, pe care vâlcencele pregătite atunci de Mariana Târcă au pierdut-o în faţa puternicei formaţii ruse Lada Toljatti. Iată că, între 2002 şi 2007 există o similitudine interesantă. Cele două adversare de acum cinci ani joacă în acest sezon două finale de cupe continentale. Dacă Oltchim-ul joacă în ultimul act al Cupei Cupelor, rusoaicele de la Lada Toljatti, însă fără antrenorul Trefilov pe bancă, au făcut saltul în finala Ligii Campionilor.

Sărbătoriţi în „familia Oltchim”

Săptămâna trecută, două handbaliste de la Oltchim Rm. Vâlcea şi-au sărbătorit zilele de naştere. Este vorba de Oana Manea (miercuri, 18 aprilie) şi Steluţa Luca (vineri, 20 aprilie). Pe lângă cadourile obişnuite primite de la colege şi bineînţeles de la staff-ul tehnic şi administrativ, poate cel mai frumos dar poate fi numit calificarea în finala Cupei Cupelor, un obiectiv cu care formaţia vâlceană a pornit la drum şi care-a fost îndeplinit întocmai. Dacă Oana Manea a fost sărbătorită la Vâlcea, Steluţa Luca a primit felicitările coechipierele la Cluj-Napoca, acolo unde echipa vâlceană s-a cazat înainte de plecarea spre Budapesta.
Luni, 23 aprilie, a fost rândul antrenorului Gheorghe Tadici să fie sărbătorit, cu prilejul zilei onomastice. A fost cel mai bun moment pentru un chef, menit să serbeze şi cucerirea titlului de campioană a ţării, nu doar a intrării în finala Cupei Cupelor.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button